CD recensie: Jop Ostendorf

Jonge Limburgse singer-songwriter brengt eerste CD uit

Kris Riem (tekst) Loïs Hagmanns (foto) ,

De jonge Limburgse muzikant Jop Ostendorf was eerst de frontman van de band Pavarana, met deze band heeft hij in 2011 de Kunstbende finale gewonnen. Begin 2012 besloot hij om de band te verlaten en een solo-carrière te beginnen. Sindsdien treedt Jop veel op, alleen of met gastmuzikanten. Tijdens de regionale finale van Kunstbende dit jaar stond hij zelfs op het podium met een tienkoppige band. Nu heeft hij zijn eerste album uitgebracht, 'Goodbye Mrs. S'.

Op het album staan 6 korte maar krachtige nummers. De CD werd geproduceerd door Skinnie, de Limburgse rasmuzikant. De invloeden van Radiohead zijn duidelijk te horen, de zang en de melancholie zijn in dezelfde stijl. Waar Radiohead meestal veel luisteraars verliest door de complexiteit van de muziek, weet Jop het eenvoudig te houden, hierdoor is de muziek goed verteerbaar. Het album gaat over Sandy, volgens de zanger een weerspiegeling van zijn eigen persoonlijkheid.

Live doet Jop veel met een looper en waar dit dan ook live een hoogtepunt is, is dit op de cd slechts een bescheiden element. Op de CD is er ook gewerkt met een begeleidingsband en het is nog maar net de vraag of hij deze wel nodig heeft. De zanger kan het makkelijk alleen met zijn looper, maar met het oog op het festivalseizoen van volgend jaar is het misschien wel een slimme zet, het kan de kans om op festivals te spelen vergroten. Maar moet Jop wel op grote podia spelen? Daar zouden de intieme liedjes wel eens hun kracht kunnen verliezen. Jop hoort op een klein podium, daar komen zijn intieme liedjes het best uit de verf.