Christopher Green op Pinkpop!

Verslag finale Nu Of Nooit 2013

Francis Pronk ,

Afgelopen zondag vond de finale van Nu Of Nooit 2013 plaats in de ECI Cultuurfabriek te Roermond. Christopher Green, The Unofficials, Quramitry, Champagne Crash, Afterparties en Fin De Siécle gingen de strijd met elkaar aan om uiteindelijk te schitteren op het Pinkpop podium. Zoals Henny Huisman vroeger altijd zo prachtig zei: “Maar zoals bij elke wedstrijd kan er maar één de winnaar zijn…” Christopher Green!

Christopher Green opent de finale middag (niet wetende dat hij met zijn band vijf uur later het geweldige nieuws krijgt om op Pinkpop te spelen). Een dag van tevoren hebben de bands workshops gehad en dat is goed te merken. De set van Christopher Green is beter dan tijdens de voorronde in De Bosuil en hij windt het publiek zeer gemakkelijk om zijn vingers.
 
The Unofficials is de tweede band van de middag. Zij hadden de dag van tevoren hun ep-release in Café Anno '93 te Geleen. Zij zijn trouwns de enige band die in de finale een cover ten gehore brengt. ‘Hocus Pocus’ van Focus klinkt door de zaal, inclusief gejodel van drummer Dinand. De jonge honden zijn erg fanatiek op het podium. Tip voor alle beginnende bands: Ga bij een optreden van The Unofficals kijken. Zij snappen het! Ze weten dan ook een eervolle derde plaats te halen, waar ze absoluut trots op kunnen zijn. Over een paar jaartjes misschien Pinkpop?
 
De grootste band van de finale is zonder twijfel Quramitry. Met tien man maken ze er een feest van. De folk/polka-achtige muziek lijkt een goede kanshebber voor Pinkpop, maar helaas bereikt de band de vijfde plaats. Dan is het de beurt aan de band die de meeste kaarten heeft verkocht in de voorrondes: Champagne Crash uit Maastricht. Het trio doet erg zijn best, maar helaas weten ze de aandacht van het publiek niet te trekken. Dit jaar geen kanshebber voor Pinkpop 2013.
 
Fin De Siécle verraste al eerder tijdens de voorronde in de Bosuil. Lieflijke folkliedjes, vergelijkbaar met het Nederlandse Mr & Missisippi en een hoog Mumford & Sons gehalte. Een énorme kanshebber voor Pinkpop, maar deze band gaat met de tweede prijs (videoclip) terug naar Zuid-Limburg. Als laatste speelt de band Afterparties uit Horst. Deze jongens doen sterk denken aan Go Back To The Zoo en The Kooks. De zanger maakt er een show van en betrekt het publiek erbij. De rest van de band staat er ietwat statisch bij. Helaas nog net niet rijp genoeg voor op het Megaland-podium, wellicht volgend jaar?
 
Tijdens het juryberaad speelt Major Tom, die vorig jaar Nu Of Nooit wonnen. Bij ‘Little Girl’ komt het Pinkpopgevoel weer helemaal terug. Met dit nummer openden ze vorig jaar hun set op Pinkpop. Helaas is onlangs bekend gemaakt dat zanger Jelle van Leeuwen de band verlaat. Niet getreurd, want Major Tom gaat gewoon door. Het laatste optreden van Major Tom in de huidige bezetting is bij het L1-programma 'De Stemming'. 
 
De finalejury bestond dit jaar uit veel muzikanten waaronder Heideroosjes zanger Marco Roelofs, Toetsenist Robin Piso van DeWolff, singer/songwriter Marike Jager, drummer Bram van den Berg en Leon Hoeksema, boeker en eigenaar van Bureau Zwaardvis.
 
Marike van Stichting Popmuziek Limburg wordt bedankt voor al haar goede werk bij SPL de afgelopen jaren. Zij verlaat SPL en wordt de nieuwe directeur van Poppodium Fenix in Sittard. Na een praatje van presentator Bazz (Bazzookas) is het dan ein-de-lijk tijd voor de uitslag. Jan Smeets: “Ik dacht: Die heb ik toch gecontracteerd? Die staat toch al op de mainstage? Dan moet ik ook iets hebben wat op de openingsstage staat… Christopher Green!”
 
De uitslag is als volgt:
 
1. Christopher Green
2. Fin De Siècle
3. The Unofficials
4. Afterparties
5. Quramitry
6. Champagne Crash