Phoenix Ashes is dit jaar terug, na een pauze van een aantal jaar, met hun nieuwste single ‘Oceans’. Dit afwisselende nummer, ondersteund door een prachtige videoclip, grijpt direct de aandacht en laat deze niet meer los. Het nummer omschrijft zowel het gevoel van verdrinken als de aanmoediging om weer vaste grond onder je voeten te vinden.

Phoenix Ashes is een Limburgse band die voor de pandemie al o.a. op Jera on Air speelde. Vijf jaar na het uitbrengen van Live & Unplugged is de post-hardcore band nu terug met de single ‘Oceans’. Voor hun nieuwe EP zijn ze de studio ingedoken, waarbij ze de nadruk willen leggen op de sterke punten in hun sound: melodieuze, harmonische zang, zware gitaarriffs met screams en een vleug elektronica.

De nieuwe single ‘Oceans’ begint met een prachtige samenzang in de intro. Deze heeft een hoog meezinggehalte en is een tikkeltje melancholisch. We komen even boven water, maar de oceaan zwelt direct aan en wij horen een stevige technobeat, gevolgd door indrukwekkende, intense vocalen. Een schreeuw van jewelste doet ons boven drijven en we happen naar adem.

Eenmaal voet aan land gezet, worden wij hevig heen en weer geschud door de heftige screams van zowel zanger Eelko Lommers als gitarist Arian Offermans. De visualisaties vloeien mooi in elkaar over in de videoclip. Er zijn beelden te zien van meerdere personen die zich onder water bevinden en lijken te verdrinken. Ook is de band zelf te zien, omgeven door een blauwe gloed die perfect past bij de sfeer van het nummer. 

Er komt ons een zangmelodie tegemoet waarbij wij de rust ondervinden van het staren naar de zee. Zanger Eelko Lommers en drummer Harry Hudson wisselen hoge en lage tonen af, even natuurlijk als eb en vloed. Deze mooie melodie wordt verder in het nummer afgewisseld met krachtige en zeer intense grunts. Zo voert de band de luisteraar mee naar het einde van de plaat.

Dit is een single waar de leden van Phoenix Ashes trots op mogen zijn. Na een zware periode waarin meerdere leden te kampen hebben gehad met mentale problemen, vraagt de band aandacht hiervoor door middel van deze snoeiharde en prachtige track. Het vleugje elektronica in het nummer zorgt samen met de mooie opbouw tot een heel unieke sound. Met mooie beelden van hoge kwaliteit en een avontuurlijke reis tussen ruwe en zachte stukken muziek, laat de feniks ons in al haar glorie in vervoering achter. Wij hebben in elk geval grote verwachtingen voor het toekomstig materiaal van de dame en heren van Phoenix Ashes!