Binnenkort is het weer tijd voor het grootste punk, hardcore en metalcore feestje van het jaar: Jera on Air, van 27 tot en met 30 juni in Ysselsteyn. Aangezien het de 30e verjaardag is van het festival, is er een vierde dag toegevoegd aan het normaal driedaagse festival. Wij zullen uitgebreid verslag doen van de vier festivaldagen en delen alvast onze tips met je.

Knosis

Vulture | donderdag 17:30 – 18:15

De experimentele metalcore van Knosis mag je zeker niet missen op de eerste dag van Jera on Air. De nieuwe band van Ryo Kinoshita, voormalig vocalist van Crystal Lake, bestaat pas sinds 2022, maar klinkt veelbelovend.  De nummers zijn hard, intens, melodieus en afwisselend. Muziek waarop je heerlijk kunt headbangen, om vervolgens mee te rennen in de circle pit, terwijl je je dagelijkse frustraties probeert kwijt te raken. Ryo’s stem klinkt emotioneel in de refreinen en keihard in de coupletten, waarin hij met zijn typische hardcore stem de longen uit zijn lijf schreeuwt. “Know that you know nothing about me”, lezen we in de bio op hun social media. Met pas een paar singles uit zit er een kern van waarheid in, maar we kijken er in elk geval naar uit om meer te weten te komen over Knosis!

Shadow of Intent

Eagle | donderdag 18:15 – 19:00

Het Amerikaanse Shadow of Intent is allang geen onbekende meer in het deathcore genre. Aanvankelijk werd de band geïnspireerd door sciencefiction game Halo, maar inmiddels hebben ze deze inspiratiebron losgelaten. Ze brengen hun albums onafhankelijk van een label uit, waardoor ze mooi hun eigen innovatieve geluid kunnen behouden. Enerzijds klinkt het als typische deathcore: denk aan hoge screams, blastbeats en breaks in de muziek. Anderzijds is de band ook interessant voor mensen die normaal niet zo van dit genre houden. Met invloeden uit de blackened death metal en de progressieve metal, heeft Shadow of Intent een unieke sound ontwikkeld, die live zeker ook zal staan als een huis.

 

Ploegendienst

Buzzard | donderdag 19:00 – 19:45

Na een succesvolle festivalzomer vorig jaar, met o.a. optredens op Pukkelpop, Lowlands en Booch?, is de Nederlandse band Ploegendienst dit jaar terug met nieuwe muziek. De band maakt een combinatie van ouderwetse hardcorepunk en thrashmetal, met snoeiharde Nederlandse teksten. Zelf omschrijven ze de muziek als “100% anti-alles” en live staan ze bekend om hun energieke optredens, met moshpits vanaf de eerste noten tot aan de allerlaatste toegift. Met het festival in het vooruitzicht belooft Ploegendienst een optreden dat dieper gaat dan alleen maar muziek. Het nieuwe album DSM-V is net uitgekomen, een verwijzing naar het diagnostisch handboek voor psychologen en psychiaters. Frontman Ray Fuego geeft aan dat hij op dit album zijn eigen alledaagse mentale gevechten diagnosticeert, waarbij het vooral gaat om voelen wat je voelt en bewust in het huidige moment te zijn. Dit laatste zal op Jera vast geen enkel probleem zijn voor ons tijdens hun optreden.

 

No Way

Buzzard | vrijdag 12:00 – 12:30

Jera begint pas écht als op vrijdag aan het eind van de ochtend de eerste klanken over het terrein in Ysselsteyn gallen. Bezoekers die de donderdagavond al hebben meegepakt mengen zich met de bezoekers die net gearriveerd zijn. No Way bestaat uit vier jonge jongens uit Den Bosch. Ze spelen punk die dubbel hun eigen leeftijd is en precies dat is wat een opening om twaalf uur in de middag nodig heeft.

 

Scowl

Buzzard | vrijdag 15:20 – 16:00

Nog een band die in de Buzzard staat. Scowl is opgericht in het Amerikaanse Santa Cruz waar zangeres Kat Moss nog steeds woonachtig is. Het optreden in Ysselsteyn is het voorlaatste in Europa (ze spelen ook nog in Beuningen op Down The Rabbit Hole) waarna ze terugkeren naar de Verenigde Staten. Het hardcore punk album Psychic Dance Routine dat vorig jaar verscheen werd goed ontvangen. Melodieën die pakkend klinken en tegelijkertijd in vuur en vlam staan.

