Muzikaal circus De Kift houdt jubileumtour Muzikaal circus De Kift houdt jubileumtour

Totaaltheater in Perron 55

, tekst: Ruud Everaerts, foto's: Willem Janssen

Muzikaal circus De Kift houdt jubileumtour

Totaaltheater in Perron 55

tekst: Ruud Everaerts, foto's: Willem Janssen ,

Al 25 jaar timmert De Kift aan de weg. Met cd-doosjes die kleine kunstwerkjes zijn, flarden poëzie uit de wereldliteratuur, ratelende percussie en houten en koperen blaasinstrumenten. Een belevenis voor oog en oor. 22 november 2013 deed dit circus Venlo aan.

De bezoekers van Perron 55 waren nog gezellig met elkaar aan het kletsen toen De Kift van start ging. Met de deur in huis. Tegelijk met de muziek begint de leadzanger tegen je aan te lullen, in absurdistische flarden teksten. Op een geschikt moment zet de drummer een harde beat in. Om plots gas terug te nemen, en de ruimte te laten aan een prachtig gevoelig stukje op trombone, met een ondersteunende baslijn op tuba.

Ja, zo kennen we De Kift. Overrompelend, zeer diverse muzieksoorten mengend tot een eigen unieke sound. Alles culminerend in een soort totaaltheater. Voor de fans is het genieten geblazen. Als de tekst minder te verstaan is, kun je je nog altijd concentreren op de melodieuze avonturen die in de begeleiding plaatsvinden.

De drie mannen die het grootste deel van de zang voor hun rekening nemen, hebben zeer herkenbare stemmen, ieder met een eigen karakter. De podiumpresentatie geeft regelmatig aanleiding tot hilariteit bij het publiek. Zo geven ze een show vorm die iedereen bij de les houdt.

De setlist van de avond geeft een dwarsdoorsnede van het hele oeuvre van de band. Persoonlijk kende ik maar één album van De Kift ("Krankenhaus"), en het viel me bij mezelf op hoe hoog de nummers van dat album dan ook scoorden op mijn persoonlijke inschatting van hitgevoeligheid van het materiaal. De nummers van De Kift ga je exponentieel meer waarderen als je ze vaker hoort, concludeer ik. Toch twee à drie "nieuwe" nummers gehoord die meteen zo betoveren, dat je ze vaker wil horen.

De Kift brengt ver uit elkaar liggende genres als fanfaremuziek en punk bij elkaar, maar ook jazz en klezmerinvloeden zijn te bespeuren. Alsmede de bazelende klanken van een vergane goeroe, die maar doorpraat en doorpraat in een goddelijke afasie. Terwijl je je bij een ander nummer in een moskee waant, waar een muzikale oproep voor het vrijdagsgebed plaatsvindt.

De Kift besteedt even aandacht aan het feit dat de binnenstad van Venlo net is uitgeroepen tot de mooiste binnenstad van Nederland. De thuisbasis van De Kift, Zaandam, was voor dezelfde titel in de race. Maar sportief wensen de heren van De Kift Venlo proficiat.

Venlo valt, met die prijs en dankzij de komst van Kift, vandaag wel schandalig veel met de neus in de boter. Maar goed dat het stadsbestuur van Venlo aan Zaandam nog een krat Venloos Alt cadeau heeft gedaan.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg