Hiphop, rock en nostalgie worden samen gegoten in Maastrichts eigen Muziekgieterij. Iedereen die voor 1985 geboren is kent Fun Lovin’ Criminals en de legendes van eigen bodem: Rudeboy en DJ DNA van Urban Dance Squad. De artiesten en het publiek zijn een stuk ouder geworden, al is er nog geen sprake van vergane glorie.

In een walm van wierook komen de bandleden van Fun Lovin’ Criminals, alle drie met pilotenzonnebril, het podium op. Na een ietwat bombastische opening van ‘The Fun Lovin’ Criminal’ speelt de band – heel relaxt – de ene FLC-hit na de andere. De heren zijn vooral zelf aan het chillen op het podium. Naim Cortazzi speelt zijn gitaarpartijen makkelijk weg en de forse drummer Frank Benbini doet lekker achteroverleunend ook zijn taak.

Van het enige originele bandlid, Brian Leiser, krijgen we helaas weinig te zien. Al zijn instrumenten speelt hij verscholen achter zijn keyboard. We zien hem liever op de voorgrond losgaan met zijn basgitaar. Maar de ingetogen Leiser vindt het allemaal wel prima en het publiek ook, want meer gedanst dan ja-knikken wordt er niet. Totdat opeens het grote moment eindelijk daar is: 'Scooby Snacks'! De vlam slaat in de pan tijdens deze top 40 hit uit 1996. Fun Lovin’ Criminals krijgt de hele zaal mee. Er wordt gedanst, gesprongen en uit een paar honderd kelen klinkt: ‘’Running around robbing banks all whacked off of Scooby Snacks!’’ Jammer dat het concert meteen daarna gedaan is.

Fun Lovin' Criminals

Fun Lovin' Criminals

Een half uur later staat de volgende ijzersterke band al op de planken als het mannetje van de avond, Rudeboy, het podium op springt. Het lijkt wel of hij secondelijm aan zijn handen heeft, om te voorkomen dat hij de stage afstuitert. De zeer beweeglijke rapper laat het microfoonstatief namelijk vrijwel niet los. Rudeboy gooit meteen de pit in het concert dat bij Fun Lovin’ Criminals miste. De zanger uit bouwjaar 1964 heeft nog het energielevel van een twintiger en met zijn karakteristieke uitstraling probeert hij het publiek voor zich te winnen. De muzikanten die Rudeboy bij zich heeft helpen hem hierbij en spelen het ruigere werk van Urban Dance Squad. De band krijgt daarnaast de beste ondersteuning die het kan wensen: de legendarische DJ DNA. Hij ziet eruit als een tovenaar en hij laat horen dat hij ook daadwerkelijk kan toveren. Zijn scratches van echt vinyl vormen een uniek geluid en vullen het puike gitaarspel van de jarige gitarist (en Kurt Cobain look-a-like) Matthias van Beek perfect aan.

Rudeboy plays Urban Dance Squad

Rudeboy plays Urban Dance Squad

‘Rudeboy’ staat met koeienletters op het affiche omdat hij de smaakmaker van de avond is, maar muziek-technisch is het geen hoogstandje wat de zanger laat zien. Zonder de uitmuntende muzikale begeleiding zou de zaal snel zijn leeggelopen. En net zoals bij Fun Lovin’ Criminals wordt er pas gedanst en luidkeels meegezongen bij de grote hits zoals ‘Deeper Shade of Soul’ en ‘Fastlane’. Het avondvullende feestje duurt lang, maar is desondanks geslaagd.

De oude rotten van beide bands hebben laten zien dat er nog wat bier in het vat zit, al is het publiek van toen inmiddels wel ‘huisje boompje beestje’ geworden. Op een handjevol harde-kernfans na gaat niemand echt meer los en dat doet af aan de gehele live-ervaring. De avond om nooit te vergeten was ergens in de jaren 90, maar deze shows in de Muziekgieterij vinden we een heerlijke opfrisser van die herinneringen!

Rudeboy plays Urban Dance Squad

Rudeboy plays Urban Dance Squad