Kayak XL geeft een puike show in Heerlen

Reis door 40 jaar Kayak

Antoine Bongers ,

Kayak is de symfonische rock-trots van Nederland en viert dit jaar hun 40 jarig bestaan. Ze doen dit met een muzikale 'Journey Through Time 1972-2012'. Vanavond staat de band in de Limburgzaal van Parkstad Theater Heerlen.

Van de oorspronkelijke band is alleen Ton Scherpenzeel over. De band bestaat nu uit zes mannen en één vrouw. De huidige zanger, Edward Reekers kwam in 1979 bij de band en er volgde hun bekendste hit 'Ruthless Queen'. In 1980 brengen ze het album 'Periscope Life' uit en hiervan spelen ze deze avond 'Anne'. In 1981 volgt de eerste rockopera 'Merlin' waarvan ze vanavond de titeltrack spelen.
 
In 2003 volgt 'Merlin II' met Cindy Oudshoorn als zangeres. Als zesjarig meisje hoorde ze haar ouders de muziek van Kayak grijs draaien en toen ze gevraagd werd om de band te versterken was de keuze snel gemaakt. Hierna volgt nog een rock opera, 'Nostradamus' genaamd. Een grote klap voor de band volgt als in 2009 mede oprichter en drummer Pim Koopman plotseling overlijdt. Om hem te eren speelt de band het gevoelige 'Nobody Wins'.
 
Ondanks de personele wisselingen laat Kayak XL horen dat de band springlevend is met een trouwe aanhang fans. Ook muzikaal klinkt het als een klok. De zang van Reekers is waanzinnig en het muzikale hoogtepunt van de avond blijft het prachtige 'Ruthless Queen' dat als laatste toegift gespeeld wordt.