Bevrijdingsfestival Roermond

Met MADI, FiveForFree Utd., Memphis Maniacs, Pete Philly en Go Back To The Zoo

Wil Delissen (foto's) en Bas van de Ende ,

Op de talloze Bevrijdingsfestivals wordt muzikaal de vrijheid gevierd, zo ook in Roermond. Dit is het tweede en laatste deel van het verslag wat 3voor12 limburg maakte.

Om een overweldigende artiest op te volgen is nooit makkelijk. Die (twijfelachtige) eer valt Nick en Simon via het grote scherm in het Nationale Media-moment 5 voor 5.

Na een nummer gaat de live-muziek in Roermond ook weer verder. Na wat rock en electro, tijd voor een feest samen met de Memphis Maniacs. Ze touren alweer een aantal jaartjes door Nederland en genieten enige bekendheid als een van de grootste feestbands. Een aanslepende roetsjbaan van covers, afwisselend van AC/DC to Lady Gaga. Bijna elke bekende artiest of hit komt voorbij, wat voor een groot meezingfestijn zorgt. De maniakken hebben zelfs toepasselijk danspasjes bedacht bij de muziek. Alles in de band straalt feest uit. Dat het stiekem, stuk voor stuk, ook goede muzikanten zijn mis je bijna. (BE)

Na de feestelijke act is het tijd voor het meer “serieuze” werk. Het plein loopt al aardig vol als Madi het podium betreedt. Muzikaal klinkt het wederom als een klok, de set is goed opgebouwd, compleet met de meezinger die ze vorig jaar voor hun PinkPop act hadden ingebouwd. Blijkbaar zijn hun trouwe volgelingen ook nu weer present, want er wordt uit volle borst meegezongen. (WD)

De volgende naam zal slechts weinig mensen bekend in oren klinken, deze is namelijk de huisband FiveForFree Utd. De band bestaat uit vijf muzikanten en verschillende zangers en zangeressen. Twee van zangeressen hebben we al eerder vandaag gezien, namelijk Kelly Kockelkoren en Madi. Elk van de zangers (onder andere Joss Mennen) en de genoemde zangeressen, aangevuld met Floor Janssen (ReVamp), spelen bekende covers van verschillende genres. Meezingen is dus een must. De band is een zeer geschikte sfeermaker voor de twee afsluiters van de dag ondanks dat er hier een daar foutje optreedt in de muziek en de zang. (BE)

Pete Philly is de eerste van de twee afsluiters van de dag. Hij werd bekend samen met Perquisite, echter vandaag staat hij er alleen voor. Hoewel alleen, hij heeft zijn band meegenomen en het plein staat bijna vol. Pete Philly staat voor een bijzondere mix van hiphop en soul, maar er zijn ook hints van jazz en reggae te proeven. De muziek is enigszins te vergelijken met die van Damian Marley (zoon van), al proef je in Pete's muziek meer soul. De nummers zijn aanstekelijk en iedereen danst vrolijk mee met de muziek. De boodschap in de nummers en de artiest van vrijheid en liefde, is er een die perfect past deze dag. Pete Philly is hierdoor misschien ook wel de personificatie van de gedachte van Bevrijdingsfestival Limburg. 

Slechts een paar jaar geleden zag ondergetekende de afsluiter van vandaag voor het eerst. Toen nog in een kleine zaal waarbij slechts enkele mensen aanwezig waren. Het kan hard gaan in de muziekbusiness, Go Back to the Zoo is daar een goed voorbeeld van. Het is toepasselijk dat Roermond voor de heren het vijfde podium is waar ze staan, op de vijfde van de vijfde. Het is helaas nog net geen vijf graden buiten. Ondanks dat de band nog niet zo lang bekend is, straalt de band een zekere volwassenheid uit. Live staat de muziek als een huis en bekende hits als "Electric" en "Hey DJ" zijn gegarandeerde meezingers. Waar Pete Philly de personificatie is van het festival, is GBTTZ toch wel het hoogtepunt. 

Met de laatste tonen van Go Back to the Zoo komt ook een einde aan deze editie van Bevrijdingsfestival Limburg en daarmee ook de Bevrijdingsdag zelf. Wie er niet bij is geweest in Roermond zal deze dag herinneren als de koudste Bevrijdingsdag in 21 jaar. Al liet het geluid in de middag nog wel iets te wensen, diegene die er wel bij waren zal dit festival een goede herinnering worden. En nu ga ik mijn warme bed opzoeken.(BE)

Lees ook het eerste deel van het verslag.