Review: Heller – 7 Songs About Love

Let op: niet in de auto luisteren, anders riskeer je een snelheidsovertreding!

Nadia Hagen ,

De papieren CD-hoes lijkt te zeggen ‘niet moeilijk doen, gewoon muziek maken’. Geen poespas, geen dure fotosessie. Een ouderwetse foto van een schommelend meisje maakt mij nieuwsgierig. Het verklapt nog niets van de inhoud en kondigt alleen maar de naam van de band aan. De achterkant verraad de titel van het album '7 Songs About Love'. Ook hier is niet moeilijk gedaan. De gehele tekst lijkt met een roze stift slordig op de hoes geschreven te zijn. Ook de bandleden willen blijkbaar anoniem blijven. Allemaal heten ze Heller met achternaam. Ik sta te trappelen. Nu wil ik wel weten welke geluid achter deze anonieme hoes zit.

De naam Heller klinkt in ieder geval veelbelovend: Limburgs ‘sneller’ of ‘harder’ (geluid) of toch de duivelse ‘hell’? Hop, CD in de speler!
 

“Oh, yeah”, het album begint lekker snel. Van tevoren heb hun website bezocht, die mij heeft verraden dat de band uit vijf heren bestaat. De nummers 'Forever’ en 'Sunny Days’ blazen je weg. Door alle echo in de stem is de tekst helaas maar moeilijk verstaanbaar. Maar ik zie mezelf in een cabrio door California cruisen met het zonnetje in het gezicht. Lekker het gaspedaal doordrukken en mijn hoofd op de beat heen en weer bewegen. Dit gevoel duurt maar twee nummers aan.

Vanaf track drie 'Elements' tot 'The Game' wordt het vervolgens een stuk rustiger. Vooral bij 'The Game' zijn de heren mijn aandacht kwijt. Wel leuk is de sample uit een oud nieuwsberichten en enkele grappige deuntjes tussendoor.

Gelukkig knalt 'You Got It' er weer als het begin van de plaat in en heeft de ruige gitaarlijn mij weer helemaal weten te pakken. Het hoofdknikken en voetje wippen is weer terug. De sound doet me denken aan eind jaren 80 begin jaren 90 bands zoals Sonic Youth, The Cure of Iggy Pop. 
 
Het album wordt afgesloten met een lekker donker nummer 'Hold On'. Een waardige afsluiting voor een lekkere ouderwetse garage- / rockplaat die uitnodigt om deze band eens live te zien! Wel jammer dat ik er niet meer achter ben gekomen of de nummers nou inderdaad allemaal over de liefde gaan.
 

Ook leuk om te vermelden. Op hun site www.hellerband.nl wordt het album als iTunes download of normale digitale download aangeboden. Een dikke thumbs up hiervoor!