Rapper Jiri11 betreedt op vrijdagavond 31 mei het podium van de Nieuwe Nor voor de tour van zijn nieuwe album 'A Swan Song'. De artiest die onder andere bekend is van de rapformatie Anbu, speelt voor een vijftigtal mensen zowel nieuwe als oude songs. Zelfs voor de kleine zaal van de Nieuwe Nor is het een schamele opkomst, maar de rapper die dit jaar ook Pinkpop zal openen maakt er het beste van.

Als we vlak voor het voorprogramma de zaal in komen, is het aantal mensen op drie handen te tellen. Ai, een bijna lege zaal nog dus. Het is ook moeilijk in te schatten hoeveel aanwezigen zullen komen opdagen, want de show stond origineel al gepland in februari maar werd verzet naar eind mei. Ondanks dat trapt Brokezart, het voorprogramma voor Jiri11, een paar minuten voor zijn oorspronkelijke aanvang af. Brokezart is een opkomende artiest uit de omgeving van Rotterdam en heeft voor deze gelegenheid zijn vriend en mederapper Ygn Kamii meegenomen. Samen performen ze verschillende nummers van Brokezart zelf, die vooral bestaan uit drillbeats met teksten over zijn jeugd en de liefde. Ze proberen wat interactie te krijgen met het publiek, maar het is duidelijk moeilijk om met 15 man een feestje te bouwen. Dus op wat jongens die zachtjes mee rappen na, gebeurt er verder niet veel in de zaal. Een prima voorprogramma dat om en nabij vijf liedjes speelt, met puntenaftrek omdat ze op het einde nog maar voor de helft mee rappen met de backing track.

Dan is het tijd voor Jiri11. In de korte break tussen de artiesten is het bezoekersaantal gelukkig nog iets opgelopen. Ook Jiri begint een paar minuten voor zijn oorspronkelijke aanvangstijd. Zonder veel bombarie loopt hij het podium op en start meteen met de track ‘Regen’ van het nieuwe album. Nadat deze track is afgelopen spreekt Jiri11 het publiek toe: “We zijn niet met veel, zeg ik je eerlijk. Maar laten we er het beste van maken. Wat nou als we alles hiér gaan doen. Iedereen kom het podium op." Dat hoef je het hiphopliefhebbende publiek, dat gemiddeld niet ouder dan 25 jaar is, geen twee keer te zeggen. Op wat twijfelende meiden na springt het hele publiek het podium op. De DJ booth wordt wat naar achter verschoven en voordat we het weten staat Jiri11 te performen tussen zijn publiek in. Het doet veel voor de sfeer, want de energie stijgt meteen; het is duidelijk een goede zet van de artiest uit Venlo. Na twee tracks wordt hij een klein beetje overmoedig: "Laten we een moshpit doen hier, dat moet wel lukken toch?" Door deze vraag gaan een paar bezoekers het podium af of lopen snel naar de 'veilige' kant. Maar, de jonge jongens die het grootste deel van het publiek uitmaken, staan letterlijk en figuurlijk te springen. 

(archiefmateriaal)

Na ‘Doolhof van het Zuiden’ lijkt iedereen goed warm en komen de voor het publiek bekende nummers voorbij. Ergens tussen deze nummers komt er een kleine rasp op de stem van de rapper te zitten, waarna hij aankondigt een beetje ziek te zijn, maar toch zijn best gaat doen voor ons. Dit geeft ook aan hoe thuis hij zich voelt tijdens het optreden, want er wordt nog twee of drie keer benoemd dat hij zich niet helemaal lekker voelt en last heeft van zijn stem. Voor de fans lijkt het niks uit te maken, maar voor de casual bezoeker is het toch een klein beetje jammer. Het is goed om eerlijk te zijn tegen je bezoekers, maar omdat het meermaals wordt benoemd voelt het ietwat ongemakkelijk. Over stage presence is er verder niet veel te zeggen vanavond. Doordat iedereen op het podium is uitgenodigd, heeft Jiri11 een cirkel van ongeveer een meter om zich heen waarin hij zich kan bewegen; niet heel veel dus. Als het nummer 'Glo’d up' instart legt hij het even stil en klimt op de dj-booth om te gaan stagediven. "Ik voel me echt euforisch, Heerlen!", kondigt hij aan voordat hij het publiek induikt.

Het laatste nummer is ‘Barkie op zak’, duidelijk nog altijd één van de geliefdste tracks bij de aanwezigen. Het is in eerste instantie niet helemaal duidelijk dat het de laatste is, ook omdat we pas rond minuut vijftig van zijn optreden zitten dat een uur zou duren, maar bij het refrein roept Jiri11: "Kom op allemaal, dit is de laatste pokoe!" Na dit lied is er geen toegift, maar wel de mogelijkheid om met Jiri11 een praatje te maken en op de foto te gaan. We spreken achteraf een medewerker van de Nieuwe Nor die achter de bar staat, en deze geeft ook aan dat ze nog nooit heeft meegemaakt dat een artiest de fans op het podium vraagt voor het hele optreden. Een gewaagde keuze die de redding vormt van een verder redelijke avond voor de casual bezoeker en een superavond voor de echte fan.