Wil Delissen's jaar in muziek

3voor12 limburg medewerkers en hun muzikale top 10

Wil Delissen ,

Overal zie je de 'traditionele' jaarlijsten. Ook onze medewerkers hebben zo hun favorieten. Een kijkje in hun persoonlijke muziekbeleving van 2014 plus een eventuele muzikale tip voor 2015. In deze aflevering Wil Delissen, muziekliefhebber en fotograaf.

Mijn top 10 album-releases van 2014 is:
1) Lunatic Soul - Walking on a flashlight beam
2) Lesoir - Luctor et Emergo
3) Pink Floyd - Endless River
4) Bruce Springsteen - High Hopes
5) The Steve Rothery band - The Ghosts of Pripyat
6) Foo Fighters - Sonic Highways
7) Nickelback - No Fixed Address
8) ¡Pendejo! - Atacames
9) Within Temptation - Hydra
10) HDK - Serenades of the Netherworld

Toelichting op de nummer één:
Met 'Walking on a flashlight beam' staat de teller voor wat betreft soloprojecten van Riverside's bassist/zanger Mariusz Duda inmiddels op vier. Onder de naam Lunatic Soul timmert de multi-instrumentalist alweer zes jaar aan de weg. Opvallend op zijn solo albums is het nagenoeg geheel ontbreken van elektrische gitaar. Daar staat tegenover dat de tracks worden gedragen door lekker in het gehoor liggende basloopjes, tempowisselingen en verrassende wendingen. Niets is onmogelijk, is de boodschap van het album, waarbij het lopen over een lichtstraal (albumtitel) als metafoor dient. Duda's meest recente album is een sfeervol en dynamisch meesterwerk met terugkerende thema's, waarbij je heerlijk kunt wegdromen. Voor de liefhebber van progressive rock is 'Walking on a flashlight beam' een echte aanrader.

Wie gaat het maken in 2015?
Mijn geloof blijft in de band van Limburgse bodem Kill Ferelli. Ik heb dan ook niet lang hoeven na te denken over een "Voor de kunst - donatie" ter bekostiging van de productie van hun nieuwe album. De band zal gedurende het begin van het nieuwe jaar voornamelijk in de studio te vinden zijn, wat moet resulteren in het verschijnen van het album 'Bastards and Sweethearts' al vroeg in het jaar.
Als opvolger van 'A Modern Scenery' zijn mijn verwachting voor de nieuwe productie erg hoog gespannen. Daarnaast kijk ik uit naar de live shows die, naar ik mag hopen, gaan volgen na het uitbrengen van het album. Het is immers telkens weer een feest Kill Ferelli live te zien met de vertrouwde energieke uitbarstingen van Kelly.

Wie is de "bom" van Limburgse bodem 2014?
Op de valreep van 2014 verraste Lesoir vriend en vijand met een prachtig nieuw album 'Luctor et Emergo'. De meeslepende composities worden gebracht met veel power en ondersteund door krachtige vocalen. Met deze sterke productie, die nota bene werd gepresenteerd in het Nederlandse popwalhalla Paradiso, is de Zuid-Limburgse band op de snelweg naar volwassenheid.