Jörg de Groot's jaar in muziek

'Opvallend is dat de Limburgse scene bruist, meer dan ooit.'

Redactie ,

Zo'n beetje overal zie je de 'traditionele' jaarlijsten. Ook onze medewerkers hebben zo hun favorieten. Een kijkje in hun persoonlijke muziekbeleving van 2014 en een terugblik op al het moois (en minder moois) dat dit jaar ons bracht. In deze laatste aflevering 3voor12 limburg's hoofdredacteur, recensent, fotograaf en groot muziekliefhebber Jörg de Groot.

Man, even tien platen noemen? No way, at gaat me niet lukken. Er is zoveel moois gemaakt dat ik anderen tekort doe. Daarom geen tien maar twaalf. Ik weet het. Iets met 'het goede voorbeeld geven'... En dan vergeet ik er ongetwijfeld nog tien of twintig of dertig. Dus hier is 'ie dan: mijn lijst. In willekeurige volgorde. No hard feelings.

Fink-Hard Believer
Kovacs-My Love EP
The Mothmen-LAst Astronout
Foo Fighters-Sonic Highways
Lesoir-Luctor Et Emergo
DeWolff-Grand Southern Electric
Blaudzun-Promises Of No Man's Land
¡Pendejo!-Atacames
Oscar And The Wolf-Entity
Wallace Vanborn-The Orb We Absorb
OST Guardians of the Galaxy- Soul en funk van wayback, geen nieuw werk, I know, maar wel lekker
The Black Keys-Turn Blue

¡Pendejo! wil ik toelichten omdat deze hard working grudgy mannen van staal niet alleen een mooie albumhoes hebben maar ook een dijk van een plaat hebben gebracht. Origineel en zo hard voor je kanis. El Pastuso en de zijnen rammen je even een 12" up your *ss. Live een sensatie en energiek. Bezwerend, opzwepend, bedompt en donker. Lekker man.

Hoogtepunten van 2014 zijn er teveel om op te noemen weer. Ik doet toch een poging, ook weer in willekeurige volgorde: Pinkpop, de aanloop naar Record Store Day en de afsluitende dag in Sounds, opening van twee prachtige poptempels in Limburg: VOLT en Grenswerk, uitvoering door Limburgse artiesten van Pink Floyd's The Wall ter nagedachtenis aan de val van de Muur, het altijd verfrissende DVERS met een sfeervolle show van O, 3voor12’s Song van het Jaar met Oscar And The Wolf, Queens Of The Stone Age voor 1.000 man in Tivoli Oudegracht, de release show van DeWolff in dezelfde zaal, Kovacs op Bospop, Nu Of Nooit 2014 (en de start van de 2015-editie) met Les Djinns als winnaar, de vele kleine en grote festivals, interviews met bekende en minder bekende Limburgers in de muziekscene. Het enthousiasme van de medewerkers van 3voor12 limburg en natuurlijk jullie, de lezers.  

Dieptepunten waren er ook in 2014: Met stip op 1: het plotselinge overlijden van oud-3voor12 fotograaf Patrick Joosten. Deze jongeman mocht maar veertig jaren jong worden. We missen je kerel. Daarnaast hing The Mad Trist het instrumentarium aan de wilgen. ‘Slechts’ twee platen op de wereld. Jammer jongens, het waren mooie jaren, thanks. 

Limburgs talent voor 2015 is er genoeg. Ik noem AmberJacks, Life’s Electric, The Mothmen en The Anaesthetics. Die moeten wat mij betreft gaan scoren in 2015. Dat kan niet anders. En ik ben persoonlijk zeer benieuwd naar de ‘nieuwe’ van Kill Ferelli

Tot slot
Opvallend is dat de Limburgse scene bruist, meer dan ooit. Dat merk je aan de talentshows, de hoeveelheid nieuwe platen, videoclips en optredens op eigen bodem. Dat is mooi om te zien en horen. Laten we dat vasthouden met elkaar!

De redactie van 3voor12 limburg wenst je een gelukkig nieuwjaar! Bedankt voor de tweets, e-mails, appjes, likes, posts en support.