Roger Smeets' jaar in muziek

3voor12 limburg medewerkers en hun muzikale top 10

Redactie ,

Overal zie je de 'traditionele' jaarlijsten. Ook onze medewerkers hebben zo hun favorieten. Een kijkje in hun persoonlijke muziekbeleving van 2014 plus een eventuele muzikale tip voor 2015. In deze aflevering Roger Smeets, muziekliefhebber en verslaggever.

Komt ie, de lijst van 2014. Geheel willekeurig en volgens het "ow yeah"-principe! 

1. Eels-The Cautionary Tales Of Mark Oliver Everett    
Een heerlijk luisteralbum. Hij reflecteert als vijftiger weer eens op zijn eigen leven. En wat heeft de man het zwaar gehad, altijd al. Mooie teksten, waarin ik me zeer kan vinden. Het lijden van Eels zorgt wel voor prachtige liedjes, altijd weer. 'Mistakes of my Youth', 'Where I'm Going' zijn wat dat betreft de beste nummers. Maar allemaal doen ze iets. Zijn beste album van de laatste tien jaar wat mij betreft. Heerlijk om even na te denken, te herdenken en vooral te genieten. Samen met zijn optreden in het concertgebouw in Amsterdam is dit mijn muzikale hoogtepunt van 2014.
2. Bloyatop-Mayday
3. Pennywise-Yesterdays
4. Jett Rebel-Hits For Kids
5. Young and Sick-Young And Sick (Limburger in LA!)
6. Alt-J-This Is All Yours
7. Magnus-Where Neon Goes To Die
8. Jack White-Lazaretto
9. Blaudzun-Promises Of No Mans Land
10. Foo Fighters-Sonic Highways  

De band die het (hopelijk) gaat maken in 2015 is BloYaTop. Uit Limburg, en steengoed. Stevige, op blues geinspireerde rock. Inmiddels twee albums uitgebracht Why Waltz en Mayday en aan een derde wordt gewerkt. Dit trio maakt pure muziek. No-nonsense, gaan met die banaan! Live zijn ze geweldig. Ze geven altijd alles. Aparte stem, top-drummer en een gitarist die al zijn gevoel in elke riff en solo legt. Een nog onontdekte Limburgse parel. Hoewel ze wel al op Bospop speelden en in het voorprogramma van DeWolff stonden. Deze band heeft de potentie om uit te groeien tot een topper in Nederland Èn in het buitenland. Op elk festival, groot en klein, past deze band prima in de line-up. De albums zijn gewoon goed, live is deze band een ware belevenis. Mijn tip dus voor 2015.  

Het mooiste optreden dit jaar in Limburg was van Anneke van Giersbergen in The Rock Station in Reuver. Ik werd compleet verrast door deze dame. Kende haar niet zo heel goed. Haar prachtige stem, de mooie nummers, de covers die ze zong. En dat allemaal in een perfecte setting. En vooral ook het respect van het aanwezige publiek. Iedereen luisterde als ze speelde, dat maak je ook wel eens anders mee. Ik heb enorm genoten van de muziek en van de artiest. Niks op aan te merken!