A Brand viert jubileum met strakke set

Ervaren Belgische band speelt mash-up van eigen werk

Erwin Bongaerts ,

De Belgische rockers van A Brand vieren dit jaar hun tienjarig bestaan. Op zo’n moment is elke band verplicht om een verzamelalbum uit te brengen. A Brand wijkt hier niet van af, maar gelukkig staat er een speciale live-opname op hun album: Grammar. Eén nummer lijkt misschien karig, maar Grammar is een track van een uur waarin nummers van al hun albums zijn verwerkt. In de ECI Cultuurfabriek bracht A Brand Grammar ten gehore. Heike has the Giggles en River of Brakelights zorgden voor een goed gevuld programma.

Voordat A Brand opkomt is het eerst de beurt aan een Italiaans drietal: Heike Has The Giggles. De Italianen speelden eerder in het voorprogramma van grote namen als Arctic Monkeys en Kasabian. De band speelt vrolijke, toegankelijke rock doorspekt met de nodige power chords. Heike has the Giggles is misschien niet de meest bijzondere band die Limburg dit jaar bezocht, maar het drietal vormt niettemin een goede opmaat voor A Brand.

Bij de opkomst van A Brand valt meteen de aparte presentatie van de band op: de bandleden staan alle vijf op één lijn. Hierdoor staat het drumstel opvallend ver vooraan. Deze slagorde is logisch als men bedenkt dat alle bandleden bijdragen aan de zang. De band gebruikt drie gitaren, maar dit leidt gelukkig niet tot een muur van geluid. De muziek is alternatief, maar dansbaar.

A Brand speelt maar één nummer: 'Grammar'. Schijnbaar moeiteloos rijgen de Belgen bekende en minder bekende nummers aan elkaar. Ondanks aanstekelijke versies van 'Riding Your Ghost' en afsluiter 'Hammerhead' is de interactie met het publiek beperkt, mede omdat de zaal helaas matig gevuld is. Daarnaast is het optreden, wellicht ook door het ontbreken van een toegift, ietwat aan de korte kant.

Na A Brand is de avond nog niet voorbij. Aan River of Brakelights de merkwaardige eer om als een soort “naprogramma” op te treden. River of Brakelights is een Limburgse band die ernaar streeft om een frisse mix te presenteren van Alter Bridge en Porcupine Tree. De enthousiaste frontman gaat helemaal op in zijn muziek en beweegt veel. Twee gitaristen zorgen voor solide gitaarwerk. De nummers missen nog enige subtiele opbouw en afwisseling in dynamiek. Met andere woorden, iets meer Porcupine Tree zou de band goed doen.

A Brand heeft er bij hun jubileum gelukkig niet voor gekozen om het bij een verzameling singles te laten. Grammar is een mooi eerbetoon aan hun repertoire. De Vlamingen hadden wel een beter gevulde zaal verdiend.