Nog meer nieuws van Bruis

Toekomst voor Bruisfestival ziet er rooskleurig uit -deel 2

Jerome Crutsen ,

Bruis Maastricht is een tweedaags festival, dat dit jaar plaatsvond op 8 en 9 september. Twee dagen brachten talloze bekende en onbekende muzikanten hun muziek ten gehore. Van zaterdag deden we al verslag in woord en beeld. Nu volgt deel 2: we belichten de zondag.

Anno 2012 kunnen we vaststellen dat Bruis Maastricht een permanente plek tussen de culturele festijnen van de stad Maastricht heeft ingenomen. Bruis is een tweedaags festival voor jong en oud en is een mix van bruisende culturen. Verdeeld over maar liefst vier podia brengen talloze bekende en onbekende muzikanten hun muziek ten gehore. De meeste artiesten en bands die op Bruis spelen, hebben nog niet eerder op een podium in Maastricht gestaan.

Sinds vorig jaar vindt dit kleurrijke festival plaats op het sportterrein Op de Koompe vlak naast het politiebureau. Wellicht dat daarom ook de sfeer zo vredelievend en ontspannen is. Maar ook zal het liggen aan het weer, want het is warm en broeierig en veel schaduw is er niet te vinden op het terrein. Die is er wel in de tent waar de Brand Weizen stage zicht bevindt. Velen zoeken daar af en toe de schaduw op en pakken gelijk een band mee.

Maar de eerste band op de tweede dag start op het hoofdpodium en dat is het Maastrichtse Sparrow Falls. Voor de eerste keer akoestisch en met gastmuzikanten. Die gastmuzikanten zijn de trombonisten van de Janse Bagge Band. Een hele uitdaging die redelijk geslaagd lijkt te zijn.

In de tent vindt vandaag de finale van de Jonge Helden wedstrijd plaats. Een bandcompetitie voor jonge bands uit Maastricht en omstreken waarbij wordt gestreden om de titel van Jonge Held 2012. Daarnaast mag de winnaar zich de Muziekgieterij Huisband voor een jaar noemen en wordt er een tour door de UK opgezet. De winnaar van 2012 is Booster Club, een rocktrio dat al jaren koppen laat rollen in menig jeugdhuis. Booster Club is het equivalent van een door straalmotoren aangedreven melodieus meezingbare cirkelzaag.

Na de rock 'n' roll is het tijd voor School Is Cool uit Belgie, dat momenteel overal hoge ogen gooien met zijn frisse stijl van avontuurlijke indiepop. Na het winnen van Humo's Rock Rally 2010 speelde deze band in vele zalen en onder andere ook op het Eurosonic Showcase Festival en in De Wereld Draait Door. Bij het eerste nummer krijgt de band het publiek al flink mee maar zo nu en dan zakt het in. Maar ondanks de hitte weet het publiek de aandacht erbij te houden en even later wordt er middels de freakfolk toch een fijn feestje gebouwd. Vooral "Where Is My Mind?" van de Pixies wordt met open armen ontvangen.

Er is nog meer Belgisch moois en wel in de vorm van Ozark Henry die een degelijk optreden weggeeft. Met zijn hese stem weet hij een ontspannen sfeer te creëren waarbij de nodige mensen de ogen sluiten en wegdromen bij de klanken van bijvoorbeeld "Sweet Instigator", "Indian Summer" en "At Sea". Ondanks het grote podium weet deze fantastische zanger een intieme set neer te zetten met zijn intelligente popmuziek met klassieke invloeden.

In de VIP-tent spelen de knapen van Will And The People een speciale akoestische set voor genodigden. Afgesloten wordt er met hun huidige hitsingle "Lion In The Morning Sun" waarbij er naar hartelust gedanst wordt. Daarna vindt er nog een kleine veiling plaats van foto's gemaakt door huisfotograaf Harry Heuts. Voor een aantal leuke bedragen zijn enkele gelukkigen een mooie foto rijker van bijvoorbeeld Dave Grohl of Herman Brood. Helaas heeft ondergetekende hierdoor het optreden van The Maryshade Experience moeten missen maar ongetwijfeld zal ook dit een waar dansfestijn zijn geweest.

Door het uiteenvallen van de Infadels leek er een gat te vallen in de line-up, maar dit gat werd last minute ingevuld door DJ Kypski & Matangi String Quartet. Of dat dit nu een volwaardige vervanger te noemen is? Niet echt. Op zich is het redelijk origineel maar de mix van van alles maakt het tot een warrig optreden. Ook hier kakt het geregeld in en lijkt het publiek er stoïcijns onder. Wanneer er dan toch even een vette beat voorbij komt, wordt er spontaan gedanst voor het moment.

The Hickey Underworld mag zich tot hardste band van Bruis 2012 bombarderen. De georganiseerde takke-noise laat de goedgevulde tent bijna uit zijn voegen barsten. Met snerpende gitaren, ronkende bass en schreeuwende vocals beukt de band zich door de setlist heen. Het genietende publiek laat zich meenemen op een meeslepende rockreis waarna men even op adem moet komen.

De schitterende afsluiter van Bruis 2012 laat even op zich wachten door een soundcheck die niet helemaal soepel verloopt. Maar dan slaat Will And The People op hol en ontstaat er een gigantisch dansfeest. De mix van grunge, ska, reggae en pop slaat in als een bom en dus heeft Bruis zich geen betere afsluiter kunnen wensen. De zonnige muziek, zonder zon want het is al avond, laat alle voetjes van de vloer gaan. Als afterparty is er dan nog MaasBass in de tent.

De toekomst van het Bruisfestival ziet er zonnig uit. Op naar Bruis 2013.