Eerste dag Bospop afgesloten met grote namen: dag 1, deel 2/2

Onder andere Monophonics, Amy Macdonald, Roger Hodgson en Crosby, Stills & Nash te zien in Weert

Bas Machiels ,

De 33e editie van Bospop in Weert is volledig uitverkocht (9.000 bezoekers per dag) en 3voor12 is er weer bij voor een verslag van het festival. In dit tweede deel van de eerste dag onder andere Amy Macdonald, Roger Hodgson en Crosby, Stills & Nash.

Het tweede deel van de zaterdag start in de tent met JJ Grey & Mofro, met een mix van soul, funk en blues. Een band uit Amerika met niveau. Catchy songs worden aangevuld door trompet en tenor saxofoon, orgel en elektrische gitaar. JJ Grey zingt erg goed, overtuigend en is niet op foutjes te betrappen.  De drummer vond het optreden op North Sea Jazz blijkbaar erg leuk gisteren getuige zijn t-shirt van het festival. Al was het publiek van Bospop ook onder de indruk van deze band. JJ Grey & Mofro, een naam om te onthouden!

Amy Macdonald is de Benjamin van de zaterdag. Op haar 25e staat ze met drie albums op zak op main stage van Bospop.  De nummers van de Schotse singer-songwriter worden met een vijfkoppige band uitgevoerd waardoor de nummers toch een tikkeltje harder gebracht worden dan op de plaat. De nieuwe nummers laten het publiek goed meebewegen, vooral de bassist nodigt  uit tot dansen en meeklappen. Alleen een enkeling uit het publiek kent de tekst van het nieuwe werk, maar tijdens hits als 'Mr. Rock & Roll' en 'This Is The Life' wordt er goed door het publiek meegezongen. Aan het einde van de set wordt er nog een cover gespeeld, en wel 'Dancing In The Dark' van The Boss Bruce Springsteen. Het nummer is blijkbaar erg populair tijdens  deze festivalzomer. Zo speelde singer-songwriter Passenger het nummer tijdens Pinkpop dit jaar, werd het nummer gecoverd  door Tom Smith, frontman van Editors tijdens Rock Werchter en nu dus door Amy Macdonald. De festivalhit van 2013 is gevonden,  en het blijkt een nummer uit 1984. Prachtig.

Dana Fuchs verruilt dit jaar de kleine zaal van de Bosuil voor de tentstage van Bospop. Haar krachtige stem is haar kenmerk en die laat ze goed horen tijdens haar set op deze zaterdagavond. Live wordt ze begeleid door een getalenteerde vierkoppige band. Het gospel-element keert meerdere malen terug in tijdens het concert, waarbij Dana een oproep  doet om het publiek tot twaalf uur vannacht vriendelijk tegen elkaar te laten zijn. Lekkere rock and roll met een  gospelsmaakje, soms afgewisseld door een swingend countrynummer.

En dan een man op leeftijd. Nou ja, dat valt ook wel weer mee getuige de headliner van vandaag. Maar goed, de man in kwestie: Roger Hodgson, zanger van Supertramp. Ook al is hij al 63, deze man kan nog makkelijk mee zo bewijst hij de komende set. Hij heeft zin om weer terug te zijn op Bospop (laatste keer 2011), met de nummers die het publiek nog van vroeger kent.

Na openingsnummer 'Take The Long Way Home' speelt hij meteen een grote Supertramp hit: 'School'. Roger laat zijn vaardigheden op gitaar zien en het publiek zingt luidkeels mee. Maar naast de talentvolle Roger Hodgson valt er nog  een muzikant op tijdens de set. Een muzikant speelt gedurende het hele concert op diverse instrumenten, vooral veel op saxofoon. Ook speelt hij toetsen en zingt hij mee. Tijdens 'Lady' pakt hij nog even een kleine fluit erbij en gebruikt zelfs een melodica tijdens het nummer erna.

Naast de hits 'The Logical Song' en 'Breakfast in America' schenkt Hodgson ook aandacht aan de die-hard fans. Op het gastenboek van zijn website hadden diverse mensen een verzoek gedaan om het nummer 'Hide In Your Shell' te spelen en zo geschiedde. Aan het einde van de set komen natuurlijk ook  de grote nummers 'Dreamer' en 'Give A Little Bit' voorbij. Echt een goed concert, misschien tot Bospop 2015?

Op een echt Limburgs festival als Bospop mag een Limburgse act natuurlijk niet ontbreken. En wat voor een. Rowwen Hèze sluit af in de tent met hun Limburgstalige nummers. De plastic glazen bier vliegen door de tent tijdens het eerste nummer. Er worden veel nummers van het laatste album 'Geal' gespeeld, maar de echte klassiekers worden zeker niet vergeten. Zo komen naast de snelle nummers 'Zondag in 't Zuiden' en 'Bestel Mar' ook rustige nummers als 'November' voorbij. De Limburgse traditie van het 'sjoenkele' wordt ook weer in ere gehouden bij diverse nummers, waaronder 'Manne van Staal'. Rowwen Hèze is een waardige afsluiter in de tent tijdens deze eerste dag van Bospop 2013.

De tent raakt vervolgens langzaam leeg en iedereen gaat richting het hoofdpodium voor de eerste headliner: Crosby,  Stills & Nash. Natuurlijk worden de grote bekenden als 'Marrakesh Express', 'Teach Your Children' en het door David Crosby  geschreven nummer 'Almost Cut My Hair' voorbij, maar worden de fans van het eerste uur ook getrakteerd op speciale nummers  die voor de rest van het publiek nog onbekend zijn. De band kenmerkt zich door de typische samenzang, die ook vanavond weer staat als een huis. De set wordt sterk afgesloten en daarmee is de eerste dag van Bospop 2013 tot een goed einde  gekomen.