Dit jaar is Roermond de stad die de 79ste editie van het nationale bevrijdingsfestival mag openen. Op het ruime ARLO-terrein zijn kosten noch moeite bespaard om een prachtige infrastructuur aan te leggen. De officiële opening brengt met zich mee dat Mark Rutte en de gouverneur aanwezig zijn. Het voordeel is tevens dat er dit jaar een extra programmabudget beschikbaar is.

Er zijn drie podia: Free Dump stage, Sena Performers stage en Main stage. Voor elk podium is er een host. Dit jaar zijn dit wederom twee bekende vrouwen uit de Limburgse popwereld: Niena Bocken (drummer en journalist) en Antoinette van de Weerdt (singer-songwriter en radiomaker). Buiten hun mooie outfits en enthousiasme staan zij voor vrijheid. De hosts weten het publiek op een authentieke manier te bereiken, altijd passend binnen het thema van de bevrijding. Niena en Antoinette zijn daarmee een uithangbord voor dit Bevrijdingsfestival.

Opener van Pinkpop 2025 is Janet Livv en de Venlose artieste mag ook vandaag het festival in gang trappen. Janet Livv staat in de halve finale van de Grote Prijs van Nederland en dat is zeker niet onterecht: de artieste zorgt met haar zang en dansbare muziek voor een relaxte en sterke sfeer. Haar nummers brengen mooie gevoelige teksten met een volledig eigentijdse sound. Komend weekend, 11 mei, is Janet Livv te zien op Mama’s Pride in Geleen. 

Janet Livv

Wende

Roermond heeft het voorrecht om dit jaar Wende als ambassadeur van de vrijheid te mogen ontvangen. Het is nog vroeg als Wende, begeleid door drie muzikanten, een intense show brengt. De show bevat alles wat je mag verwachten van Nederlands grootste artieste in dit genre naast Spinvis. Door dans, bezwering, overgave en prachtige teksten neemt Wende het publiek mee in een wervelend optreden met verschillende energieën. Wende vraagt aandacht voor een Russische kunstenares die gevangen zit in Rusland. Via haar Instagram kun je een petitie tekenen voor Amnesty International. Wende belichaamt vrijheid en laat zien waar je toe in staat bent als je bevrijd bent. Het publiek geniet en bewondert Wende en daarmee lijkt de dag voor velen nu al goed.

Loupe

Maxime & Glyn

Loupe bestaat uit vier vrouwen die alternatieve, vaak zomers klinkende indiepop maken en daarmee perfect aansluiten bij het zonnige weer. Recent bracht Loupe een prettige single uit en ook live zit het allemaal goed in elkaar. De meerstemmige zang doet de rest. Het is een fijn in het gehoor liggende mix van diverse stijlen en de zangeres heeft een bijzondere, intense stem.

De volgende artiesten op de Sena Perfomers Stage zijn Maxime & Glyn. Ze gaan al jaren mee in de Limburgse popscene met verdienstelijke uitstapjes naar 3FM en andere radiostations. Vandaag spelen zij voor het eerst in een nieuwe samenstelling, aangevuld met drie muzikanten uit de regio Maastricht. De muzikanten leven in Nederland maar zijn geboren in Kroatië, Servië en Italië. Het maakt de multiculturele sound compleet. De mooie stem van Maxime past prima bij de zonnige festivalsfeer. De show van Maxime & Glyn stipt maar weer eens de grote mate van variatie en diversiteit binnen muziek aan, waarbij de culturele afkomst invloed heeft op de sound.

Bente

Claude

Een opvallende verschijning is Bente. Een multitalent omringd door goede muzikanten. Bente zet een prachtige show neer met Nederlandstalige teksten die met name jongeren zullen aanspreken. Het plaatje bij Bente klopt en zij onderscheidt zich op een bijzondere manier in het segment van artiesten als Meau en Maan.

Op de Mainstage speelt vervolgens Claude, die dit jaar een van de ambassadeurs voor de vrijheid is. Door vervoersproblemen verschijnt Claude helaas iets te laat in Roermond en de set wordt ingekort omdat hij ook nog naar Vlissingen moet. Het publiek, met daarin veel ouders met kinderen, geniet van de show. Natuurlijk zitten er veel samples en vooraf geprogrammeerde tunes in, maar dat mag de pret niet drukken voor de aanwezigen.

Robin Kester

Martin Sillen

The Waiting is afkomstig uit Roggel en speelt een thuiswedstrijd op de Sena Performers Stage. Amerikaanse pop/rock, kwalitatief goed neergezet met een zanger die over een goede stem beschikt. Denk aan Tom Petty & the Heartbreakers. Een echte aanwinst waarbij het mooie geluid en de muziekbeleving opvallen. Het is doorleefd en komt vanuit het hart.

Vervolgens treedt Robin Kester op hetzelfde podium op. Kester mag wat ons betreft stilaan een parel worden genoemd. Samen met haar band zet zij een sterke show neer, vol pure muziek van hoge en unieke kwaliteit. Een vleugje Eefje de Visser horen we hier en daar, maar Kester is vooral zichzelf. Stijlvol bewust en vanuit een concept. Robin draagt zichzelf en wordt gedragen door haar band. Dat is voelbaar tijdens het optreden. Perfecte dreampop. 

Afsluiter van het programma op de Sena Performers stage is Martin Sillen. Zij brachten afgelopen jaar een EP uit en deden toen een kleine tour. Vandaag hebben ze een speciale lichtshow en twee gastmuzikanten bij zich. Martin Sillen laat horen dat een combi van indie en rock altijd welkom blijft. Jop Ostendorf heeft zich omringd met hele fijne muzikanten en zijn teksten en stem doen de rest. Een goede keuze als afsluiter voor de Sena Performers stage.

Compact Disk Dummies

Compact Disk Dummies

Compact Disk Dummies mogen we bijna een sensatie noemen. De Belgen maken dansbare elektronische pop en hun show bevat alle ingrediënten voor een perfecte festivalervaring. Aangevuld met een drummer ontstaat er in combinatie met gitaar en elektronische beats een enorm goede sfeer die iedereen omver blaast. Zanger Lennert Coorevits maakt gebruik van een zelf gecreëerde catwalk door het publiek en klimt in stellages. De combinatie van heel veel meezingen en dansen maakt Compact Disk Dummies tot een uitzonderlijke festivalband. De dansbare en energieke vibe is voelbaar over het hele terrein. Eigenlijk is dat ook waar muziek over gaat: verbinden en genieten in vrijheid. Zelfs de fans van Epica op de eerste rij sluiten Compact Disk Dummies in hun hart.

Epica is een waardige afsluiter, opgericht in Limburg met een indrukwekkende lijst verkoopcijfers en festivalervaring. Een schare fans uit Nederland, België en Duitsland staat al vele uren op de eerste rij: metal is een genre dat ontzettend veel volgers kent. Er volgt een indrukwekkende show met goede muzikanten, met de charismatische zangeres Simone Simons die een hele sterke indruk achterlaat. Een geweldige keuze om 's avonds laat af te sluiten met Epica. Gewaagd, maar het pakte allemaal perfect uit. Dit Bevrijdingsfestival kende een diverse, verrassende, maar bovenal kwalitatief sterke afwisseling van artiesten, verpakt in een fijne sfeer. Een editie die als bijzonder geslaagd kan worden getypeerd.

Epica

Epica

Epica