Tweede dag Bospop 2013 brengt veel gitaren naar Weert: dag 2, deel 1/2

Van de rockabilly van Kitty, Daisy & Lewis tot de symfonische metal van Within Temptation

Bas Machiels ,

De tweede en tevens laatste dag van Bospop 2013 is een tikkeltje steviger bezet dan de eerste dag. Met namen als Within Temptation, Thunder en headliner ZZ Top gaan de decibels in rap tempo omhoog. 3voor12 heeft de oordoppen in en doet verslag.

Smalltown Nobodies mag deze tweede dag openen en doet dit overtuigend. Het geluid van drie elektrische gitaren, drums en bas gieren over het terrein. Even wakker worden met deze powermetal!

De tent start met de Limburgse band Blo Ya Top, die behoorlijk wat indruk maken nog voor ze op het podium staan. Twaalf grote Fender versterkers staan in een mooie rechte rij op het podium, met drie mooie dames in rood tenue op de voorgrond.  De dames geven de instrumenten af aan de band en de tent gaat los. Vooral het gitaarspel van Mark Vergoossen valt erg op tijdens deze set. Heel behendig, het klinkt te gek en hij geniet er zelf enorm van. Er wordt veel nieuw werk van het  laatste album gespeeld, inclusief de titeltrack 'Why Waltz (When You Can Rock & Roll)?' De drie mannen zetten een goede show neer; een sterke openingsact in de tent.

En dan is het tijd voor wat rockabilly met Kitty, Daisy & Lewis. Als een ware Kelly Family worden Kitty, Daisy & Lewis begeleid door hun ouders op gitaar en bas. De band komt wat moeilijk op gang maar tijdens het derde nummer kondigen ze een special guest aan die de boel aansterkt: Eddie 'Tan Tan' Thornton. Deze 80-jarige trompettist uit Jamaica kan nog  prima mee. Hij swingt over het podium en dat heeft meteen een positieve impact op de nummers. Ook wisselt de band steeds van bezetting, zo gaat de drumster op enig moment zingen, speelt haar zus banjo in plaats van toetsen en laat Lewis zich zien op gitaar, zang, toetsen en drums. Soms duurt het wisselen van instrumenten wat lang, maar dat is het wel waard om iedereen steeds op een ander instrument te zien. Vooral door de afwisseling tussen leadzang door man of vrouw blijft het optreden lekker luchtig en prettig om naar te luisteren.

Singer-songwriter Tim Christensen is dan aan de beurt. De Deen is weer terug in 'home town' Weert en niet alleen, hij heeft zijn vierkoppige band The Damn  Crystals mee naar Bospop genomen. En dan denk je, singer-songwriter, daar gaan we weer. Maar nee. Tim Christensen staat niet voor niets op de tweede dag van Bospop. Geen akoestische gitaar, alles is elektrisch en stevig. De begeleidingsband is muzikaal erg goed, de nummers staan als een huis. Absoluut geen standaard singer-songwriter, maar een waardige naam voor een tweede dag van Bospop.

De eerste helft van de laatste dag Bospop 2013 wordt afgesloten met de Nederlandse metalband Within Temptation. Na optredens in 2000 en 2005 op Bospop is zangeres Sharon den Adel terug met haar band. En hoe. Een indrukwekkend podium met trappen aan weerszijden staat klaar voor de show. Na de aankondiging speelt op de schermen naast het podium een trailer (Mother Maiden) af met een oude vrouw die het heeft over het bestrijden van het kwaad. Interessant, maar het filmpje duurt wat te lang.  Dan begint de band met 'Shot In The Dark' en komt Sharon zelf ook op in een flamboyante jurk. Over haar zang valt eigenlijk  niets te zeggen, ze zingt goed, ook bij de hoge passages. Ook de band speelt sterk, de vijfsnarige basgitaar en twee zevensnarige gitaren zorgen voor extra lage tonen die goed bij het genre passen.

Sommige passages zijn helaas niet helemaal live; vooral de zang loopt steeds door en dat is erg goed hoorbaar wanneer Sharon het publiek wil laten zingen. Jammer want verder zingt er niemand in de band mee. Het derde nummer wordt met een enorme knal ingezet, waarna hits als 'Ice Queen', 'Iron' en 'What Have You Done' volgen. Al met al toch een waardige afsluiter van deel 1 van dag 2 op Bospop.

In deel 2 van de Bospop zondag komen onder andere George Thorogood, Steven Wilson en ZZ Top voorbij, dus houd onze website in de gaten.