 

Hang Youth

Vulture | vrijdag 19:30 – 20:15

Geen originele tip, maar wel een om gewoon op de kaart te houden. Punk van eigen bodem met een boodschap. Anti-kapitalistische boodschappen die in 2022 op Jera ook al eens van het podium gespeeld werden. Sindsdien verscheen de EP BEN JE BANG? en kwam ook de rest van Nederland steeds meer in aanraking met de band en zanger Abel van Gijlswijk. Stil zitten doet Hang Youth niet, al is het maar om het activisme. Wij zijn nieuwsgierig of de boodschap ook dit jaar op het podium van Jera overgebracht kan worden.

 

Bob Vylan

Vulture | zaterdag 15:30 – 16:15

Bob Vylan, een punk-duo uit Londen, speelt dit jaar tal van shows door heel Europa. De band bestaat grappig genoeg uit slechts twee leden: Bobby Vylan en Bobbie Vylan. De muziek die ze maken heeft, behalve punk invloeden, ook reggae, dancehall en grime invloeden. Hun teksten gaan over hedendaagse problematiek in de wereld, zoals racisme, politiegeweld, economische ongelijkheid en het taboe op mentale gezondheid. Een naam die zeker nog vaker en groter op een affiche komt te staan, checken dus!

 

Thy Art is Murder

Eagle | zaterdag 19:15 – 20:00

Deze band is al geruime tijd aanwezig in de metalscene en heeft in 2008 ook al eens op Jera gespeeld. Dit jaar is Thy Art is Murder terug en het is een show die je niet wilt missen! De Australiërs zijn toonaangevend in het deathcore-genre en ze behandelen in hun nummers thema’s die vaak van apocalyptische en nihilistische aard zijn. Bij nummers als ‘Reign of Darkness’ en ‘Puppet Master’ kun je complete gekte van het publiek verwachten en dat is natuurlijk precies wat we op Jera het allerliefst willen zien.

 

Gladde Paling

Raven | zaterdag 23:00 – 00:00

Na een dagje moshen even toe aan een change of scenery? Gelukkig heeft Jera ook de zogeheten Raven Stage. Hier kun je terecht voor verschillende danceacts, waaronder Gladde Paling. Gladde Paling is in de corona-periode gestart met het produceren van muziek. Het zijn vaak drum-'n-bass-nummers geïnspireerd door grappige Nederlandse video's die viraal zijn gegaan op het internet. Wil je dus goed kunnen lachen en even je beste dancemoves laten zien? Dan ben je hier aan het juiste adres!

 

The Acacia Strain

Vulture | zondag 13:00 – 13:30

De vroege festivalvogels verdienen het om snoeihard wakker geschud te worden op de laatste Jera dag. In het middagzonnetje is het aan The Acacia Strain om de bruutste deathcore van de zondag neer te zetten. Geen high screams, al helemaal geen clean vocals, maar vooral veel diepe gutturals waar deathcore voor bedoeld is. De Amerikanen spelen de ene lage breakdown na de andere en is hierdoor de ideale band voor crowdkillers die we normaal alleen op YouTube zien. Als je niet in het ziekenhuis wil belanden, adviseren we je om achteraan te staan. 

 

Death Before Dishonor

Buzzard | zondag 14:15 – 15:00

Deze hardcore punkband uit Boston zorgt net voor dat ene vleugje old-school hardcore dat het festival nodig heeft. Deze no-nonsense band neemt geen seconde rust en blijft raggen totdat de show voorbij is. Death Before Dishonor doet ons denken aan bands als Hatebreed en Suicidal Tendencies. De band is geschapen voor Jera on Air en daardoor de perfecte act waarbij we onze “hardcore 2 step dance moves” kunnen laten zien in de pit!

 

Zulu

Buzzard | zondag 17:15 – 18:00

Zulu uit Los Angeles stond vorig jaar al op de line-up van Jera on Air. De punk/ beatdown hardcore band, onder leiding van zanger en multi-instrumentalist Anaiah Lei, kreeg destijds maar een krappe 20 minuten voor een geweldige hardcore show. De festivalplanners hebben de legendarische opname van dat concert (door Hate5six) een paar keer teruggekeken en besloten dat Zulu dit jaar op zondag, vlak voor etenstijd, nog een keer mag aantreden. Het is een tactische zet van de festivalleiding, want bij Zulu gaat het publiek drie kwartier lang uit zijn dak en dat kan beter op een lege maag. Zulu is door hun energieke live shows dé must-see van de zondag!

 

Natuurlijk zijn dit lang niet alle bands die er te zien zijn op Jera. Het volledige programma, met o.a. Electric Callboy, Dropkick Murphys, Architects en The Prodigy, is te vinden op de website van het festival.