Onderweg naar de finale met... CUDA

Francis Pronk ,

Op zondag 9 maart is de finale van Nu Of Nooit 2014 in Theater de Maaspoort in Venlo. De winnaar opent Pinkpop! Zijn de finalisten al een beetje zenuwachtig? En wat zijn hun plannen ná Pinkpop? We vragen vandaag de band CUDA het hemd van het lijf!

Zijn er al spanningen voor de finale?
Spanning is er zeker, maar dat is meer voor de uitslag dan voor het optreden. Zeker zijn van je zaak is de beste remedie. We zorgen dat we alles wat we kunnen beïnvloeden ook naar onze hand zetten, en dat is wat op het podium gebeurt. Hier zullen we ons stinkende best doen om het hoogst haalbare in de wacht te slepen. De jury zal bepalen wat dat is…

Gaan jullie extra uitpakken in de finale?
Uiteraard vinden er gedegen voorbereidingen plaats voor elk optreden, dus ook voor de finale, wat in ieder geval zeker is, is dat het gaspedaal ouderwets tot op de plank gaat, dat zal niet anders zijn dan bij andere gigs. We hebben in de voorronde naast een strakke energieke performance  ook de nodige aandacht aan de podiumpresentatie en de act besteed. Onze Daisy’s trokken in Geleen meteen de aandacht van het publiek voorafgaand aan het optreden. Dat deden ze ook bij het afsluitend nummer waar ze als cheerleaders opnieuw het podium betraden. Hier hebben we veel positieve reacties op gekregen en de fotografen knipten er lustig op los. Voor de finale gaan we dit kunstje natuurlijk niet één op één kopiëren, maar ook nu zullen we iets extra’s brengen. Onze intentie is om onze supporters mee te brengen naar Venlo, een busreis zit in de planning! Daarnaast proberen we natuurlijk zoveel mogelijk ruchtbaarheid te geven aan het bereiken en spelen van de finale.

Hoe vaak per week oefenen jullie?
We repeteren wekelijks in Born. Daarbuiten hebben we bijna dagelijks contact over bandgerelateerde zaken.  

Wat vinden jullie van de concurrentie?
We vinden de concurrentie sterk, ook al hebben we niet alle finalisten live aan het werk gezien. De acts zijn dit jaar weer divers, maar toch weer heel anders dan de finale van vorig jaar bijvoorbeeld. We hebben respect voor de kwaliteit en het werk wat daar voor verzet wordt. Verder vinden we er niet zoveel van, we concentreren ons liever op onszelf.

Kunnen de finalisten elkaar nog recht in de ogen kijken?
De finalisten die niet scheel zijn wel ;)

Nu is de grote vraag: Wat gaan jullie ná Nu Of Nooit doen? Mochten jullie de wedstrijd winnen, wat is het plan ná Pinkpop? Er wordt veel gesproken dat je na Pinkpop nooit meer iets hoort van Nu Of Nooit bands. Of ze gaan uit elkaar of het lukt niet om het succes vast te houden. Wat gaan jullie doen om het tegendeel te bewijzen?
De basis, de vier bandleden en onze trouw aan de muziekstijl, zit goed en dat is belangrijk. Het plan na de finale is om constructief de mogelijkheden te bekijken, of dat ook ‘na Pinkpop’ wordt,  zullen we op 9 maart te weten komen. We hebben recent de opnamen van ons debuutalbum in Studio Maasland 2.0 met engineer/producer Dirk Brouns afgerond en het product dat we in handen hebben mag er zijn. De reacties en recensies zijn lovend, we hebben dus zeker iets te bieden op het moment dat we onszelf in de positie brengen om de band naar een hoger niveau te tillen. Hoe we dat gaan doen hangt af van veel factoren die nu nog te onduidelijk zijn om concrete acties op te baseren.

Als jullie niet winnen, gaan jullie dan nog eens proberen om mee te doen aan Nu Of Nooit of andere bandwedstrijden?
We zeggen niet dat we gaan winnen, maar als je de finale speelt en meedingt naar de hoofdprijs moet je er ook 200% voor gaan. Deze vraag is dan ook op dit moment niet relevant.

Mochten jullie winnen, welke band ga je dan zeker bekijken op Pinkpop?
Het programma is op dit moment natuurlijk nog niet compleet maar we weten zeker dat onze drummer en gitarist (a.k.a. the Renton Brothers) de show van Mastodon graag vanaf de zijkant van het podium zouden willen bekijken ;). Zoals jullie wellicht al hebben gemerkt gaat onze voorkeur uit naar bands met baarden. Afgezien daarvan maken deze mannen een stevige pot herrie die goed in elkaar zit en dat ligt ons wel. Ook Jake Bugg zullen we zeker bekijken. De muziekstijl is fantastisch en die gast maakt sterke nummers die overeind blijven of je ze nou alleen met een akoestische gitaar speelt of met een hele band erbij.

Wat kunnen we nog van jullie verwachten dit jaar?
Zoals gezegd is het album klaar en zijn we alweer bezig met nieuw materiaal. Een tour in het clubcircuit van Nederland zou mooi zijn, een vervolg binnen de Benelux en Duitsland zou nog mooier zijn. Succes begint met ambitie en hard werk.

Staan er buiten de finale van Nu Of Nooit nog andere optredens (of festivals) op het programma?
Weinig concreet, maar we zijn wel actief met het omzetten van de planning naar een daadwerkelijk schema nu ons album klaar is. Daarnaast zijn er een aantal spannende contacten gelegd waar we nog niet te veel over kwijt kunnen. We spelen overal waar koud bier wordt geserveerd door knappe serveersters; in kroegen, zalen, tenten, meetings, festivals, waar dan ook. Hear the Cuda, coming at ya. Bang your head, raise your fist, shout out loud, and persist!