Spinvis zet je aan het denken Spinvis zet je aan het denken

Sit down, relax and enjoy the show

, Nadia Hagen

Spinvis zet je aan het denken

Sit down, relax and enjoy the show

Nadia Hagen ,

Als je probeert de muziek van de Nederlandse band Spinvis te categoriseren, blijkt dat nogal lastig; singer-songwriter? rap? pop? Nee, allemaal niet. Er is maar een manier erachter te komen wat Spinvis écht is, erbij zijn! Een volle theaterzaal in Heerlen. Je zit er middenin. De band betreedt het podium en je sluit je ogen, niet omdat het niet aan te zien, nee, om de muziek volledig binnen te laten dringen.

Als je alleen maar op de instrumenten let - het zijn er nogal veel en tussendoor ook een paar exotische exemplaren- is het een mix van melancholische, soms omzwevende en tussendoor energieke klanken. De getalenteerde muzikanten leven hun muziek. Gedurende de show spelen ze allemaal diverse instrumenten, van Turkse gitaar tot xylofoon. Maar dan is er nog de zang, of ja, mag je het wel zo noemen? Het is meer een soort poëzie die wordt voorgedragen, ondersteund door 'backing vocals'. De teksten zijn scherp, slim, raken je af en toe als een vuist in het gezicht, dan strelen ze je gehoor of zetten je aan het denken. Als luisteraar voel je je aangesproken. Aan jou de eer om het verhaal te interpreteren of af te maken.

Als we dan toch nog kritiek mogen uiten en naast onze oren ook onze ogen opensperren, valt op dat zowel de geluidstechnicus als ook de lichtman/vrouw in het begin wat moeite hebben met hun bijdrage aan de show. Gelukkig zijn deze problemen vrij snel opgelost en op het eind van de show is zelfs de hele band zichtbaar en het geluid goed afgestemd.

Een ding is deze avond in Heerlen wel duidelijk geworden: Spinvis is een categorie apart en wat een avond!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg