Inschrijving voor Limburgs talentproject vandaag van start

Young Pioneers: project voor muzikale durfals

Ruud Everaerts en Young Pioneers ,

Vanaf vandaag, 7 maart 2014, is de mogelijkheid om je in te schrijven voor Young Pioneers geopend. Young Pioneers is het nieuwe talentenproject van de Stichting Popmuziek Limburg. Het biedt maximaal twintig getalenteerde muzikanten de mogelijkheid om samen met artistiek leider Sjang Coenen (Milow, Admiral Freebee) hun eigen grenzen te ontdekken, en te overschrijden.

Het project biedt plek aan maximaal twintig muzikanten. Iedereen tussen de 15 en 25 jaar mag zich aanmelden via youngpioneers.nl. Coenen zal in april zelf zijn orkestleden selecteren uit alle inzendingen. Vervolgens duikt hij met zijn orkest meer dan een half jaar zijn repetitieruimte en studio in. Wat hij daar gaat doen, is te volgen op youngpioneers.nl.

Young Pioneers richt zich op talentvolle muzikanten uit de hele provincie Limburg. Doel is om een nieuw en vernieuwend orkest samen te stellen en onder leiding van artistiek leider Coenen te komen tot een album dat het Limburgse talent etaleert met een eigenwijs geluid.

Heel 2014 zal in het teken staan van de orkestvorming, de muzikale zoektocht en het opnemen van de muziek. Begin 2015 wordt het album gepresenteerd en gaat Young Pioneers op tournee.

Coenen ziet het project zelf als een ontdekkingsreis: "We moeten een kant op, maar we gaan alle wegwijzers negeren. Het wordt Columbus in het kwadraat. Mijn uitdaging is om jonge artiesten te leren alles uit elkaar te trekken, om ze van de weg af te krijgen. We gaan niet lijmen, we gaan ook niet 'nadoen'. Dan hadden we beter kunnen playbacken."

Wat eruit komt, durft hij niet te zeggen. Toch is hij zelfverzekerd: "Het is mijn taak de katalysator te zijn tussen al dat talent dat straks in één ruimte gaat musiceren. Er een echt team van maken. Als dat lukt, gaan we de trip van ons leven beleven."

Young Pioneers is een pilot project van de Stichting Popmuziek Limburg op initiatief van Jan Bruschke (o.a. Kings of the Day) en Jan Sluijsmans (o.a. Transpunk). Bruschke en Sluijsmans wilden aan het palet van talentontwikkeling in de popsector een schakel toevoegen die in hun ogen ontbrak: eentje die zich focust op de artistieke ontwikkeling en vorming van Limburgse talenten.

Het project is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Stichting Popmuziek Limburg, het Huis voor de Kunsten Limburg en de provincie Limburg.

Website van het project, en tevens de plek waar de inschrijving kan plaatsvinden: www.youngpioneers.nl