De 24-jarige Babs treedt vanavond op in poppodium Nieuwe Nor en wij zijn heel benieuwd wat wij kunnen verwachten. Uiteindelijk kleurt Babs deze regenachtige avond in alle kleuren van de regenboog. We worden meegenomen door een emotionele rollercoaster waarbij we soms vrolijk dansen maar soms ook bij onze keel gegrepen worden door heftige teksten. Met haar 'Half Tour' is dit zeker pas de helft van wat we nog van Babs in de toekomst gaan horen en zien.

Mysterieuze Ruby Mus heeft vanavond geen dansers nodig

Vanavond opent zangeres Ruby Mus - in het echte leven Myrthe Robijns - de show. Enigszins verlegen verschijnt de zangeres met haar drie bandleden op het podium. Omringd met bijzondere spotlights opent de zangeres de show met ritmische melodieën waar je u tegen zegt. Gedurende het optreden staat een trotse oma met een glaasje wijn mee te dansen op de muziek van haar kleinkind, prachtig om te zien. Plotseling zegt Ruby "Helaas konden mijn dansers er vandaag niet bij zijn". Deze dansers waren vanavond zeker niet nodig, al zijn we erg benieuwd naar de volledige show. De poëtische teksten en zuivere klanken van haar nummer ‘F.E.’. leveren al genoeg kwaliteit om de zaal omver te blazen. Aan het einde krijgt het publiek de primeur om een nieuw nummer te horen: ‘Serious’. Wederom een lied dat genoeg potentie heeft om uit te groeien tot een hit. Waarom dit nog niet is gebeurd bij eerdere liedjes is een groot raadsel. Vlak voor de show hebben wij Ruby Mus uitgebreid mogen interviewen. Dit interview lees je binnenkort op onze website.

Ruby Mus

Ruby Mus

Babs begint met haar interne wereld

Na de bijzondere show van Ruby Mus is het tijd voor het hoofdprogramma: Babs. Babs rent vrolijk huppelend het podium op in een halfgevulde zaal. Ze draagt een vrolijk kleurend jasje en broek in blauwe en groene kleuren. In de achtergrond zien we een wit doek met zwarte lijnen die bijzondere patronen vormen. Babs wordt vanavond bijgestaan door drie geweldige bandleden. Ondanks de vrij lege zaal is deze wel gevuld met een gemixt publiek, van jonge fans tot enkele koppels. Het eerste gedeelte van haar show staat in het teken van haar interne wereld. Met nummers als ‘Ze Waait Weg’ en ‘Ruimtevrees’ opent ze vrolijk, met een geweldige rap, haar show. De show begint vol energie maar het is duidelijk te merken dat Babs veel maatschappelijke boodschappen wil overbrengen naar het publiek. Vervolgens volgt het nummer ‘IJS’, over de klimaatproblematiek die momenteel speelt. Ze praat niet te snel waardoor duidelijk te volgen is welke verborgen boodschappen er in haar nummers zitten verwerkt. Bij enkele nummers waaronder het nummer ‘Privilege’ volgt een duet met een van haar bandleden. Maar plots valt het doek. Volgt nu een tweede gedeelte van de show?

Babs

Babs

Tweede dansbare gedeelte van show overtreft eerste gedeelte

Het doek valt en er verschijnen gekleurde led-strips. De bandleden verdwijnen van het podium en Babs neemt plaats achter een loopstation. Er volgt een dansbaar gedeelte van de set met mysterieuze Tame Impala-achtige geluiden. We ervaren op dat moment echt een 'wow'-gevoel. Even geen zang maar alleen dansbare melodieën. Vervolgens volgen er nummers die gaan over de zelfexpressie van Babs, ook gericht op gender en grensoverschrijdend gedrag. Twee nummers uit dit gedeelte vallen hierbij op. Het nummer ‘Milkshake’ verwijst naar het openminded dancefestival Milkshake dat elk jaar in Amsterdam plaatsvindt. Babs vertelt hoe ze hier een geweldige persoon hervindt. ‘In mensenmassa op Milkshake, waar ik jou hervind’. Een ander nummer is ‘Geen Ja In M’n Nee’. Een emotioneel beladen nummer over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Babs rapt de teksten terwijl we alleen haar schaduw zien en in de achtergrond de led-strips opeens rood kleuren. Het nummer komt binnen bij het publiek en de meeste dansende mensen staan even stil en staan met een open mond te luisteren. Babs lijkt de show af te sluiten met het toepasselijke nummer ‘Doe Het Licht Uit’. Na dit nummer komt ze nog terug voor een toegift waarbij ze afsluit met de nummers ‘Bennie Boos’ en ‘Altijd Tijd’. Een show die ons heeft meegenomen door de emotionele rollercoaster en gevoelens van Babs. Een show die we ook kunnen weerspiegelen naar onze eigen zoektocht van identiteit.

Het tweede gedeelte van deze set laat zien dat Babs klaar is voor grotere podia en meer publiek. Een artiest waar wij nog veel meer over gaan horen en waarbij de boodschap van de nummers hopelijk genoeg mensen aan het denken zet.

Babs

Babs

Jonge fans door Wie Is De Mol?

Ondanks een vrij lege zaal staan er enkele jonge fans vooraan bij het podium. De twee meiden discussiëren enkele minuten vooraf aan de show waar ze nu precies moeten gaan staan. Met zelfgemaakte t-shirts, bordjes en armbandjes staan ze vol spanning te wachten op hun favoriete nieuwe idool: Babs! Zoé (12) en Meis (11) uit Amstenrade geven aan fan te zijn van de zangeres sinds het zien van het programma ‘Wie Is De Mol?’. Babs heeft namelijk meegedaan aan het programma en sindsdien zijn de twee meiden haar muziek gaan beluisteren. Hun favoriete nummer ‘Doe Het Licht Uit’ schreeuwen ze in koor mee. "Gewoon een heel leuk nummer", vertelt Zoé. Gedurende de show zien we dat Babs extra aandacht heeft voor de twee jonge fans en zij hebben dan ook de avond van hun leven. Na afloop zien we de meiden bij de merchstand nog een foto maken met Babs. Het blijft prachtig om te zien wat muziek kan doen met jonge mensen. De pure bewondering van je idool live zien, veel mooier wordt het niet.

Superfans Meis en Zoéy