Tweede langspeler voor Lambshade

Interview met Bob van Heumen en Aäron Steps

Francis Pronk ,

Op zaterdag 19 oktober aanstaande brengt het Steinse kwintet hun tweede album 'No Bitter Smiles' uit. 3voor12 limburg sprak met de band over de totstandkoming van het album en hun vervolg van hun tour in Roemenië.

De meeste mensen hebben eerder al wel van Lambshade gehoord, maar kunnen jullie nog iets vertellen over het ontstaan van de band?

"We spelen al een hele tijd in deze formatie. Met de gezamenlijke drang om muziek te maken met een knipoog naar de jaren 90-sound. Het experiment wordt echter niet geschuwd. We maken een combinatie tussen alternrock en postgrunge. Hiermee zijn we ondertussen al vijf jaar bezig. Met een EP, twee full-lengths en een hoop optredens in binnen- en buitenland hebben we al heel wat moois om op terug te kijken. "

Wat kunnen jullie vertellen over het nieuwe album?

"'No Bitter Smiles' is opgenomen bij Wouter Budé. Er lag een hoop nieuw materiaal op de stapel maar ons streven was om een album te maken met een eigen sfeer waarin onze eigen stijl nog meer naar voren kwam. We hebben dus flink aan de nummers gesleuteld en zelfs een enkeling geschrapt om die sfeer te waarborgen. Het is uiteindelijk een heel eerlijk album geworden, waarop we de postgrunge/alternrock-sound naar buiten brengen, zoals het volgens ons bedoeld is. "

Hoe zijn jullie bij de Moon Studio's van Wouter Budé terecht gekomen?

"Onze gitarist Ingo had al eens eerder opgenomen met Wouter Budé en hij liep er op dat moment stage. Wij hebben het werk gehoord van bands als The Mad Trist en Navarone, die ook in zijn studio hebben opgenomen. De kwaliteit en sound van deze platen vonden we erg tof. Na een gesprek te hebben gehad met Wouter was de keuze al snel gemaakt. De productie werd door Wouter en Ingo gedragen."

Voor het nieuwe album hebben jullie ook hulp gevraagd van jullie fans. Hoe heeft dat voor jullie uitgepakt?

"Ons crowdfundingproject heeft erg positief uitgepakt. We hebben de fans en liefhebbers van onze muziek de gelegenheid gegeven om pre-order pakketten te bestellen. Pakketten als ‘Pizza Candlelight Party’ bleken erg in trek, maar ook ‘Lambshade & Me’ was populair. Bij ‘Lambshade & Me’ wordt een volledige professionele fotoshoot samen met de band geregeld en bij de ‘Pizza Candlelight Party’ mag je al je vrienden uitnodigen, terwijl de band voor pizza, kaaslicht en live muziek zorgt. Het doel van deze campagne was om een deel van onze totale kosten te financieren. Ons target was 1500 Euro, echter hebben we uiteindelijk ongeveer 2000 Euro bij elkaar gekregen middels deze campagne. Een bedrag waarvan we vooraf nooit hadden durven dromen. We zijn onze aanhang dan ook hier heel erg dankbaar voor! "
 
Wat kunnen we tijdens de albumpresentatie in het Maaslandcentrum allemaal verwachten?

"Het eerste exemplaar zal die avond worden overhandigd aan onze Roemeense boeker en promoter Adriana Sohodoleanu. Als succesvol boeker uit Bukarest, heeft ze ons tijdens de 2011 tour in Roemenië voorzien van optredens en wegwijs gemaakt in het Roemeense bandleven. Deze tour is destijds vastgelegd in een tourverslag door 3voor12 limburg. Na door ons benaderd te zijn met de vraag het eerste exemplaar in ontvangst te nemen, heeft Adriana vrijwel meteen een ticket naar Nederland geboekt. Vergezeld door twee collega’s zal zij 19 oktober deel uitmaken van dit evenement. Veder zullen vooraf ook onze vrienden van Pavarana en River of Brakelights een optreden verzorgen. We willen er zelf ook een unieke show van maken door gebruik te maken van effecten op visueel gebied. Als afsluiting zal DJ Jungle Julia het publiek voorzien van een flinke dosis ‘rockclassics’. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om er een memorabele avond van te maken."

Wordt het een nationale release of dit keer ook een internationale?

"Ons eerste plan is om dit album goed te releasen in Nederland. Alles wat hierna komt is natuurlijk meegenomen. Onze muziek zal wel (internationaal) te verkrijgen zijn op iTunes en Spotify. "

Zijn er weer plannen om terug te gaan naar Roemenië?

"Die plannen zijn er zeker. De aanwezigheid van de Roemeense bezoekers op onze albumpresentatie heeft hier een grote invloed op. Hierdoor wordt onze band alleen maar sterker. Ons plan is om in de zomer van 2014 terug te keren voor een tour door Roemenië."
 


Wie zijn jullie grote voorbeelden?

"Ieder bandlid heeft zijn eigen voorbeelden, onze invloeden zijn ook erg breed. Dit is alleen maar positief voor ons schrijfproces. Als we allemaal precies dezelfde smaak hadden, zou het een stuk minder interessant zijn om samen aan nummers te werken. Over het algemeen zijn bands als Foo Fighters, Pearl Jam, A Perfect Circle en Biffy Clyro wel voorbeelden. "

Hoe is het om als rockband aan de weg te timmeren in Limburg. Valt het mee of tegen?

"Tegenwoordig is het voor elke opkomende rockband lastig om aan de weg te timmeren, je moet immers toch de juiste ingangen hebben om je muziek te laten horen aan zoveel mogelijk mensen. Echter merken we dat de kloof tussen Limburg en Nederland als een geheel toch wel groot is. De oorzaak hiervan is  enigszins onduidelijk, maar met genoeg motivatie, geduld en kwaliteit zal het een band toch wel lukken om in andere delen van het land aan de bak te komen. "

Wat vind je van de Limburgse muziekscéne tegenover andere steden in Nederland?

"Het is iets lastiger voor Limburgse bands om aan de bak te komen in andere delen van Nederland. Daarnaast is het aanbod, zowel qua bands, als qua muziekstijl, boven de rivieren iets groter. Los daarvan is de muziekscéne niet heel veel verschillend. Een groter verschil kun je zien als je Nederland vergelijkt met andere landen, waar live muziek een toch iets groter deel van het uitgaansleven bezit. Het publiek in Nederland is passief, terwijl het in andere landen toch meer pro-actief is. "

Waar kan het publiek jullie te komende tijd nog zien spelen?

"Op 19 oktober hebben we onze albumreleaseparty in het Maaslandcentrum in Elsloo, op 22 november spelen we in Ernesto’s in Sittard. Op 7 december trekken we onze glamrock-outfits aan voor een Guns ’n Roses tribute night ook weer in Ernesto’s in Sittard en op 15 maart 2014 mogen we het podium van de Muziekgieterij betreden als voorprogramma van The Intersphere."
 
Lambshade albumpresentatie 'No Bitter Smiles'
19 oktober, Maaslandcentrum te Elsloo
Aanvang 20:00 uur
Entree 5 Euro
 
Voor meer informatie over Lambshade zie lambshade.com / Facebook.