Young Pioneers blog: de teller slaat nog niet in het rood

Ron van der Sterren ,

Young Pioneers woordvoerder Ron van der Sterren blogt wekelijks op 3voor12 limburg over de voortgang van het ambitieuze project dat uit het niets een poporkest probeert op te richten met aanstormende poptalenten uit Limburg.

Dag, mijn naam is Ron van der Sterren, oud 3VOOR12-man, oud PopSport directeur, tegenwoordig trotse uitgever van de iPad-app van het Koninklijk Concertgebouworkest (RCO Editions). En sinds deze maand ook woordvoerder voor Young Pioneers. Vorige week gaven we het startschot met de inschrijfronde voor dit ambitieuze project dat uit het niets een poporkest probeert op te richten. Met jullie, aanstormende poptalenten uit Limburg. Vanaf nu blog ik hier wekelijks over de voortgang.

Young Pioneers, je hebt er wellicht vorige week hier al over gelezen. Onder leiding van multi-instrumentalist Sjang Coenen gaan tien tot twintig muzikanten vanaf april een jaar lang samen broeden, musiceren, artistiek groeien en uiteindelijk creëren. Iets dat er nog niet was. Een orkest waarvan we nog niet weten hoe het gaat klinken, maar waar we wel verrast door hopen te worden. Of dat nu met een hit, de eerste Nederlandse popsymfonie, of een blazers metal-matinee wordt, dat maakt niet zoveel uit. Als we maar omver worden geblazen.

Dat zijn de vergezichten van bedenkers Jan Bruschke en Jan Sluijsmans. Maar hoe krijg je zoiets voor elkaar, te beginnen met het recruteren van muzikanten? We hebben ervoor gekozen om tijdens de werving bewust zo weinig mogelijk kader te scheppen. We willen dat iedereen die muziek maken op plaats 1, 2 en 3 van zijn dagelijkse bezigheden heeft staan, zich uitgenodigd voelt. Of je nu een virtuoze metalgitarist bent, klarinet speelt in de harmonie, zingt in een koor of gelikte beats maakt in Ableton Live, je moet je thuis kunnen voelen bij Young Pioneers.

Nou, dat hebben we geweten. De eerste open sollicitaties zijn inmiddels binnen en we worden blij van de enthousiaste reacties op het initiatief. Maar de teller staat nog niet in het rood met zes aanmeldingen en tien door onze scouts aangedragen muzikanten. We voelden behalve enthousiasme ook terughoudendheid. Er waren veel vragen. Hoe gaat dat orkest dan klinken? Hoeveel tijd moet je vrijmaken voor het project? Wat kost het? Wat levert het op? Daarom toch nog wat toelichting voor de twijfelaars onder jullie.

Om te beginnen over de toon van het orkest: de trailer-video zou je het idee kunnen geven dat het een experimenteel geluidstheater wordt. Maar dat hoeft niet. Dat wordt straks bepaald door jou en de andere deelnemers. Met wie je gemiddeld twee dagen per maand zult repeteren van april tot en met oktober. En daarna een album zult opnemen, om er uiteindelijk minimaal twee maanden mee op tournee te gaan. Alles wat het je kost is tijd. En energie. Want artistiek leider Sjang Coenen zal je tot het uiterste drijven, uitputten, je begeleiden naar je eigen muzikale grenzen. En het enige dat we van je vragen, behalve muzikaal talent, is totale toewijding aan de reis die we je bieden. Als je dat op kunt brengen, ben je een geschikte kandidaat en mail je beter nu je muzikale cv en motivatie naar: youngpioneers@senb.eu!

Tot volgende week
Ron / @pindsvin
youngpioneers.nl