Revamp en Epica zorgen voor een avondvullend programma

Orchestraal en magistraal

Jerome Crutsen, foto's Roy Engelen ,

Twee gerenommeerde namen staan vanavond samen in Parkstad Limburg Theaters te Heerlen voor een goedgevulde zaal die voornamelijk bestaat uit jonge meiden met bijbehorende vriendjes. Het Nederlandse Revamp en Epica hebben zich samengepakt om een avondvullende show te bieden.

Twee gerenommeerde namen staan vanavond samen in Parkstad Limburg Theaters te Heerlen voor een goedgevulde zaal die voornamelijk bestaat uit jonge meiden met bijbehorende vriendjes. Het Nederlandse ReVamp en Epica hebben zich samengepakt om een avondvullende show te bieden.   Rond de klok van half negen worden de lichten gedimd en een gejuich van gillende jonge meisjes stijgt op. Tijdens het onheilspellende intro betreden de bandleden van ReVamp een voor een het podium en als laatste verschijnt zangeres Floor Janssen van voormalig After Forever. Live bestaat ReVamp uit drummer Matthias Landes (Dark Fortress), bassist Jaap Melman (Dreadlock Pussy, Pendejo), gitarist Jord Otto, gitarist Arjan Rijnen (Pendejo, Fisk) en toetsenist Ruben Wijga (Insomnia). Wat meteen opvalt is dat het geluid vol en helder is maar ook met een net niet te luid volume. Het materiaal dat wordt gespeeld bestaat uit bijna alle songs van het gelijknamige debuutalbum aangevuld met een nieuw nummer. Strak, gedreven en zuiver staat de band zijn mannetje en vrouwtje in de Heerlense Limburgzaal. Toch duurt het even voordat band en publiek op gang komen maar na een paar nummers is iedereen warm en de handen in de vorm van de duivelhoorns gaan de lucht in.

Na een nummer of vijf gunt Floor zichzelf een rustmoment en bedankt ze het publiek voor de steun die ze kreeg tijdens haar ziek zijn. Dit alles vertelt ze in het Engels aangezien er ook fans uit Frankrijk, Italië en blijkbaar zelfs Mexico aanwezig zijn. Tevens is het de intro voor het nummer "Million" dat hierover gaat. Zoals ook bij After Forever bleek, beschikt Floor over een krachtige en melodieuze stem. Dit aangevuld met de bonkende drums en strakke gitaarpartijen klinkt het geheel een tikje rauwer dan voorheen. Met een gezonde dosis bombast maakt dit duidelijk dat ReVamp begint waar After Forever eindigde. En die dosis bombast komt vooral ten tonele wanneer een nieuwe song wordt gespeeld genaamd "Sins". Met een zware bass dondert het nummer door de ruimte. Afsluiter "Diseases" maakt een einde aan het optreden van ReVamp dat, na het maken van een groepsfoto, ruimte maakt voor Epica. 

Epica bestaat alweer sinds 2002 en tourde van Zuid-Amerika tot Noord-Europa en kreeg uitnodigingen voor de grootste festivals. Dit alles heeft geleid tot een brok ervaring die duidelijk tot uiting komt op het podium. De band staat voor bombastische, theatrale, orkestrale en melodische metal met een vleug gothic. Hieroverheen komen de grunts van gitarist Mark Jansen en de klassiek getinte zangstem van Simone Simons. Deze combinatie creëert een bruutheid die ReVamp bijna lief maakt.  Ook Epica wordt onder een luid gejuich ontvangen en begint de set na intro "Samadhi" meteen stevig met "Resign To Surrender". Onder begeleiding van een magnifieke lichtshow en vuureffecten wordt een set gespeeld die voornamelijk bestaat uit nummers van het laatste album Design Your Universe dat alweer uit 2009 dateert. Dit wordt aangevuld met enkele oudere nummers, een cover van John Williams, een Amerikaanse componist van filmmuziek, en tegen het einde volgt een nummer van het nieuwe album dat op 9 maart zal verschijnen. 

Dan volgt er een onderonsje waarbij de toetsenist het podium betreedt en verzoekt Jaap van ReVamp op het podium te komen maar weet te melden "dat 'ie dat toch niet doet". Maar Jaap komt wel en vraagt drummer Arien om een nummer te zingen van Marco Borsato. Vanuit de coulissen zet Simone in en dat klinkt uiteraard niet als Arien. Vervolgens volgen nog een aantal toegiften en volgt er nog een huwelijksaanzoek door een vriend van een van de bandleden. De dame in kwestie beaamt dit en een luid gejuich stijgt op. Een mooi einde van een mooie avond.