29e editie Bluesrock vooral gezellig

Sfeer gaat boven de muziek

Antoine Bongers ,

Het ontbreken van een echte grote naam heeft voor minder publiek gezorgd dan vorig jaar. Ondanks dat, is het festival ook dit jaar redelijk goed bezocht. De meesten komen niet alleen voor de muziek maar vooral voor de gezelligheid die dit bijzondere festival biedt. Het openlucht theater is een prachtige locatie en het is geen straf om daar met een biertje in de hand rond te lopen.

The Handsome Fellows openen de middag in Tegelen. Hun rock 'n roll is een swingend begin die past bij het mooie weer. The Mighty Yaya promoten deze middag hun cd en spelen vooral de stevige nummers van de plaat.

Ganashake is de eerste buitenlandse act vandaag. De muzikanten spelen een mix van blues en rock. De voetjes van enkele bezoekers komen al aardig van de grond en de band geniet er zichtbaar van.

 

 

Het muzikale hoogtepunt van de dag is zonder twijfel Band of Friends.  Hierin zitten twee leden van de begeleidingsband van de overleden bluesgrootheid Rory Gallagher: bassist Gerry McAvoy en drummer Ted McKenna. Dit tweetal wordt aangevuld met zanger/gitarist Marcel Scherpenzeel. Wat hij laat horen is ongelooflijk en je begrijpt direct waarom Jan Smeets hem aankondigde als de beste zanger van Nederland. Hij benadert de zang van Gallagher en zijn gitaarspel is subliem. Werkelijk iedereen gaat uit zijn dak, inclusief de band zelf. Er wordt veel gelachen op het podium en het plezier spat er van af. Na afloop schreeuwt men om een toegift. Men kan er geen genoeg van krijgen. Ondanks het strakke tijdschema volgt er toch nog een geweldige toegift.

Degenen die verwachtten dat My Brainbox met meestergitarisr Jan Akkerman het muzikale feest zou doorzetten kwamen bedrogen uit. Het geluid was niet goed en hierdoor moest Jan regelmatig zijn gitaar bijstellen of zelfs verwisselen. Hij ergerde zich er zichtbaar aan en het kwam niet meer goed, ondanks de verwoede pogingen van zanger Bert Heerink (vroeger zanger Vandenberg) om er een strakke show van te maken. Het contrast met hun voorganger is helaas te groot.

Dan is het tijd voor de Chicago blues van Eddy ‘The Chief’ Clearwater & The Juke Joints. Als Eddy in Nederland is wordt hij altijd bijgestaan door The Juke Joints. Zij beginnen de set met eigen nummers. Dan komt Eddy, met een indianentooi het podium op. Met zijn charisma en prachtige blues stem pakt hij iedereen in. Er wordt (mede door de drank) volop gedanst en een enkeling gaat hier zelfs helemaal in op.

De drie mannen van  hoofdact The Palladins zorgen dat deze 29e editie waardig afgesloten wordt. Zij toeren al 30 jaar de wereld rond met hun blues en rockabilly muziek en zijn hierin de onovertroffen grootmeesters. In de jaren tachtig stonden zij ook al op Bluesrock festival en bevestigen deze avond wederom hun status.

Voor dit festival blijft er een vast publiek bestaan en Jan Smeets meldt dat er volgend jaar, tijdens de dertigste editie, misschien de vrijdag erbij komt. De meesten zullen er ongetwijfeld weer zijn.