Saga verrast in de ECI Cultuurfabriek

Hoog niveau progressive rock uit Canada

Jos Joosten ,

In juni 2012 kwam hun meest recente album '20/20' uit. Sindsdien zijn de Canadezen non-stop op wereldtournee. In augustus 2012 was de band nog te bewonderen op het Pinkpop Classic festival. Vandaag pakken ze het iets intiemer aan, maar net zo groots in de Roermondse Cultuurfabriek.

Een volle zaal wacht geduldig op hun goden van weleer. Af en toe zie je 'n bandlid of roadie stiekem vanaf de backstage de zaal in kijken. Na een tijdje betreed de band het podium. Ze zien er ontspannen uit en lijken er zin in te hebben. Dat belooft veel goeds.
 

In Saga's hoogtijdagen speelde ze nog shows in grote stadions en festivals (onder andere Pinkpop '82). Maar nu na 30 jaar, in een zaaltje met ongeveer 150-175 aanwezigen. Toch geven ze zich nog altijd met overtuiging en het publiek geniet met volle teugen. Muzikaal nog altijd hoogstaand. De zang klopt, met een geweldig stembereik van oprichter en zanger Michael Sadler. 


Opener is het nummer 'Anywhere You Wanna Go'. Niks routine- of plichtmatig, maar vol van start. Het duurt niet lang om alle aanwezigen, waarvan het merendeel 40+ is, op de hand te krijgen. De songs worden dan ook uit volle borst mee gezongen door het publiek. Natuurlijk op enige momenten word de zang ook overgelaten aan het publiek. Hier wordt niets afgeraffeld, maar strak gespeeld en leuke interacties met het publiek.

Naast songs van hun meest recente album '20/20', 'On The Loose' en 'Six Feet Under', worden ook enkele ouder klassiekers als 'You're Not Alone' en 'Corkentellis' ten gehore gebracht. Na twee toegiften met 'Wind Him Up' en 'Don't Be Late' bereikt de avond z'n einde. Saga geeft anno 2013 nog twee uur kwaliteit en amusement van hoog niveau.