Een nieuwe dag voor Colossa Een nieuwe dag voor Colossa

Albumpresentatie van de helden op sneakers

, Jörg de Groot, Elke Teurlinckx (foto's) en Reno van der Looij (foto's)

Een nieuwe dag voor Colossa

Albumpresentatie van de helden op sneakers

Jörg de Groot, Elke Teurlinckx (foto's) en Reno van der Looij (foto's) ,

New Day Rising, zo heet de meest recente langspeler van een van Limburg's finest: Colossa. En bij een nieuwe plaat hoort een release party. Een nieuwe bezetting, een nieuw album, een nieuwe gig, een nieuwe dag... 3voor12 limburg was er uiteraard bij.

Een Limburgs feestje in Eindhoven? Dat De Effenaar het toneel is voor de albumpresentatie is eigenlijk niet zo gek. Zo ongeveer op het kruispunt van hun huidige woonplaatsen is het te doen. In de kleine zaal wel te verstaan. Een zaal die zich prima leent voor een avond als deze.

Met een redelijke opkomst is het de eer aan Paceshifters om de avond te openen. Na het Texaanse avontuur op het showcasefestival SXSW zijn de mannen terug in Nederland. Het energieke drietal zorgt voor een flinke bak met geluid. En dat doen ze goed. Energiek, rauw en gedreven zijn de kernwoorden. Iets zegt mij dat we nog veel meer van deze young gentlemen gaan horen.

Na de turbulentie van het trio uit Overijssel en een bescheiden pauze terug naar de essentie van de avond. De beurt aan Colossa om hun boreling New Day Rising live te presenteren. En de mannen hebben er veel zin in. Dat blijkt al na de eerste seconde waarbij de spanning en energie vrijkomen. Veel dynamiek, 'strijdlust' en melodie al moet de zaal nog een beetje loskomen.

Colossa staat tegenwoordig als viertal op de bühne, op nieuwe sneakers maar dat terzijde. Na het vertrek van bassist Bas Braam zijn Joost Peeters (bas) en Dennis Peters (gitaar) gevraagd om de band te versterken. Het 'nieuwe bloed' valt echter bijna niet op en dat is positief bedoeld: Colossa speelt en klinkt ook na de personele wisseling goed geolied.

Het materiaal New Day Rising komt, uiteraard zou ik zeggen, integraal aan bod. De sound die op de plaat is vastgelegd wordt bij benadering ook live uitgestort over de inmiddels wat vollere zaal.

Een wervelwind van een set wordt de toeschouwer voorgeschoteld. Strak, energiek en overtuigend. Opener 'There's No Such Thing (As Giving Up)' lijkt het motto te zijn. Stoppen is geen optie, qua band niet, maar ook niet qua set. Direct terug te horen is de opgevoerde hoeveelheid melodie. Iets waarop voorganger Born To Make A Sound (ietsjes) achterblijft. Het vormen van Colossa als kwartet geeft frontman Remco Eijssen meer ruimte in zijn zang en spel.

Eerste single 'Hurricane' staat als derde op het lijstje en is een eerste hoogtepunt van deze avond. Toch een song die airplay af zou moeten dwingen. Dames, heren pluggers, kom op!

Na zes tracks is het eerste uitstapje naar ouder werk wanneer 'You Get Me High' aan de beurt is. Afkomstig van de debuut EP en een wat meer rauwe song. Daarna door met onder meer 'On My Mind', 'I'm Gonna Be There' van voorganger Born To Make A Sound, en twee andere hoogtepuntjes van de avond 'Marilyn', catchy en bijtend en 'Into The Light', een onvervalst rechttoe-rechtaan rocknummer.

Drummer Dennis Meentz geeft zijn drumkit als vanouds een flink pak slaag. Ritmisch en gecontroleerd, dat dan weer wel. Tijdens het up-tempo 'Show Yourself' lukt het hem dan ook erg goed om te laten zien hoe je dat aanpakt.

Er wordt uiteindelijk driftig gedanst en meegezongen door menig toeschouwer. Aanvankelijk wat bescheiden maar na herhaaldelijke aanmoediging van Eijssen lijkt het dan toch beter te lukken.

Na toegift 'Darling I Want You' van de vorige plaat is het gedaan. Aanwezigen worden hartelijk bedankt. Hop, op naar de merchandise stand voor een babbel of een goodie en nagenieten van een waardige show ter ondersteuning van een waardige plaat.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg