Jett Rebel is een fenomeen

Jelte Tuinstra showt al zijn kwaliteiten in een stampvol Heerlen

Camiel Rodigas ,

Je kan er omheen draaien of niet, accepteren of niet maar Jett Rebel is waarschijnlijk de snelst groeiende ster van Nederland. Hij is een persoonlijkheid maar dan ook nog iemand die muziek kan maken op zeer hoog niveau. Dat heeft hij al laten horen met twee EP's, Venus & Mars en nu met zijn echte CD, Hits For Kids. Ondertussen gaat hij langs de poppodia met zijn show Tour d'Amour (alle shows zijn stijf uitverkocht!), zo ook op donderdag 11 december in de Nieuwe Nor te Heerlen.

*in verband met een technische storing is dit artikel later verschenen*

Vanaf moment één krijgt Jett Rebel de spotlights vol op zich: Hij komt het podium op en heeft een staartje recht op zijn hoofd, alleen hij kan dat doen. Later zegt hij dat hij er trots op is en kan zo het publiek zien omdat zijn haren niet de hele tijd voor zijn ogen hangen! Achter hem een groot bord met ‘Jett’ erop en een groot hart.  Hij begint met ‘Pineapple Morning’, ook begintrack op zijn laatste CD. Je merkt aan hem dat hij zich meteen thuis voelt op het podium, heel vaak een glimlach op zijn gezicht en speelt afwisselend met veel gevoel of anders met power. De nummers zijn niet de normale hits hoe ze op de CD staan. Alles wordt gerekt, waar het normaal 3.21 minuten is, wordt het juist 8.37 minuten, muzikaliteit staat voorop. Die muzikaliteit komt ook door zijn bandleden, die hebben enorm veel kwaliteit en krijgen ook de ruimte om zich te etaleren. Daarbij heeft Jett tussendoor zichtbaar leuke onderonsjes met de gitarist en ook met zijn toetsenist/achtergrondzangeres. Het is eigenlijk soms aandoenlijk te noemen. 

Pas na bijna een uur spelen komt er een ‘bekender’ nummer: ‘On Top Of The World’. Iedereen is hem kwijt maar hij blijkt zich te hebben omgekleed en komt van achteruit het publiek het podium op. Ondertussen geniet hij van een jointje, Jett doet waar hij zin in heeft en dat hoort daar bij! Het tempo wordt ondertussen wel opgeschroefd: ‘Do You Love Me At All’ en ‘Louise’ worden goed en hard gespeeld. ‘Louise’ is een duet geworden met Jessica Manuputty, zangeres én keyboardspeelster. Het is intiem, romantisch en vol spektakel. Het shirt vliegt uit en daarna gaat hij heel puur alleen met zijn drummer Rick van Wort, ‘That Place’ uitvoeren. Van heel klein naar een kleine jamsessie met z’n tweeën. Niet alleen dat nummer wordt klein uitgevoerd, ook ‘Hurt So Nice’ en ‘Darla My Darling’ zijn versies die groot worden door zo klein te blijven.

Zoals eerder gezegd, zijn band etaleert ook zijn klasse en daarom krijgt de andere zangeres en keyboardspeelster Amber Gomaa de mogelijkheid om zich te showen. Ondertussen heeft meneer Rebel zich wéér omgekleed! Leren vestje met een grote rode hoed en zonnebril + een dubbelhals gitaar. Hier haalt hij alles uit de kast want er worden solo’s gespeeld en hij zingt met een zogenaamde vocoder (een vervormer, red.). Dan is het tijd voor de hit ‘Tonight’: hier krijgen een paar man in de band weer de kans zich te etaleren. Xander Vrienten op zijn basgitaar, Rick mag weer knallen op de drums en gitarist Lorijn von Piekartz (Lexie), speelt al de hele avond de sterren van de hemel, zo nu ook weer!  

Terugkomend voor zijn toegift heeft hij zich voor de verandering weer omgekleed, een jurk is het geworden! Zichtbaar vereerd van het grote applaus dat hij weer krijgt gaat Jett achter zijn orgel zitten en zingt dan heel puur ‘Baby’. Nog één extra nummer en dan is het toch écht gedaan… Dan is de drie uur durende show afgelopen. Ongelofelijk wat Jett Rebel met zijn band krijgt klaargespeeld. Het publiek eet uit zijn hand en dat heeft mede met zijn uitstraling te maken. De rocker in zich, de liefdevolle jongeman en de kwetsbare muzikant. Hij zou zo nog uren blijven spelen en het publiek zal zich dan ook geen seconde vervelen. Zoals gezegd: Jett Rebel is een fenomeen, live een artiest pur sang. Hier gaat heel Nederland nog veel plezier van krijgen!