Popronde Sittard 2013 Popronde Sittard 2013

Geslaagde editie met Lieve Bertha, ORGAANKLAP en KinKobra als uitblinkers

, tekst: Erwin Bongaerts, foto's: Nadia Hagen en Mary Kouwenhoven

Popronde Sittard 2013

Geslaagde editie met Lieve Bertha, ORGAANKLAP en KinKobra als uitblinkers

tekst: Erwin Bongaerts, foto's: Nadia Hagen en Mary Kouwenhoven ,

Afgelopen zaterdag vond de Popronde plaats in Sittard. De Popronde is een reizend festival waarin opkomende Nederlandse bands zich presenteren. In Sittard traden zo'n twintig bands op, verspreid over meerdere locaties rond de Sittardse markt. 3VOOR12/Limburg was erbij en blikt terug op de hoogtepunten.

's Middags werd er afgetrapt met een aantal previews. In de platenzaak Music Machine beet de Gorcumse band KinKobra het spits af. Bij gebrek aan ruimte vond het optreden half op de stoep plaats, wat zorgde voor een bijzondere setting. Kinkobra's muziek kenmerkt zich door ruige rock met aanstekelijke riffs. De stem van frontman Pascal Molenaar leent zich perfect voor dit soort muziek. Na afloop kregen de toeschouwers nog een gratis cd cadeau.
Bijna tegelijkertijd trad ANNY! op in Bagels & Beans. Anny, of Annemarie Brohm, is vooral bekend van de opgeheven band Leaf. Voor de Popronde verzorgt ze kleinschalige optredens, slechts begeleid door één gitarist. Sittard was alweer haar zesde optreden in drie dagen. Toch klonk haar stem even krachtig als altijd. Bovendien kletste ze graag tussen de nummers door. Collega singer-songwriter Ed Struijlaart had de merkwaardige eer om in de Subway een preview te verzorgen. Zijn "feelgood pop met een randje blues" kan het Subway-publiek wel bekoren. Vooral liefhebbers van liedjes met betekenis kunnen genieten, want Ed deelt graag het verhaal achter de muziek. Liefhebbers van broodjes met vlees konden ook hun hart ophalen, hoewel dat verder weinig met Eds muziek te maken had.
Grote verrassing van de middag was het nederpopbandje Lieve Bertha. In een tjokvolle Coffee Mundo Sittard traden de twee jonge talenten op met één gitaar. Lieve Bertha schrijft subtiele teksten à la Roosbeef of Spinvis. Humor is hun onderscheidende kenmerk, zowel in de voortdurende interactie met het publiek als in de teksten. Het nummer Hij Was Gewoon verraadt dat Lieve Bertha ook muzikaal interessant is. Tegen het einde van het optreden kwam de sint nog even langs en mochten de jongens op schoot zitten.

Ook in het avondprogramma stonden interessante namen. Overigens iets minder dan verwacht, omdat Lookapony en Long Conversations moesten afzeggen. Het begin van de avond was voor de singer-songwriters Tim van Doorn, Inge van Calkar en (nogmaals) Ed Struijlaart en ANNY!. Variatie was er niettemin met later Amerildo de Krijger (Hiphop) in Café de Hollande en rockband KinKobra met hun tweede optreden, ditmaal in Ich en Dich. Het contrast met de overkant was vrij groot, want tegenover de stevige rock van KinKobra mocht Landmark 105 optreden in het gezellige Schtad Zitterd. Hun muziek is veelzijdig en het gitaarwerk is prima. Toch ontbreekt het sommige nummers aan een origineel geluid doordat ze net iets te gepolijst en clichématig zijn.
Meest bizarre band van de avond: ORGAANKLAP in de Music Machine. Vier bijna naakte kerels die Nederlandstalige punkrock spelen. Choqueren is hun kunst, wat blijkt uit de ranzige teksten, vol met kutten en piemels. Muziek is ook een manier om hun frustraties te ventileren. Zo werd er een nummer opgedragen aan de vele DJ's die ons land rijk is; of zoals ORGAANKLAP ze treffend omschrijft: arrogante lullen. Ook het schandalige feit dat de band nooit gedraaid wordt op 100%NL kon rekenen op een tirade. De verbaasde toeschouwers konden de comedyshow wel waarderen. Deze krankzinnige band moet je gezien hebben, ongeacht van welke muziek je houdt.

Tegelijk met When We Are Wild trad ook de rockband Dudettes op, en wel in Ernesto's. Dudettes verwierf eerder bekendheid, onder meer als voorprogramma van Skunk Anansie. De set was strak en de zang prima. Toch was het publiek wat onverschillig. Met tegelijkertijd Scarlett in Tapas en Texas Radio in Café Dwaas stonden muziekliefhebbers weer voor een lastige keuze. Laatstgenoemde zette - na een paar technische probleempjes te hebben opgelost - een fraaie show neer. De Tukkers grijpen in hun muziek terug naar klassieke rock 'n roll en blues uit de vorige eeuw. Hun nummers zijn energiek en hevig. Soms mist de band misschien een beetje afwisseling, maar hun geluid is wel puur.
Ook na twaalf uur bracht de Popronde voor ieder wat wils met Elle Alpha (pop) in Ernesto's en Dropmix (dubstep) in Café de Hollande. Wie daarna nog niet genoeg had, kon nog naar de propvolle kroeg Ich en Dich voor de afterparty. Die bestond uit de de electro van Hömpfdingå en de stoere rockband Join the Cavalry. Laatstgenoemde past qua genre in dezelfde categorie als KinKobra. Opvallend aan Join the Cavaly is de bredere bezetting en vrouwelijke zang.
Net als vorig jaar was de Popronde weer een succes. Het aanbod was breed en de bands getalenteerd. Hopelijk zien we de Popronde volgend jaar weer terug.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg