Primeur nieuwe DeWolff-single: "Opeens stonden we in een ruimte vol met supergrote guns"

Nederlands bluesrocktrio werkte met The Black Keys-producer aan nieuw album Grand Southern Electric

Timo Pisart ,

De muzikale postduif van 3voor12 Radio bracht vanavond weer een mooie primeur naar Roosmarijn: de eerste gloednieuwe single van DeWolff, geproduceerd door een héle grote producer. Voor hun vijfde album Grand Southern Electric reisde het Nederlandse bluesrocktrio af naar het verre zuiden van de VS: Valdosta, Georgia. Waarom juist naar dat plaatsje? Zanger/gitarist Pablo van de Poel vertelt in de uitzending dat ze er dik twee weken lang in de studio zweetten met niemand minder dan producer Mark Neill, die ook Brothers van The Black Keys produceerde en daar zelfs een Grammy voor ontving.

"Hij is een eigenaardige, coole gast", zegt zanger/gitarist Pablo van de Poel in 3voor12 Radio grinnikend over Mark Neill. "Toen we zijn studio binnenstapten, leek het alsof we in een timewarp belandden rechtstreeks de fifties in. De studio had een semi-ongezellige laboratoriumsfeer, maar dan ook weer heel cool. Hij liep er nog net niet in zijn doktersjas rond. We gaven de volledige controle over aan hem terwijl we voorheen altijd alles zelf in de hand hadden, dat was heel weird en lastig om los te laten."

De studio van Neill ligt helemaal in het Zuiden van de VS, en plotsklaps voelde Pablo van de Poel zich daar alsof hij een klein kind was dat per ongeluk de pornosectie van de videotheek binnen stapte. Waarom? "We gingen een pawnshop binnen met de gedachte: 'Amerika, daar kun je voor een schijntje heel veel vette, oude apparatuur op de kop tikken.' Dat was zo'n kringloopwinkel zoals je hier ook hebt, maar toen ik een deur door ging stond ik opeens in een ruimte helemaal vol met supergrote guns. Er stond een huisvader met z'n zoontje van 13 een AK47, zo'n mitrailleur, te richten. What the fuck!"

In 3voor12 Radio primeurde Roosmarijn het nummer Evil Mothergrabber. "Eigenlijk heette het Evil Motherfucker, maar dat wilde Mark niet. Hij zei: 'Als mensen hier in Amerika die titel zien, skippen ze het of denken ze dat het een hiphoptrack is. Zo werd het Evil Mothergrabber, de Zuidelijke variant op motherfucker."

Het album Grand Southern Electric komt uit op 2 mei, op 1 mei presenteren ze de plaat in Tivoli Oudegracht.