Gouden Blaudzun opent nieuw Poppodium Volt

Volt is opgeladen en klaar om te ontbranden.

Stan Steeghs ,

Na een hele lange voorbereiding was het 15 maart eindelijk zover. De opening van Poppodium Volt in Sittard-Geleen. Oud podium Fenix werd precies een jaar geleden met de grond gelijk gemaakt en daaruit herrees Volt. De avond ervoor was er al een besloten opening en vanavond was het tijd voor het echte werk. De eerste echte test. De zaal stond al ruim een uur voor het optreden vol met 600 nieuwsgierige bezoekers. Enerzijds ten gevolge van een defecte tap in de foyer, anderzijds natuurlijk voor de band van vanavond: Blaudzun. Want deze band heeft al een behoorlijke status in ons land. Afgelopen vrijdag kwam het nieuwe album ‘Promises Of No Man’s Land’ binnen op nummer één in de album Top 100 en dat bevestigt nog maar eens de populariteit. 3voor12 limburg doet verslag.

Wethouder Berry van Rijswijk komt iets voor tien uur het podium opgelopen. De bestuurder lijkt is erg bescheiden met zijn woorden, maar is stiekem heel erg trots van binnen. Het figuurlijke lint was doorgeknipt. Na enkele minuten druppelen de bandleden het podium op met als laatste leadzanger Johannes Sigmund. Opener is ‘Euphoria’, eveneens de eerste track van de nieuwe plaat. Ingetogen en met veel gevoel wordt er ingezet. Een degelijke opmaat voor de rest van de avond. 

Het is nog even wennen in en op het nieuwe podium. Met ‘Streets Of Babylon’ weet de band nog net niet te overtuigen, maar vervolgens wordt met ‘Flame On My Head’ het vuurtje pas echt aangewakkerd. ‘Any Cold Wind (Sweet Selene)’ klinkt iets vrolijker en wijkt daardoor iets af van voorgaande nummers, maar is zeker niet onaangenaam. Na vier nummers is ‘Halcyon’ al een van de hoogtepunten van de avond. Met een hoog Arcade Fire gehalte weet de band vanavond voor het eerst grote indruk te maken met deze bombastische song, ondersteund door accordeon en blazers.
 
Het nieuwe werk is ietwat steviger dan het voorgaande: minder folky, meer elektrische gitaren, percussie en licht koper. Het gros van de nieuwe langspeler wordt gespeeld. Een plaat die weer een tikkeltje beter is dan de vorige, ‘Heavy Flowers’, waarmee de band bij het grotere publiek doorbrak. De formatie voelt zich inmiddels thuis op het podium. Er wordt veel gerouleerd en de energie spat van de gezichten af. Bij het nummer 'Solar' wordt ook het publiek erbij gehaald en er wordt heel voorzichtig meegezongen. Hierdoor lijkt het een beetje in te kakken. Uptempo ‘Too Many Hopers For July’ - die doet denken aan Brandon Flowers van The Killers, met een hoge, galmende stem – wordt snel ingezet en daardoor blijft de vaart er gelukkig in. Blaudzun weet op het juist moment te temporiseren en de versnellingen te plaatsen. Ook de banjo blijft regelmatig terugkomen.

De rode LED-lampen worden gedoofd. “Een donker hol, zoals een podium hoort te zijn”, Aldus zanger Sigmund. Er wordt aanstalten gemaakt voor een hitgevoelig blokje aan songs. Te beginnen met het gedragen ‘Heavy Flowers’, gevolgd door ‘Elephants’ die ook door het publiek mee wordt gezongen. Het publiek op het balkon (een pluspunt van het poppodium) wordt door de voorman voor de eerste keer erbij betrokken. De handjes gaan voorzichtig op elkaar. Na het hitje ‘Elephants’ is ook ‘Wasteland’ van grote kwaliteit met veel Oosterse invloeden en strijkarrangementen.
 
Ondanks dat de band een topprestatie aan het geven is, wordt het af en toe (achterin) nog wat rumoerig. Daar wordt waarschijnlijk gediscussieerd over de architectuur van Volt. De meningen lijken verdeeld, maar frontman Sigmund is tevreden: “Zitterd, ik vind het echt heel mooi geworden. Een paar jaar geleden stonden we hier nog op de witte tegels”. Ja, sfeervoller is het zeker en dan met name door de band van vanavond. Naast stevige nummer weet hij met een enkel nummer, a capella, het publiek voor de eerste keer volledig stil te krijgen. Ook met zijn nieuwe werk lijkt hij indruk te kunnen maken, van kleine donkere zaaltjes tot aan de zonovergoten festivalweide. Met een groot aandeel voor de muzikale, stralende bandleden. Blaudzun is full package.
 
 
Richting het einde van het optreden komt hit ‘Promises Of No Man’s Land’ voorbij. Bij velen bekend als de titelsong van de NOS tijdens de Olympische Spelen. Het nummer dat vele mensen in de huiskamer hoorden na het behalen van de gouden medailles van ‘onze’ sporters. Werden een aantal weken geleden de sporters bejubeld, vanavond is dat deze 8-koppige band. De grote hit zorgt voor het laatste stukje euforie die deze opening nodig heeft. Maar de toegift zorgt nog voor enige verwarring. (Stapten ze eerder van het podium af?) De band laat het publiek een klein beetje vertwijfeld achter. Maar ach, dit doet vrijwel niets af aan deze mooie inwijding van de nieuwe popzaal in de Westelijke Mijnstreek. Een volwassen band in een pasgeboren poppodium. Vanavond is het goud voor Blaudzun.