Vijftien jaar Born From Pain verdient een feestje

Limburgs trots staat nog steeds als een huis

Jerome Crutsen ,

Vijftien jaar Born From Pain! En of dat een reden is om een feest te geven. Met zeven albums en honderden optredens achter de kiezen is de bekendste hardcoreband van Nederland nog steeds actief. In juni bestaat Born From Pain vijftien jaar en dat wordt gevierd met een speciale show in de Nieuwe Nor te Heerlen met gastoptredens van Dead Man’s Curse, Bloodtrial, ManLiftingBanner, Diablo Blvd en Backfire.

 Vanwege een lage opkomst begint Dead Man’s Curse een half uur later dan gepland, rond half acht aan haar set die maar net twintig minuten duurt. Vorige week stonden ze nog op Parkcity Live en als voorprogramma van Megadeth in Parkstad Limburg Theaters. Dus ook deze keer weer een thuiswedstrijd, maar het publiek weet zich niet echt raad met de ongecompliceerde hardrock/metal in de stijl van Alice In Chains. Bij het derde nummer, wat een uptempo nummer is, lijkt men enigszins wakker te worden en gaan de eerste hoofden op en neer.

ManLiftingBanner is een Nederlandse, communistische hardcore punkband. Zij zijn de eerste communistische straight-edge band die de revolutie in de hoogste versnelling gooit met nadruk op het marxisme. Na 17 jaar niets meer te hebben uitgebracht, wordt er dit jaar een nieuw album uitgebracht genaamd ‘The Revolution Continues’. De korte, snelle en luide punksongs zijn nog steeds confronterend al zijn de teksten soms niet te verstaan. “Kort staat wat ons betreft niet voor haast, maar juist voor echte hardcore…short, fast and loud!” aldus gitarist Paul van der Berg. 
 
Na de politieke woede van ManLiftingBanner is het tijd voor iets luchtigers. De heavy hardrock van Diablo Blvd met als frontman de Vlaamse komiek Alex Agnew is verrassend fris. Missie van deze band is je omver te blazen met een sound die het midden houdt tussen rock, blues en metal met wat stonerkruiden. met de welbekende ronddraaibewegingen met de microfoon probeert Alex het publiek op te jutten maar men blijft behoorlijk statisch. Over de performance valt niks te zeggen; het geluid is helder, de muzikanten spelen retestrak hun partijen en Alex heeft een geweldige strot. Dit is rock van het granieten soort die professioneel ten gehore wordt gebracht. Het enige ‘slechte’ nieuws, volgens Alex himself, is dat het zijn laatste vrijgezellenweekend is aangezien ie een week later gaat trouwen. Zo slecht is dat nu ook weer niet. 
 
Rond de klok van half elf wordt de intro van Backfire gestart; 'Hurt' van Johnny Cash. Met een nieuw album op zak, ‘My Broken World’, speelt Backfire een beperkt aantal shows in 2012 waaronder in de Nieuwe Nor. Niet minder opgefokt als voorheen, speelt de band een energiek half uur vol met tweeminutennummers. Zanger Pat weet nog steeds de old school hardcore door je strot te rammen. De inmiddels volle zaal vertoont een enkele moshpit en een verdwaalde crowdsurfer maar het blijft kalm. Aan de band ligt het niet want die weet nog steeds met een felle agressiviteit te overtuigen. Bij de laatste paar nummers wordt er alsnog keihard meegebruld en na deze korte maar krachtige set is de koek op.
 
Spelen de voorprogramma’s niet langer dan een half uur, de hoofdact klokt bijna anderhalf uur. Born From Pain speelt een set bestaande uit nummers van zogoed als alle albums van nieuw terug naar oud. Het podium staat vol met ex-leden en aanverwanten van de band die om beurten een of meerdere songs meespelen. Zanger Rob spuwt zijn maatschappijkritische teksten uit en zweept het publiek op tot moshen. Hij roept de aanwezigen meerdere malen meer naar voren te komen door tig keer ‘come up’ te schreeuwen. Nu dringt het eindelijk door en vooraan in de zaal is het al snel een moshpit. Songs als ‘Rise Or Die’, ‘The New Hate’ en oudere songs staan nog steeds als een huis en zijn heerlijke meebrullers. Bij ‘Behind Enemy Lines’ zingt Kevin van End Of Days mee die een tijdje als invaller heeft gezongen. Drummer Roy Moonen (ex-37 Stabwoundz en nu bij Kill Ferelli) slaat een paar nummers op het drumstel evenals Igor van Backfire. Ook onder andere ex-gitarist Stefan van Neerven mag zijn gitaarkunsten laten zien en zo zijn er diverse muzikanten die even het podium onveilig mogen maken samen met de huidige bandleden. Het laatste kwartier staat in het teken van EP ‘Immortality’ en staat de originele Born From Pain bezetting op de planken inclusief zanger Che Snelting die naar tien jaar afscheid nam van de band om zich op andere zaken te storten. Publieksfavoriet ‘Fallen Angel’ is de afsluiter en dan stroomt het overvolle podium leeg.
 
Als extraatje is er nog een afterparty georganiseerd in cafe Bluff met de carnavalsheren van Demi-Sec die Porn From Spain nog even in het zonnetje zetten.