Bospop 2013 sluit af met echte oude rockers: dag 2, deel 2/2

Onder andere Golden Earring en ZZ Top weer terug in Weert

Bas Machiels ,

Het laatste verslag van de 33e editie van Bospop in Weert, 3voor12 is er weer bij. In dit tweede deel van de laatste dag onder andere Golden Earring, Steven Wilson en ZZ Top.

En dan begint het te donderen. Niet in de lucht, maar in de tent! Thunderbirds are go! Helaas, The Fabulous Thunderbirds hebben niets te maken met de oude tv-serie, en spelen niet eens met het gelijknamige gitaartype van Gibson. Maar dat is ook niet erg. The Fabulous Thunderbirds maken bluesrock en daar gebruiken ze gitaren, een orgel en een mondharmonica voor. Muzikaal goed, maar 'fabulous' kan ik het niet noemen.

Tussen The Fabulous Thunderbirds en Thunder speelt Mr. Bad To The Bone: George Thorogood op het hoofdpodium. Echte classic rock waar de fans voor gekomen zijn. En voor de eerste keer op Bospop, dat kunnen niet veel artiesten van deze editie zeggen! 

Hij trapt af met 'Rock Party', een erg lang en repetitief nummer, maar dat maakt het publiek helemaal niet uit, er wordt gedanst, geklapt en een enkeling zingt zelfs mee. De volgende nummers zijn ook vrij lang, maar de toevoeging van de saxofonist bij deze  nummers zorgt voor een frisse wind in de set. Uiteraard mag de hit 'Bad To The Bone' niet ontbreken. Een mooi begin van drie classic rock concerten op de main stage.   

Daarna raast de donder verder in de tent met Thunder, zonder orgel, zonder mondharmonica, alleen maar gitaren. Het gekozen opkomstnummer is uiteraard 'Thunderstruck' van AC/DC, dat maakt het publiek warm voor de rest van het concert. Er is veel interactie met het publiek, er wordt veel geklapt, gesprongen en gezongen op uitnodiging van de  zanger. Een fan van het eerste uur heeft er zin in maar vreest zelfs dat dit de laatste toernee is van de donderende rockers. De toekomst zal het uitwijzen.

Deel twee van de classic rock concerten op het hoofdpodium bevat het bekende exportproduct uit Nederland: Golden Earring. De band speelt al onafgebroken sinds 1961 en is daarmee de langst spelende band van Nederland. Het is goed te horen dat ze al meer dan 50 jaar spelen. De songs zitten goed in elkaar en worden lekker strak gespeeld. Redelijk vooraan in de set wordt 'Another 45 Miles', gespeeld, gezongen door gitarist George Kooymans. Enkele songs worden nog aangevuld door saxofonist Bertus Borgers, een warm welkom bij al het gitaargeweld tijdens het optreden. Uiteraard mogen in het anderhalf uur durende concert van de Hagenezen de hits 'Twilight  Zone', 'When The Lady Smiles' en de klassieker 'Radar Love' niet ontbreken. Een feest van herkenning.

In de tent rest er nog maar één optreden en wel dat van Steven Wilson. De frontman van Porcupine Tree heeft naast zijn succesvolle band ook nog een succesvolle solocarrière. Met drie solo-albums op zak staat hij dit jaar op Bospop. Wilson maakt vooral progressie rock met psychedelische elementen, een rockvariant die we nog niet hebben gehoord tijdens Bospop 2013. Hij zorgt voor een overtuigende act in de tent. Vijf zeer getalenteerde bandleden waaronder meestergitarist Govan Guthrie, vertolken de complexe muziek van Steven Wilson, waarbij het podium is gevuld met versterkers en synthesizers. Zelf heeft hij een kleine, lage lessenaar voor hem staan waar een klein keyboard, een computer en een rolodex (kent u ze nog?) op staan.

Het concert wordt gekenmerkt door rare ritmes, maatsoorten en aparte geluidjes. Onmisbaar in de set zijn de mystieke lichtshow en achtergrondprojecties die het geheel een Pink Floyd-gevoel geven. Ook de typische echo op de zang en de effecten op de gitaren zorgen voor een bombastisch geluid en dragen bij aan dit gevoel.

Wilson speelt voor zijn doen een korte set. Helaas is dat op festivals meestal zo. Gelukkig waarschuwde hij daar zelf al voor. Aangezien de meeste nummers langer dan acht minuten duren komt het aantal daarom op minder dan negen stuks.

Het hoogtepunt van de set komt ergens halverwege de set als Wilson zelf de basgitaar erbij pakt en de bassist wisselt naar een ander soort basgitaar. Een ontelbaar aantal snaren gecombineerd met de bas van Wilson zorgen voor extreem lage tonen dat richting de metal gaat. Het nummer wordt verder prachtig aangevuld door een synthesizer solo met allerlei Arabische melodieën. 'Enjoy Life With Music', staat op het shirt van Wilson. En dat hebben we gedaan. Een perfecte afsluiter in de tent van Bospop 2013. Wow.

Bospop 2013 is al weer bijna voorbij, maar niet zonder een headliner. ZZ Top wel te verstaan. De mannen waren sinds de middag al backstage en worden natuurlijk snel opgemerkt. Tien jaar geleden waren ze voor het eerst op Bospop en in 2008 voor de  tweede keer. Blijkbaar een gegeven dat ZZ Top iedere vijf jaar naar Weert komt. Dat belooft wat voor Bospop 2018!

Het optreden begint met een video waarin een 'vierde bandlid', een wulpse dame die de band uit Texas aankondigt. 'Got Me Under Pressure' is het eerste nummer, waar we zanger en gitarist Billy Gibbons en bassist Dusty Hill in twee prachtige bloemenjasjes zien, met  matchende (bas)gitaren, hoeden en baarden uiteraard. De drummer is de enige op het podium zonder echte baard, maar die zit al in zijn naam: Frank Beard.

De hit 'Gimme All Your Lovin'' wordt als derde gespeeld, en begint met een krachtig drumintro op de gigantische drumset achter op het podium, die zelfs een gong bevat. Bekende nummers als 'La Grange' en 'Sharp Dressed Man' gieren natuurlijk ook over het veld tijdens het concert. ZZ Top sluit Bospop 2013 stevig af met lekkere Texaanse rock zoals een classic rock band ook moet afsluiten: rock 'n roll baby!

Bospop 2013 was op beide dagen uitverkocht, het weer was super en de bands verzorgden goede muziek en droegen bij aan een relaxte sfeer. Wat wil een mens nog meer? Tot volgend jaar.