Behind de Baarden, Bier & Babes van CUDA

Recensie debuutalbum How ‘Bout A Ninety Two

Roy Engelen ,

Mannen, houd jullie vrouwen en dochters veilig binnen! Dat is het advies van de Sittardse cowpunk band CUDA dat zij ons in het nummer 'Hear the CUDA' toeroepen. Het doel van dit album is om in elke kroeg te spelen waar koud bier door rondborstige serveersters wordt geschonken. Hiermee is meteen de toon gezet ...

Met het in eigen beheer opgenomen debuut album How ‘Bout A Ninety Two probeert CUDA naam te maken met rauwe cowpunk dat invloeden van zowel country, folk als blues combineert tot een licht ontvlambaar mengsel dat als brandstof dient voor de “Plymouth Barracuda” muscle car, alwaar de bandnaam van afgeleid is. 

Vanaf het eerste nummer 'The Old Thunderer' dat verhaalt over de legendarische Engelse bare- knuckle boks kampioen Jem Mace geven de heren gas en houden dit vol tot het laatste nummer   'Rabies!' dat eenieder waarschuwt voorzichtig om te gaan met verse roadkill. Slechts af en toe   nemen ze wat gas terug zoals met het nummer 'Dingleberry Dog' op banjo dat als intro dient   voor het eveneens aan defecatie gerelateerde nummer 'Thunderpants'. Het zal duidelijk zijn dat   CUDA niet bepaald over melancholische zaken als onbeantwoorde liefde schrijft, maar juist over   onderwerpen die echte mannen met baarden aan het hart gaan.

Het volwassen geluid en de kwaliteit van de opnames is zeker een sterk punt van deze productie  waardoor je haast zou vergeten dat het in eigen beheer is opgenomen. CUDA is er zeker in geslaagd om een authentieke hillbilly punk rock sfeer neer te zetten. Op muzikaal vlak maakt men hierbij gebruik van een verscheidenheid aan instrumenten zoals slide gitaar, bluesharp, banjo, trompet, handclaps en vibraslap. Zelfs hun kledij en bebaarde uiterlijk straalt een heuse redneck sfeer uit. De bijpassende zang en gangvocals zijn rauw, schreeuwend en verhalend.

Dit debuut zal in eerste instantie zeker niet iedereen kunnen blijven boeien vanwege de ware stortvloed aan in-your-face hillbilly muziek. Echter als je je kunt overgeven aan de vibe en je iets verdiept in de vermakelijke teksten, zul je jezelf al spoedig betrappen op het meebrullen van de woorden "Huzza Huzza Huzza!" uit 'Old Thunderer'. In dat geval zul je er geen moeite mee hebben om het eerste wapenfeit van deze heren 92 van de 100 punten te geven. 

CUDA zal live te aanschouwen zijn tijdens de tweede voorronde van de Nu Of Nooit bandcontest op zaterdag 1 februari 2014 in De Boerderij te Geleen.

Meer info over CUDA vind je hier.