"Goedemiddag Roermond!"

Bevrijdingsfestival muzikaal maar nat [update]

Wil Delissen (foto), Bas van den Ende ,

“Goedemiddag Roermond. Het is zeven graden en het miezelt”: zo opent presentator Leon Verdonschot het bevrijdingsfestival in Roermond. “Maar niet getreurd”, voegt hij toe: “het wordt vandaag acht graden”. 3voor12 limburg is in Roermond en doet verslag.

Het is alweer 67 jaar geleden dat de eerste Bevrijdingsdag werd gevierd. Toentertijd werden de geallieerde soldaten toegejuicht en ontvingen zij applaus. Tegenwoordig hebben die soldaten plaats gemaakt voor artiesten op veertien verschillende podia. Limburg heeft er natuurlijk ook een en wel in Roermond. (BE)

Paraplu’s overheersen dus op de Markt als het publiek z’n opwachting maakt voor de openingsact Life’s Electric. De band lapt de weersvoorzieningen aan z’n laars en trakteert het publiek op een levendig en energiek optreden. En zo hoort het ook. De kop is eraf het is tijd om de vlam te ontsteken. Dit wordt verzorgd door Theo Bovens. Hij telt af en de vlam die dit jaar precies in het midden van de markt staat wordt ontstoken. Het formele startsein voor het bevrijdingsfestival. (WD)

De tweede artiest van de dag verschijnt niet lang daarna ook op het podium. Yasmin komt samen met haar band tevoorschijn. Vergelijkingen met een Anouk zijn in het verleden al veelvuldig gemaakt en niet zonder reden. Echter is zij op dit moment bezig aan haar laatste tour en laat zij dus een plaats over voor een nieuwe rockchick in Nederland. Yasmin zou die rol zonder twijfel op zich kunnen nemen. Afwisselende nummers en leuke covers van Kid Cudi en The Eurythmics maken samen dat het een goede set is. Het enige nadeel is dat het geluid niet goed staat afgesteld, de bas komt in vergelijking met de andere instrumenten overal bovenuit. Dat terzijde, staat de band live als een huis. Als Anouk haar plek afgeeft, let dan op Yasmin. (BE)

Als de eerste rock chick het podium verlaat komt al snel de volgende. Al zal Kelly Kockelkoren van Kil Ferelli eerder het label rockbitch krijgen. De muziek is iets rauwer en rockender dan de voorgaande act. Nog steeds steekt het volume van de bas fier boven alle andere instrumenten uit, al past het meer bij deze muziek. Kill Ferelli begint in Limburg al enige bekendheid te krijgen. Jammer is het dan ook dat het plein pas op het einde van de set wat voller begint te worden. Dit zal niet toevallig liggen aan het feit dat de regen net op is gehouden. Al wordt de late binnenkomer wel getrakteerd op een cover van David Guetta, natuurlijk wel in de stijl van Kill Ferelli. (BE)

Na al het rockgeweld wordt het weer eens tijd voor iets anders. Dat zou de organisatie kunnen hebben gedacht toen ze de volgende artiest lieten opdraven. The Subs is een zeer energieke electroband, bestaande uit drie Vlaamse heren. Een verfrissend geluid, waarbij er de dwang ontstaat om te bewegen. Doe je dit niet dan dwingt Papillon (Jeroen de Pessemier) je wel met zijn podium kunsten. Het zal dus ook niet als een verassing komen dat The Subs een echte live-band is. De dampende bas die bij de voorgaande artiesten niet paste, valt bij deze muziek precies op zijn plaats. In Nederland is The Subs nog redelijk onbekend. Echter in de laatste jaren zijn artiesten als Deadmau5 en The Bloody Beetroots bekend geworden. The Subs zal deze artiesten zondermeer volgen. Let dus op want deze jongens staan binnenkort op de grootste podia van Nederland en Europa. (BE)

Lees ook het tweede deel van dit verslag.