Een groot feest met De Staat

Fantastic journey in een uitverkochte Nieuwe Nor

Kris Riem, Nadia Hagen (foto's) ,

De Staat heeft met I_CON inmiddels zijn derde succesvolle album op rij uitgebracht, stond op zowel Sziget, Glastonbury als Lowlands en is kind aan huis bij De Wereld Draait Door en 3FM. Dat de band opnieuw langs de kleine zaaltjes van Nederland zou toeren, zag niemand dan ook aankomen. 'Desondanks' speelden ze afgelopen vrijdag in de Nieuwe Nor in Heerlen. Wat een feest!

En dat zegt wat over een band als De Staat. NIEUWE NOR is al snel uitverkocht en De Staat is anno 2014 een grote naam te noemen. Toch kiest de groep voor de kleine zaaltjes in plaats van de grotere zalen waar ze meer kaarten kunnen verkopen. Deze eigenwijze instelling is live direct terug te horen in de muziek van De Staat, heel experimenteel met veel verschillende invloeden, er zijn zelfs Afrikaanse klanken te horen. Hierdoor is de sound van de band uniek. Een show van De Staat is één lange muzikale trip die geen seconde verveelt.

Als de band begint met het liedje 'All is Dull' zegt frontman Torre Florim al meteen dat er gedanst mag worden. In het begin wordt er nog niet echt gedanst, maar na een paar liedjes zie je steeds meer mensen mee bewegen op de muziek. In de zaal als op het podium, waar de strak spelende maar toch losjes overkomende heren een hoop plezier uitstralen en het publiek vaardig bespelen, is het dan ook een feestje. De energieke muziek van het nieuwe album wordt uitstekend ontvangen zoals 'Devils Blood' en ook enkele oude bekenden waaronder 'Rooster Man' en 'Sweatshop' komen langs en worden met het nodige gejuich begroet.

Niemand twijfelt eraan dat er nog een encore zit aan te komen. De band speelt nog een nummer van de vorige plaat, 'Rooster Man', en eentje van de nieuwe plaat, 'Witch Doctor' en dan is het afgelopen. De Staat laat met dit optreden zien dat hun geluid veel experimenteler kan dan op de eerste en de tweede plaat.  

Doordat De Staat eigenwijs blijft, weet het de Nederlandse muziekscene telkens een stapje voor te blijven en dat is knap. De band doet precies waar ze zelf zin in hebben en hoeft niet zo nodig de 'hits' te spelen. 'The Fantastic Journey of the Underground Man' valt wel binnen deze categorie. Hits of geen hits, als de band het niveau van de show in Nor weet vast te houden, kan deze clubtour nog wel eens een 'fantastic journey' worden.