Uriah Heep laat Weert rocken

Deze ouwe rockers kunnen nog jaren mee

Bianca Stommel ,

De gemiddelde leeftijd van de bezoekers van Uriah Heep ligt op het niveau van de bandleden zelf. Toch waren er enkele jongeren aanwezig, die zich zelfs voor aan het podium bevonden. Het was echter niet geheel duidelijk of zij op eigen gelegenheid daar zijn of met hun ouders mee zijn genomen. Door sommige concertgangers worden enkele barkrukken gepakt en voor het podium gezet. Dat belooft wat.

Support act is Mamilla, een band uit Zeeland. Het ziet er allemaal vrij gewichtig uit, de wat oudere mannen in hun zwarte t-shirts, echter bij hun tweede liedje klinkt een “nanana” en zingen enkele bandleden dit vol overgave mee. De mannen spelen een driftig deuntje rock. De gespeelde nummers lijken een groot geheel, met af en toe een pauze. Er lijkt weinig afwisseling te zijn en het wordt op den duur een beetje saai. Er is weinig contact met het publiek, echter onderling hebben de mannen veel plezier en wordt er veel gelachen, ze genieten zichtbaar. Jammer dat dit niet echt op het publiek wordt overgebracht.

 

Uriah Heep komt op en het feest kan beginnen. Wat een energie hebben die mannen. En wat een wereld van verschil met de support act, al zal dit ook komen door de jarenlange podiumervaring van de band. Zanger Bernie Shaw merkte al gauw op dat het als een vrijdag voelde, maar dat het toch pas echt donderdag was. Hierop riep iemand uit het publiek dat het zelfs pas woensdag was. Shaw vertelt dat ze dit elke avond doen en elke avond voor hun een vrijdagavond is. Dit soort grapjes maakt de band gedurende het hele optreden en hiermee wordt ook een band met het publiek gecreeërd. 

Gitarist Mich Box steelt de show, zoals hij eigenlijk altijd wel doet. De poses, zijn charisma en de manier waarop hij zijn gitaar bespeelt is kenmerkend voor hem en het is zelfs enigszins hypnotiserend, je blijft ernaar kijken. Shaw geeft aan dat het de laatste show in Nederland is van dit jaar en dat ze in het afgelopen jaar wat problemen hebben gehad, maar dat ze hier nu toch staan. Ondertussen halen ze herinneringen op aan voorgaande optredens in de buurt van Weert, zoals Bospop drie jaar geleden waar ze goede herinneringen aan hebben en ze vinden het het beste festival ter wereld. 

De grootste hits worden gespeeld zoals 'Easy Living', 'Lady In Black' en 'Stealin’', alsmede een flink aantal recentere tracks. Het dak gaat eraf en zelfs achter aan de bar gaan de mensen mee in de riffs van Uriah. De band blijft het contact met het publiek houden, mede door de flinke dosis gezonde humor van de bandleden. Een topavond. En Uriah Heep? Die kunnen nog jaren mee.