Van punk kids tot ereburgers

Heideroosjes knallen voor het laatst in Limburg

Joep Gielens ,

De Heideroosjes speelden hun laatste show in Limburg waar de punkband ooit begon. In 1989 werd de band uitgenodigd om mee te doen met een open podium van OJC Cartouche in America.Ter ere van het 35-jarig bestaan van de jongerensoos knalden de 'Roosjes' bijna aan het einde van hun carrière aan de overkant van de straat in de Bondszaal.

Als buitenstaander zou je misschien kunnen denken dat een laatste optreden in Limburg, en in de eigen gemeente, van een van de meest succesvolle bands uit de provincie een groter podium verdient. Het verhaal gaat dan ook dat eigenlijk het Wilhelminaplein in Horst op het oog is geweest om de laatste show te doen. Dit bleek echter niet mogelijk vanwege de geluidsnormen. Een gemiste kans voor Horst aan de Maas, een mooier stukje gemeentepromotie krijg je bijna niet.

Toch heeft het ook iets moois om in een bomvol oud dorpshuis als de Bondszaal in America je carrière af te sluiten. Dit roept de sfeer van vroeger tijden op, toen de band alle sozen en zalen van de regio platspeelde. Al weken vooraf was het concert uitverkocht. Het idee was om een aantal collega punkbands uit die tijd te vragen het voorprogramma te laten verzorgen. Helaas konden bands als Slam Squad en Scummieberen door omstandigheden niet waardoor From Beyond het enige voorprogramma was. De band uit Wanssum had al 13 jaar niet meer samen gespeeld en dacht dit met twee repetities wel te kunnen redden. Dit aantal bleek niet haalbaar zo gaf zanger Nick Knelissen tijdens het optreden toe. Bassist Rick Rutten had zelfs nooit meer gespeeld na hun laatste optreden. Andere bandleden zijn verder gegaan in bands als Jellygoose, Noisy Stuff en Collision. Af en toe rammelde het hier en daar bij sommige nummers, maar voor een band die al zo lang uit de roulatie is, een zeer acceptabel optreden. Enthousiast werden hardcore-, punk- en metalklassiekers van onder andere Misfits, NOFX, Pennywise, Biohazard, Pantera en Slayer ten gehore gebracht. Twintig maal stond de band vanaf 1992 in het voorprogramma van De Heideroosjes. Een aantal waar men achteraf gezien trots op is.

Ruim een kwartier voor aanvang van de show staat ineens burgemeester Van Rooij en het wethoudersteam van de gemeente Horst aan de Maas op het podium. De Heideroosjes worden erbij geroepen en toegesproken met lovende woorden. Aan het einde van de toespraak worden de bandleden als allereerste inwoners van de gemeente tot ereburger benoemd en krijgt men een erepenning opgespeld en bloemen uitgereikt. Stoppen met een blijvende waardering. Een mijlpaal die niet veel bands gegeven is.

En dan de laatste show van de Heideroosjes in Limburg. 'Wij zijn de ereburgers!', roept Marco Roelofs bij de opkomst na het inmiddels bekende intro. Tijdens eerste nummers 'Break The Public Peace' en 'Lekker belangrijk' reageert de zaal nog wat mat. Het is heet in de zaal en wat ook opvalt is dat de gemiddelde leeftijd van het publiek heel hoog is. Maar oud of niet, tijdens 'Klapvee' gaat het dan voor het eerst los. Het geluid is goed, hard en zuiver en de band speelt strak als altijd. Wie de laatste tijd naar een van de vele festivalshows van de band is geweest, zal opvallen dat het vanavond een echt concert voorgeschoteld krijgt. Geen populaire medley's, maar enkel hele nummers, geen uurtje maar een punkshow van een uur en drie kwartier. Ook nummers als 'Regular Day In Bosnia' staan sinds lange tijd op de setlist. Na 'Klapvee' blijft de menigte, ondanks aanmoedigingen van Roelofs, weer een tijdje rustig. Bij 'Fistfull of ideals' ontstaat er op aanraden van de zanger een cirkel pit. Om het momentum te verzilveren oppert Roelofs om dan maar meteen een 'wall of death' te doen en dan is het publiek definitief om. Na de ode aan The Ramones komen Sjonnie en Anita voorbij op de Sita. Hierna kan Roelofs het niet laten een weinig politiek correcte boodschap aan Geert Wilders te brengen: 'Val maar dood!'.

Na 'Time Is Ticking Away' komt de band terug voor twee toegiften. Tijdens de eerste toegift wordt 'Ze Smelten De Paashaas!' met hulp van het publiek ('Maar papa, de paashaas bestaat toch helemaal niet?')  op een hilarische wijze integraal gebracht. En na de tweede toegift met als laatste nummers de klassieker 'I'm not deaf, I'm Just Ignoring You' en de meeschreeuwer ' United Scum' is het definitief klaar met 'de Roosjes' in Limburg. Maar geen sentimenteel gedoe, ze verlaten het podium zoals ze dat altijd hebben gedaan.