Van kleine, stoffige klerenkast tot Paradiso

Interview met DJ Lucky Done Gone uit Oirlo

Stan Steeghs ,

Het gaat hard met DJ Lucky Done Gone alias Gijs Voesten, afkomstig uit het Noord-Limburgse plaatsje Oirlo. De rossige DJ is nog maar korte tijd bezig met draaien en staat zaterdag 9 juni aanstaande in de grote zaal van Paradiso. Voor iedere artiest een droom die uitkomt. 3voor12 limburg gaat langs bij de 19-jarige electro-DJ en spreekt hem over dit bijzondere optreden en zijn weg daar naar toe.

Hoe is het allemaal begonnen en wat kunnen we nog allemaal van hem verwachten?

"Het begon toen ik een jaar of veertien was. Ik was onder de indruk van DJ's die ik zag van filmpjes op het internet. Ik zag hoe DJ's in grote zalen en op festivals het publiek in vervoering kregen. Ik keek naar de DJ's en deed ze na. Mijn allereerste optreden was op een stom examenfeest. Ik weet al niet meer van wie. Voor mij stond een simpele laptop en ik  draaide 'plaatjes' met Virtual DJ, die de plaatjes netjes in elkaar over liet gaan."

Wanneer begon het echt serieus te worden?

"In het begin waren we een duo. Allebei hadden we liefde voor de muziek en we vonden het leuk om zo af en toe te draaien. Op een gegeven moment werden we gevraagd door verschillende kroegen en zaaltjes in de regio en dat maakte het ook meteen een stuk serieuzer. Er werd opeens van ons verwacht dat we een serieuze set neer gingen zetten. Niet zoals op een examenfeestje dus. Dit betekende ook dat we meer tijd aan het draaien moesten besteden. Ik ben toen solo doorgegaan en heb meteen mijn eerste professionele setje CD-spelers gekocht. Helaas had ik geen ruimte om deze op mijn kamer te zetten. Op de zolder staat een mooie muurkast, vol met kleren. Eén kant van de muurkast heb ik als plek gebruikt waar ik het setje neer kon zetten. Klein, maar ik kan er uit de voeten."

Door het vele oefenen en de optredens heeft Voesten zijn draaitechnieken verbeterd en kan hij steeds beter met verschillende stijlen uit de voeten. Ruim twee jaar geleden werd hij benaderd door Grip Music, een boekingskantoor uit Venray, opgericht door twee fanatieke jonge jongens, met passie voor muziek. Zij vonden dat er te weinig georganiseerd werd in Venray. Het lijkt zijn vruchten af te werpen. 

"Het feit dat ik werd vastgelegd door Grip Music is voor mij de grootste stap voorwaarts geweest. De stijl van Grip Music spreekt mij erg aan en ze spelen dan ook een grote rol van betekenis. Ze zijn serieus bezig met muziek en regelen boekingen door het hele land. Nu sta ik op verschillende, mooie festivals, in clubs en zalen."

Hoogtepunt in de nog prille carrière van Lucky Done Gone was de show in de kelder van Paradiso, onderdeel van het 8-jarig bestaan van Oi!, de bekende Dubstep & Grime organisatie uit Amsterdam.

"Ik werd helemaal gek toen ik werd opgebeld en hoorde dat ik mocht gaan draaien in Paradiso. Een droom waar ik nog niet eens van durfde te dromen. Ik was er al vaker geweest. Een aantal maanden geleden stond ik nog bij Justice en de Bloody Beetroots in de zaal, om naar mijn helden te kijken. Nu stond ik er zelf!"

Het optreden in de kelder van Paradiso bleek 'slechts' een opstapje te zijn. In juni betreedt hij de grote zaal van de Amsterdamse poptempel. Samen met onder andere het Zweedse F.O.O.L. en het uit Venray afkomstige collectief de Cultuurbarbaren pronkt hij op het affiche van Paradiso.

"Ongelofelijk. Een aantal weken geleden stond ik in de kelder van Paradiso en nu sta ik in de grote zaal. Ik besef het nog niet helemaal. Dat de Cultuurbarbaren diezelfde avond ook in Paradiso staan, maakt het voor mij extra bijzonder. Het zijn goede vrienden van mij en ook zij zitten bij Grip Music. Het is mooi om te zien dat de huidige generatie uit Venray en omstreken actief is binnen de muziekwereld en ook nog eens erg succesvol is. Dit is wel eens anders geweest."

Wat kunnen we van het optreden in de grote zaal van Paradiso verwachten?

"Ik vind de opbouw van mijn set erg belangrijk, hier ligt dan ook vooral mijn focus op. Ik wil graag het publiek meenemen in mijn set en natuurlijk moet dit in Paradiso weer gebeuren. Het grootste gedeelte van mijn sets bestaat uit electro, maar ik houd er van om ook uit te wijken en te variëren met verschillende stijlen als dubstep, hiphop, techno en drum 'n bass. Ik ga gewoon mijn eigen ding doen, net zoals bij ieder ander optreden. Natuurlijk besef ik dat dit wel een hele bijzondere is. De kriebels beginnen al te komen"

Professioneel bezig zijn met muziek kost natuurlijk veel tijd en energie. Waar haal je de motivatie uit om dit telkens op te kunnen brengen?

"Mijn liefde voor muziek, met name voor elektronische muziek, is erg groot. Ik doe het altijd met veel liefde en plezier. Het betekent alles voor mij. Ik ben er elke dag mee bezig en ben er altijd naar op zoek om nieuwe dingen uit te proberen. Het is vaak wel gevaarlijk om zo gevarieerd te draaien. Af en toe ben ik te veel bezig met verschillende muziek, waardoor ik het oog op de electro wat verlies. Hier moet ik nog hard aan werken."

Wat kunnen we nog meer van Lucky Done Gone verwachten in de toekomst?

"Ik wil heel graag 'live' gaan draaien en wil in de toekomst gebruik gaan maken van visuals. Optredens moeten een beleving zijn en ik wil een geheel eigen show gaan creëren. Dit kost veel tijd en energie, dat is moeilijk, maar ik wil er rustig naar toe groeien. Na de zomer wil ik gaan beginnen met eigen producties, maar ik wil pas wat brengen wanneer de tijd rijp is en ik helemaal tevreden ben. In 2013 kun je dus nog meer van mij verwachten."

 

 ne