Jacco Gardner betovert Heerlen

Psychedelische trip van jewelste

Simone van Hugten / foto's Kris Riem ,

Met ‘Cabinet of Curiosities’ maakte Jacco Gardner één van de beste platen van het jaar. En niet alleen in ons eigen Nederland, maar ook in het buitenland kon de multi-instrumentalist rekenen op succes. Zelf noemt hij het ‘baroque pop’, zijn muziek die rechtstreeks uit de sixties lijkt te komen. Eén grote muzikale achtbaan van ontzettend hoog niveau, bewijst Jacco Gardner in de Nieuwe Nor in Heerlen.

Gardner, met typerende zwarte hoed (inclusief gedroogd sinaasappelschijfje erop) opent zijn set met het prachtige instrumentale titelnummer ‘Cabinet of Curiosities’, samen met Lola Kite-maatjes Keez Groenteman op gitaar, Jasper Verhulst op bas en daarnaast Jos van Tol op drums en Ben Rider op toetsen. In zichzelf gekeerd en volledig opgaand in de muziek begint Gardner deze avond, wat niet vervelend is maar juist z’n charme heeft. Het past bij het geheimzinnige plaatje dat Jacco Gardner is. Vergezeld door nostalgisch videomateriaal op de achtergrond, spelen Gardner en zijn band ieder liedje werkelijk subliem. Nummers als ‘The One Eyed King’ en ‘The Riddle’ staan als een huis en worden uitgesponnen tot fantastische jamsessies vol bijzondere effecten en geluidjes. Zodra de eerste tonen van single ‘Clear The Air’ klinken, raakt het publiek eindelijk volledig enthousiast en is iedereen overtuigd van de kwaliteit die Gardner brengt.  


Want een lastig publiek, dat is het. Uitverkocht is het niet, maar aardig vol is de zaal zeker. Alle aanwezigen hebben grote bewondering voor wat de heren brengen, maar als Gardner verzoekt of iedereen voor zijn "slaapliedje” even stil wil zijn, lijkt dat teveel gevraagd. Zelfs door de eerste rijen wordt die verzoek totaal niet gehonoreerd. Jammer, want sommige liedjes komen juist in absolute stilte het beste tot hun recht. Ondanks dit kleine obstakel is het virtuoze ‘Lullaby’ één van de hoogtepunten van de avond, haast een psychedelische trip dat grotendeels komt door de experimentele drums en de wijze waarop Van Tol in de microfoon schreeuwt. Afsluiten doet Gardner met het briljante ‘Chameleon’ en in de toegift volgt een cover van Billy Nicholls ‘Always On My Mind’. Vanzelfsprekend weer op weergaloze wijze gebracht, ondanks het feit dat “dit de eerste keer is dat ik deze op gitaar speel, dus het wordt een experiment!”

Jacco Gardner live zien is een beleving. Stuk voor stuk spannende liedjes, uitgevoerd door bescheiden maar briljante muzikanten. Het is betovering door een perfecte combinatie van muziek, podiumpresentatie en achtergrondbeelden. Een betovering die nog lang niet verbroken mag worden.