Vraag je aan de huidige groep vrijwilligers hoeveel edities van Nikspack er geweest zijn, dan komt er geen eenduidig antwoord. Maar dat Nikspack al jarenlang een begrip is in en rondom OJC Niks is zeker. De jongerensoos in Horst vond zijn oorsprong meer dan dertig jaar geleden, met onder andere Marco Roelofs van de Nederlandse punkband Heideroosjes destijds aan het roer. Naast de Heideroosjes is ook de energieke band Afterpartees afkomstig van OJC Niks. Aan muzikaal talent geen gebrek, dus. En dat uit zich tijdens het tweedaagse Nikspack Festival.

FEMME FUGAZI

De klok slaat half tien als FEMME FUGAZI de avond mag openen en de eerste klanken over het terrein laat stromen. Het publiek is haar plekje nog aan het zoeken en vindt elkaar met knuffels en handdrukken. Aandacht voor het energieke FEMME FUGAZI uit Nijmegen is er dan nog niet echt. Helaas is dat het lot van het openen van een festival.

De band is nog geen twee jaar in deze formatie bij elkaar, maar op het podium is daar weinig van te merken. Post-punk en spoken-word vinden elkaar gemakkelijk. Zangeres Chris haalt een anekdote aan over haar moeder en een piano, en gelukkig heeft ze niet voor die piano maar voor de microfoon gekozen. Iets later op de avond had deze band zich van een nog betere kant kunnen laten zien. Wie weet wat de toekomst brengt.

SØWT

Begin februari verscheen de nieuwste EP van SØWT met de naam Things That Rhyme with Pain. De Eindhovense band timmert al ruim zes jaar aan de weg en met succes: Nikspack is een van de laatste shows in Nederland voordat de band in juni naar het Verenigd Koninkrijk vertrekt. In januari deden ze er al eens drie shows, nu zijn dat er zeven.

Energie besparen doet SØWT gelukkig echter niet. Vanaf het eerste moment vult het de stilte die Femme Fugazi een uurtje eerder achterliet. Ritme wordt opgevolgd door aanzwellende post-punkgeluiden en zangeres Danielle klinkt op verschillende manieren door de microfoon heen. Enerzijds subtiel, maar op de juiste momenten een schreeuw die de gehele zaal vult en menig kopjes instemmend doet knikken. SØWT laat zien klaar te zijn voor de Britse zalen.

TEXOPRINT

Iets na middernacht mag Texoprint de vrijdagavond afsluiten. De nieuwste single 'Mumble' is enkele weken oud en de driekoppige formatie uit Rotterdam staat komende zomer op Best Kept Secret. Dat belooft wat. Helaas weet het publiek op Nikspack ze niet te vinden. De aanwezigen in de te lege zaal kunnen gelukkig wel genieten van het geluid dat Texoprint uitstoot.

Zowel gitarist, bassist als drummer drukken hun stem door de microfoon heen. En dat doen ze goed. Heel goed. Een korte interactie levert al snel een schreeuw uit het publiek op dat ze verder moeten spelen. Het is geen schreeuw uit ergernis, maar een schreeuw om meer geweldig geluid. En dat geluid komt dan nog even oorverdovend binnen. Hopelijk weet het publiek op Best Kept Secret Texoprint wel te vinden, want dit kan en mag eigenlijk niet onopgemerkt voorbijgaan.