De hoogmis van Rock Ittervoort

Vier bands, één totaalsensatie

Michel Scheijen ,

Rock Ittervoort zal de nietsontziende, economische bezuinigingen worst wezen, en pakt groot uit met maar liefst vier bands: Silhouette, Martigan, Knight Aera, en Landmarq. Een barstensvol programma dat dit jaar gerust als de Hoogmis voor de Limburgse symfomaan mag worden beschouwd.

Met de prachtplaat 'Across The Rubicon' wist het vaderlandse Silhouette vorig jaar een aanzienlijke populairiteit te vergaren. Een kleine verkenning naar de publieke belangstelling en de shirts met het artwork vliegen je links en rechts om de oren.
De setlist van een slordige vijftig minuten is net zo krap als de ruimte op het podium. Vijf musici die nauwelijks hun kont kunnen draaien tussen de instrumentaria van hun collega's: twee drumstellen, negen keyboards, en een mengpaneel. Eén daadkrachtige scheet en alles tuimelt ondersteboven!
Als koele kikkers trekken de Hollanders zich gewoon geen moer aan van de claustrofobische arbeidsomstandigheden. Ittervoort zal weten, nee, voelen wat het in huis heeft gehaald!
Silhouette voert een verbluffend muzikaal kunsstukje op waarin vanzelfsprekend het actuele kroonjuweel van klassieke symfo ruimschoots is vertegenwoordigd. Een vlammendere kick-start had de organisatie zich niet kunnen wensen.

Daarna is het de beurt aan het Duitse Martigan. Mannen die de akelige neiging hebben om na het leveren van plaatwerk languit over de bank te gaan hangen. Sinds 2009 werd namelijk geen teken van leven meer vernomen. Net voordat de symfomaan zich wil wenden tot 'Spoorloos' of 'Vermist', prijkt de naam op het affiche van Rock Ittervoort.
Maar spatjes roest moeten met een lantaarntje worden gezocht. Martigans repertoire is 'über episch' met veel drama, hoogdravendheid, en de nodige ruimte voor messcherpe gitaarsolo's die de kontzak van je spijkerbroek snijden. Lui van aard, maar zo fit als een hoentje. Die verdomde Duitsers! Hoe flikken ze dat toch? 

Knight Area (een oude bekende op Rock Ittervoort) was de laatste tijd regelmatig in het nieuws vanwege intern gedonder. Oerleden Gijs Koopman (bas) en Mark Vermeule (gitaar) pakten hun biezen, en werden vervangen door Mark Bogert (gitaar) en de levende baslegende Peter Vink (Q65, Finch, Ayreon, Star One). Op Rock Ittervoort heeft de band enorme trek om zich voor het eerst in de nieuwe samenstelling te presenteren. Een primeurtje... en wat voor één! In de zeventig, krankzinnige speelminuten verbrijzelt de band alle interne strubbelingen van weleer. Ze laten hun tanden zien, en tonen dat de tijd rijp is om door te stoten tot de Champions League van de symfo. In deze verse, talentrijke samenstelling gaat dit helemaal goed komen. Het nieuwe album kan nooit te vroeg het daglicht zien.  

De eer van het slotakkoord is toegewezen aan het Britse Landmarq. Ook een formatie die de laatste jaren de nodige sores op het dak kreeg. De befaamde zangeres Tracy Hitchings lag enkele jaren buiten spel vanwege het herstel van een levensbedreigende ziekte.
Eenmaal gezond en monter schaart Tracy zich weer bij haar collega's omwille van de promotie van het nieuwe album 'Entertaining Angels' uit 2012. Een schijfje van kwellend verdriet en onstuitbaar doorzettingsvermogen geschreven door iemand die Magere Hein lijnrecht in de kijkers heeft geloerd.
Het is dan ook niet vreemd dat, zodra Tracy zich aan het publiek toont, ze wordt verwelkomd door een uitzinnige meute die de zaal doet schudden. Ze oogt gezond, fit, en haar verschijning is met vijftig lentes wellicht mooier dan ooit.
Voor je het weet heeft Landmarq je bij de haren meegesleurd in de dimensie van zalvende engelen en teisterende kwelgeesten. Tracy's zangkwaliteit is pure magie. Derhalve ervaar je de enerverende twist tussen hoop en wanhoop zowaar als een duivels genot waarin je jezelf maar al te graag wilt verliezen. Sentimentele santekraam, iets wat de nuchtere symfomaan al snel de werkbrauwen doet fronsen, wordt bewust omzeild. Muziek is het enige dat telt. Goudeerlijk en puur!
Landmarq heeft zich door het pandemonium van ellende ijzersterk ontwikkeld, en doet in Ittervoort voortreffelijke zaken. Wie resistent is tegen een optreden van een dergelijk soort emotionele ontlading, werd gebaard in een diepvrieskist tussen ingevroren garnalen!