Onderweg naar de finale met... Amish Winehouse

#NON14

Francis Pronk ,

Op zondag 9 maart is de finale van Nu Of Nooit 2014 in Theater de Maaspoort in Venlo. De winnaar opent Pinkpop! Zijn de finalisten al een beetje zenuwachtig? En wat zijn hun plannen ná Pinkpop? We vragen vandaag de band Amish Winehouse het hemd van het lijf!

Zijn er al spanningen voor de finale?
We benaderen de finale op dezelfde manier als de voorronde. De voorronde gingen we heel ontspannen in, zonder verwachtingen. Dat we door zijn was een grote, aangename verrassing en motivator binnen de wedstrijd en we gaan ons uiterste best doen. Geen stress, wel wat gezonde spanning.

Gaan jullie extra uitpakken in de finale?
Naast de muziek niet heel veel toeters en bellen. Misschien een dijenkletser de zaal ingooien halverwege de set in een onbewaakt moment.

Hoe vaak per week oefenen jullie?
We proberen een routine van één keer in de week aan te houden. Dat werkt voor ons goed en de continuïteit is goed voor de ontwikkeling en vooruitgang van ons samenspel. De ruimte ligt in Witte Vrouwenveld, vlakbij de A2 en delen we met een paar vrienden.

Wat vinden jullie van de concurrentie?
Denk dat het een vrij breed kleurenpalet is geworden qua verschillende bandgeluiden. Alles is appels met peren vergelijken dus geen inschatting over te maken lijkt me zo.

Kunnen de finalisten elkaar nog recht in de ogen kijken?
You bet, en diep ook.

Nu is de grote vraag: Wat gaan jullie ná Nu Of Nooit doen? Mochten jullie de wedstrijd winnen, wat is het plan ná Pinkpop? Er wordt veel gesproken dat je na Pinkpop nooit meer iets hoort van Nu Of Nooit bands. Of ze gaan uit elkaar of het lukt niet om het succes vast te houden. Wat gaan jullie doen om het tegendeel te bewijzen?
We maken muziek voor onszelf en omdat het ons uitdaagt en het is te gek dat we langs deze weg op zo'n vroeg punt in ons bestaan meteen een wat groter publiek aan ons kunnen binden. Publiek dat anders misschien nooit van ons gehoord had, omdat we toch met name in een wat alternatiever circuit actief zijn. Dat zijn op het moment voor ons twee werelden die naast elkaar bestaan en tegelijkertijd heel erg op elkaar lijken. Na de finale of zelfs Pinkpop zouden we gewoon door gaan zoals we voor en tijdens deze periode deden en doen. Op een grote verscheidenheid aan plekken spelen, beter worden en nieuw materiaal schrijven.

Als jullie niet winnen, gaan jullie dan nog eens proberen om mee te doen aan Nu Of Nooit of andere bandwedstrijden?
Waarschijnlijk niet aan Nu of Nooit met Amish Winehouse. Omdat we er NU aan meedoen. En dat als we nu de finale niet winnen we dat een andere keer met dit project ook niet gaan doen.

Mochten jullie winnen, welke band ga je dan zeker bekijken op Pinkpop?
Arcade Fire. Omdat het live een magistrale band is. Tip: hun film ''Mirroir Noir'', onder andere te leen bij Centre Ceramique.

Wat kunnen we nog van jullie verwachten dit jaar?
De planning nu is weer opnemen in december. Er staat nog geen ''compacte'' tour in de agenda maar we willen van de zomer met vlagen het aantal optredens wel intensiveren dus daar wordt over gedacht. En tot die tijd spelen we toch wel om de paar weken. En nog wat zijprojecten waar misschien wat schot in komt.

Staan er buiten de finale van Nu Of Nooit nog andere optredens (of festivals) op het programma?
Een festival dat georganiseerd gaat worden in een vakantiepark in Vaals, waar bands in huisjes ''akoestisch'' huiskamerconcerten geven. Ik geloof dat dat ergens in september gaat plaatsvinden. En het lijkt ons leuk om op Scenes Connected te spelen.