Van Dik Hout: Alles of Niets

Meer dan een ander maken ze het verschil, na een koele start

Bianca Stommel (foto's: Bianca Stommel en Antoine Bongers) ,

Van Dik Hout is in Roermond ter promotie van het nieuwe album "Alles wat naar boven drijft" en ze bestaan dit jaar alweer 20 jaar. Op 25 januari 2014 is een afvaardiging van 3voor12 limburg bij het optreden aanwezig, en komt terug met een persoonlijke tekst en een berg foto's.

Lang geleden heb ik Van Dik Hout eens gezien op een marktplein ergens in een Limburgs dorpje, alwaar we hard meezongen met "Stil in mij". Aan het begin van de avond is het een beetje stil in de ECI in Roermond. De band begint veel te laat, wat te wijten is aan het feit dat er geen voorprogramma is en een website die vermeldde dat het feest al om 20:00 uur zou beginnen. Het publiek is dan ook niet heel erg opgewarmd en de zaal is misschien maar net half vol.

Jammer genoeg is er gedurende het hele optreden weinig contact met het publiek en duurt het ook een hele poos voordat er beweging komt in de voorste rij. Dit laatste kan ook te maken hebben met het alcoholpromillage wat naarmate de avond vordert en wat invloed lijkt te hebben op een aantal mensen op die voorste rij. Het is een beetje stil in ons, pun intended, men staart in het begin naar het podium alsof men een andere band had verwacht. 

Pas na een liedje of zeven, net nadat een van hun hits gespeeld is - Houten Hart - begint het publiek wat op te warmen en gaan er soms wat handjes de lucht in als zanger Martin zijn handen de lucht in gooit.

Het geluid van de microfoons staat erg zacht, waardoor soms de zang een beetje wegvalt en de teksten niet zo goed te horen zijn. Dat is bij de bekende liedjes als bijvoorbeeld "Stil in mij", "Laat het los" en "Houten hart" niet erg, maar bij de nieuwe liedjes is het wel een gemis.

Mensen beginnen bij "Nu het licht weer schijnt" mee te klappen en langzaam komt de sfeer erin. Dan speelt Van Dik Hout de cover "Formidable", van Stromae. De voorste rij begint nu ook mee te zingen. Van Dik Hout heeft deze cover gespeeld bij Giel op 3FM. Het liedje heeft een Ramses Shaffy-touch.

Hierna wordt "Stil in mij" gestart en eindelijk komt het publiek los, een enkeling waagt zich zelfs aan een dansje. Jammer dat de zang zo zacht staat, maar de hits die ze spelen maken een hoop goed. Een mooie avond vol herinneringen en ik word er zelfs een beetje nostalgisch van. Van Dik Hout sluit af met "Laat het los". Maar wij laten Van Dik Hout nog niet los hoor...!

Twintig jaar alweer, waar blijft de tijd?