River of Brakelights professionaliseert River of Brakelights professionaliseert

Sterke progrock-invloeden op eerste album

, Erwin Bongaerts (tekst en foto's), Nadia Hagen (foto's)

River of Brakelights professionaliseert

Sterke progrock-invloeden op eerste album

Erwin Bongaerts (tekst en foto's), Nadia Hagen (foto's) ,

Na vaak genoeg andere bands te hebben ondersteund, staat River of Brakelights afgelopen zondag zelf centraal. De Limburgse rockband presenteert het fraaie album So You Think You’re Alive. In een behoorlijk gevulde ECI Cultuurfabriek wordt het debuutalbum live vertolkt. Het voorprogramma bestaat uit eigenzinnige jaren '80 muziek en sadistische metalheads.

In de namiddag start het programma in de ECI Cultuurfabriek. De eerste band is Herzeleid, gevormd door een groep jongens die geen hekel aan Duits hadden op school. Herzeleid is namelijk een tribute band die een aardige imitatie van Rammstein neerzet. Als je van Rammstein houdt, dan hou je ook van Herzeleid. Wie bovendien niet vies is van sadisme kan al helemaal zijn hart ophalen. De zanger put namelijk veel plezier uit het zogenaamd geselen van de jonge keyboardspeler. Wie noch van Rammstein, noch van de macabere show houdt, kan misschien beter naar een andere band gaan kijken. 

Tijd voor minder gitaarrock en meer electronica. Na Herzeleid treedt de Sittardse band SonA aan. Aan jassen, kapsels en zonnebrillen wordt meteen duidelijk dat de band teruggrijpt naar de jaren tachtig. Gelijkenissen met bands als Depeche Mode en Duran Duran zijn ook in de muziek hoorbaar. Toch heeft SonA een heel eigenzinnig geluid ontwikkeld met experimentele melodieën en akkoorden. De vraag is of dit een breed publiek aanspreekt. Het publiek in de ECI gaat niet echt los op de samples en keyboards.

River of Brakelights heeft kosten noch moeite gespaard om de CD-presentatie op te leuken. De muziek wordt voorzien van beelden op een scherm en halverwege volgt een heuse poëzievoordracht. De heren zelf zijn in nette pakjes gestoken. De meerwaarde van de beelden is trouwens niet altijd duidelijk. Het is nogal overbodig om de band te zien spelen op een scherm terwijl de band tegelijkertijd optreedt. 

Alle randzaken terzijde valt op dat River of Brakelights een veelbelovende groep is. Ooit is de band voortgekomen uit de metalformatie Arkngthand. De muziek van River of Brakelights neigt nu echter naar progrock. Met name in nummers als 'Architects' en 'Hollow Hearts' blijkt invloed uit de hoek van Porcupine Tree en Riverside. Dit ziet men ook terug in de teksten, waarin wordt verwezen naar vervreemding in de moderne maatschappij. Wellicht dat River of Brakelights zich hiermee kan onderscheiden van andere Limburgse rockbands. 

Na afloop blijft een deel van het publiek nog even hangen om het album te kopen; beslist geen slecht idee.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg