Zaterdagavond 25 mei is het zo ver, De Jeugd van Tegenwoordig strijkt neer in Zuid-Limburg. De muziekgroep bestaande uit de intussen bij iedereen bekende rappers Willie Wartaal, Vjèze Fur, Faberyayo en producer Bas Bron bewijzen achttien jaar na hun doorbraak dat hun muziek nog steeds bij de mensen aanslaat. Een uitverkochte Muziekgieterij staat vol met jongeren, ouders met kinderen en ook oudere fans. Met een setlist vol met oude en nieuwere tracks weten ze het hele publiek mee te krijgen.

Eerst is het tijd voor support act Big Bobby Bitch om het spits af te bijten. Deze Utrechtse rapper komt het publiek opwarmen voor De Jeugd. Vooraan staat een aantal fans dat de rapper al kent en ze zingen de teksten dan ook enthousiast mee. Het zijn erg korte nummers, maar bomvol energie en gevatte teksten. Als de rapper zijn kort maar krachtige act afsluit met een eigen versie van ‘Feel Good Inc.’, is ook het oudere publiek duidelijk tevreden.

Big Bobby Bitch

Big Bobby Bitch

Om 21:00 is het tijd voor De Jeugd van Tegenwoordig. Waar bij de mannen zelf de energie er gelijk goed in zit, moeten ze daarvoor bij het publiek nog even wachten. De mannen beginnen hun set met twee nummers van hun meest recente album, ‘Broeder Ja’ en ‘Ze Is Pas Net Begonnen (Leerstage/Werkstage)’. Als Bas Bron na deze twee nummers de intro van ‘Buma In Mijn Zak’ inzet, komt de zaal los. Dit is De Jeugd die iedereen kent en duidelijk ook leuk vindt!

Tijdens de show is het niet droog te houden. Dit komt niet door hoge emoties, maar door een enthousiaste Willie Wartaal, die wel twintig flesjes water over het publiek leeggooit. Vanaf het balkon zijn kinderen jaloers en ze beginnen te roepen dat zij ook water willen. Gelukkig is WiWa niet de beroerdste en even later wordt het water enthousiast tot boven gegooid. Voor de rest van de mannen van De Jeugd is alleen water duidelijk niet genoeg, er wordt champagne over de voorste rij gespoten en de fles wodka van de mannen wordt door Vjèze Fur aan het publiek gegeven en gaat de zaal rond. Het publiek wordt enthousiast van al het persoonlijke contact en een jonge fan mag zelfs met zijn grote helden zingen en dansen op het podium.

De Jeugd van Tegenwoordig

De Jeugd van Tegenwoordig

Een van de meest krachtige dingen aan de show is hoe enthousiast en vol van energie de mannen op het podium zijn. Ze barsten nog altijd van de energie en het enthousiasme, crowdsurfen meermaals en zijn ook niet bang om zelf deel te nemen aan de moshpits (toepasselijk tijdens het nummer ‘Ik Kwam Haar Tegen In de Moshpit’). Als richting het einde van het optreden nummers als ‘Watskeburt?!’ ‘Sterrenstof’ en ‘De Formule’ langskomen, is het hele publiek los en breken ze de hele Muziekgieterij af. Zelfs het balkon, waar de mensen tot nu toe vooral stil hebben gestaan, gaat op en neer. De Jeugd van Tegenwoordig bewijst vanavond dat ze nog steeds relevant zijn in de scene van tegenwoordig en dat we nog niet van ze af zijn, gelukkig maar.

De Jeugd van Tegenwoordig

De Jeugd van Tegenwoordig

De Jeugd van Tegenwoordig