Jazz Out! Is als nieuw festival meteen een hit

Larry Graham en Candy Dulfer knallen in Heerlen

Antoine Bongers, Pascal Lemlijn (foto's) ,

Als afsluiting van de Heerlen Jazzt-maand is er een gloednieuw festival in het leven geroepen. Omdat het in de voorverkoop al bijna is uitverkocht blijkt er behoeft te zijn aan deze formule die voor Limburg nieuw is. 3voor12 limburg gaat kijken of die formule bevalt.

De geruchten die aan het festival vooraf gaan, zetten het meteen op de kaart. Er is een kans zijn dat Prince een gastoptreden zal geven. Dit omdat twee van zijn protegés vanavond aanwezig zijn, Larry Graham en Candy Dulfer. Spannend!

Na een welkomstwoord, waarin de vraag of Prince komt wordt opengelaten, speelt in het DSM Theater Café de winnaar van de EU Jazz Award, Rob Reyners. Ondertussen stroomt de LIMBURGzaal vol voor het uit Rotterdam afkomstige Re:Freshed Orchestra. Dit is een orkest van vijftien personen die een mix van hip-hop, funk, fusion en jazz rock brengen. De viool en cello zorgen voor de klassieke invloeden. Een vergelijking met Kyteman is wel op zijn plaats. De vocalen worden door diverse leden verzorgd en dat zorgt voor een prettige afwisseling. Het plezier dat men op het podium heeft gaat moeiteloos over naar het gemengde publiek. Van jong tot oud tevreden gezichten. 

Ondertussen is Jo Didderen & Friends in de kleine INGzaal begonnen op de contrabas. Het is mooi en ingetogen, samen met een gitarist. Hierna volgen een strijkkwartet, een saxofonist, zangeres, drummer en toetsenist. De zaal is intussen helemaal volgestroomd en er mogen pas weer mensen binnen als er mensen uit gaan. In het eerder genoemde café laat Twogether horen waarom zij het Prinses Christina Jazz Concours hebben gewonnen.

Dan is het de beurt aan één van de hoofdacts van deze avond, Larry Graham & Graham Central Station. Achter in de zaal komt Larry in een smetteloos wit pak met hoed en zwarte veer in actie. Met zijn kenmerkende basspel loopt hij al spelend en fel verlicht naar het podium. Deze legendarische bassist wordt gezien als de uitvinder van de “slapping techniek” op de basgitaar. Met zijn pluk- en slagtechniek op de basgitaar definieerde hij de funksound van de jaren '70. Als bassist en zanger bij Sly & The Family Stone en Prince valt zijn spel al snel op en is hij een voorbeeld voor velen die het proberen te imiteren. Ook opvallend is de grote hoeveelheid energie hij heeft en hoe beweeglijk hij op het podium is. De hele zaal gaat meteen helemaal los en dat zal tot het einde duren. Samen met zangeres Ashling Cole (bijnaam Biscuit) is er een prima chemie. Dit resulteert in een spetterende show met diverse links naar zijn verleden. Nummers van Sly & The Family Stone die voorbij komen zijn onder ander 'Dance To The Music',  'Every Day People', en 'Family Affair'. Van Prince speelt hij '1999', inclusief de bekende danspasjes.

Na dit indrukwekkende optreden is het de beurt aan de international geroemde pianist Mike del Ferro in de volle INGzaal en het swingende en dansbare Bruut! in Theater Café. Dan volgt Candy Dulfer in een overvolle LIMBURGzaal. Samen met rapper Ricardo Burgrust en beatboxer Andy Ninvalle is het een spetterende show. Het kenmerkende saxofoongeluid van Dulfer en de vlotte rap van Burgrust vormen een perfecte match. Klassiekers als 'Lily Was Here' (geproduceerd door Dave Steward, Eurythmics) en 'Pick Up The Pieces' worden gecombineerd met nieuwe nummers als 'Talk Dirty To Me' van Jason Derulo en 'Vandaag' van Bakermat.

Halverwege de show komt Andy Ninvalle er bij en geeft een heerlijke beatbox demonstratie. De drummer DJ Kikke laat horen dat hij ook een prima dj-act kan neerzetten. Door deze acts in haar optreden te passen zorgt Dulfer er voor dat ieder moment blijft boeien. De zaal blijft tot het einde enthousiast en gaat hierna rustig naar het cafe waar ondertussen nog een jamsessie plaatsvindt.

De eerste editie van Jazz Out! Is een groot succes te noemen. De muziek, de sfeer, de locatie en natuurlijk het publiek maken er een ware happening van. Niemand die Prince gemist heeft door de geweldige optredens. Vooral de show van Larry Graham was vandaag gedenkwaardig.