Preview Nu Of Nooit: voorronde 2

Cynthia Janes, Jelske Wilmer, Major Tom, Joep Van Wegberg, Sunday Zombies & The Brain

Geert Smeets ,

Nu Of Nooit is al jaren de belangrijkste bandstrijd van Limburg. Ook dit jaar weer spelen 25 bands zich in het zweet voor de finale én natuurlijk die felbegeerde toevoeging aan de line-up van Pinkpop. Naast de gebruikelijke recensies besteden we dit jaar ook aandacht aan de voorrondes. 3voor12/limburg zet alle deelnemende bands in een vijfdelige serie op een rijtje.

De bands in zeven kenmerken:

Major Tom

Major Tom

Band:
Major Tom
 
Genre:
Alternative Rock / Post-Britpop
 
Locatie:
Tilburg
 
Inspiratie:
Coldplay, Elbow, Beatles, Radiohead
 
Bio:
Major Tom is een vierkoppige band, opgericht in september 2010. De muziek laat zich omschrijven als alternative rock en de sound doet denken aan het oudere werk van Radiohead. De band opereert vanuit Tilburg en speelde het afgelopen jaar onder andere in 013, de Muziekgieterij en de Fenix. In het voorjaar van 2011 nam de band zijn eerste demo op. In januari 2012 was de band te zien tijdens een grote show op Omroep Brabant. 
 
Nice to Know:
Gitarist Ingo Jetten speelt bas in Drag The Racer (Nu Of Nooit 2006 en 2011) en is de gitarist van Lambshade (Nu Of Nooit 2011). Drummer Ramon Reijnders speelt in Izonix.
Cynthia Janes

Cynthia Janes

Band:
Cynthia Janes

Genre:
Singer-songwriter

Locatie:
Tegelen
 
Inspiratie:
Folk- en countrypop
 
Bio:
Als je op zesjarige leeftijd al weet dat je zangeres wil worden en twee jaar later korte gedichten en verhalen schrijft, ligt een carrière als singer-songwriter het meest voor de hand. Als dertienjarig meisje wordt Cynthia nét een beetje anders dan de rest gevonden, iets wat haar de nodige stof oplevert voor haar eerste echte songteksten. In 2009 hakt ze de knoop door en richt ze zich fulltime op haar muziek. Een jaar later trekt ze de aandacht van een jurylid op een lokale talentenjacht, waarmee de zangeres haar eerste single ‘Little Boy In The Window’ opneemt en uitkomt op label Minerva records. Daarna volgen optredens op o.a. RTV Rijnmond, Omrop Fryslân, TV Limburg en Omroep Brabant.
 
Claim To Fame:
Het zegt genoeg als een van de meest gevraagde sessiegitaristen van Nederland, bekend van onder andere Paul De Leeuw, Edwin Evers Band, zich ontfermt over Cynthia’s muziek. 
 
Nice To Know:
Cynthia Janes schrijft al haar liedjes zelf op akoestische gitaar. De opnames stuurt ze naar Bert Meulendijk. Hij maakt er vervolgens een compleet nummer van, met gitaar, drums en toetsen.
 
Toekomstmuziek:
De zangeres gaat dit jaar werken aan een volwaardig Cynthia Janes album dat in 2013 moet uitkomen. Naast haar solo-optredens wil Cynthia meer met haar semi-akoestische begeleidingsband gaan spelen. Ook hoopt ze als singer-songwriter te studeren aan het Rock City Institute te Eindhoven.

 

Joep van Wegberg

Joep van Wegberg

Band:
Joep van Wegberg

 
Genre:
Singer-songwriter
 
Locatie:
Venlo
 
Inspiratie:
John Mayer, Jamie Cullum, Amos Lee en Norah Jones
 
Bio:
Joep van Wegberg is een Nederlandstalige singer-songwriter die zich onderscheidt door eigenzinnige, melodieuze en meezingbare blues, jazz- en popmuziek. Kenmerkend voor zijn werk zijn de poëtische teksten en de zachte ‘g’. Live speelt Joep van Wegberg met een driekoppige begeleidingsband. In 2008 start Van Wegberg zijn eigen muziekschool waar hij niet alleen ‘gewone’ muzieklessen geeft, maar ook jongeren met een ontwikkelingsachterstand begeleidt. Daarnaast ontpopt de muzikale duizendpoot zich ook op ander muzikaal terrein: in ‘Jonge Kloare’ als carnavalsmuzikant, als jazzy gitarist in ‘La Difference’ en met Joep Hoebers vormt Van Wegberg 'Crazy Guitars', een concept waarbij hij ter plekke muzikale verzoekjes speelt. Daarnaast is hij presentator van 'Onder de kapstok', een muziekprogramma met singer-songwriters.
 
Nice To Know:
Joep van Wegberg is de neef van Renée van Wegberg, de bekende zangeres en musicalactrice. Verder is Van Wegberg twee keer te zien in voorronde 2: ook als gitarist in de begeleidingsband van Jelske Wilmer.

Sunday Zombies & The Brain

Sunday Zombies & The Brain

Band:
Sunday Zombies & The Brain
 
Genre:
‘dark chille funky reggae metal’
 
Locatie:
Grubbenvorst
 
Inspiratie:
Deep Purple, Pink Floyd, De Staat, The Doors, Frank Zappa
 
Bio:
Sunday Zombies & The Brain is een muzikantencollectief uit Grubbenvorst, Blerick en Arcen die al de nodige podiumervaring hebben uit andere bands. Na maandenlange jamsessies op een zolder te Grubbenvorst vormt zich langzaam maar zeker een hechte band. De jamsessies vinden plaats op zondag en dan verkeert de band regelmatig in brakke toestand. Al snel ontstaat de naam Sunday Zombies & The Brain. Omdat de nummers uit jamsessies ontstaan, heeft de muziek een sterk improviserend karakter, maar is toch toegankelijk en zeer dansbaar. Ook is de band niet vies van showelementen waardoor Sunday Zombies & The Brain als festival act misschien wel het beste tot zijn recht komt. 
 
Nice To Know:
De band gebruikt alles in zijn muziek, van magnetrons tot diggeridoos tot kratten bier.
 
Sunday Zombies & The Brain over zichzelf:
“Een inspiratielozing”

 

Jelske Wilmer

Jelske Wilmer

Band:
Jelske Wilmer 

Genre:
Singer-songwriter
 
Inspiratie:
Stevie Ann, Laura Jansen
 
Locatie:
Venlo
 
Bio:
Jelse Wilmer is een 26-jarige singer-songwriter en al lange tijd actief als liedjesschrijfster en zangeres in diverse bands. Solistisch op gitaar en piano speelt ze gevoelige composities, geïnspireerd op gebeurtenissen in haar eigen leven. Debuutalbum ‘Breeze’ maakt ze met begeleidingsband: tien Engelstalige nummers variërend van licht-poppy tot jazz, blues en een beetje funk.  Of in de woorden van 3voor12: het Limburgse antwoord op Amy McDonald en Adele.
 
Claim to Fame:
Jelske Wilmer speelde al twee keer live voor 3FM en stond onlangs in het voorprogramma van Jenny Lane.
 
Nice to Know:
De Venloose singer-songwriter zong eerder in de dialectband Laef! en schreef de carnavalsklassieker ‘Stedje Van De Leefde'
 
Anderen over Jelske Wilmer:
Frans Pollux, radiomaker L1: "Het is lastig voor multitalenten om zich op één ding te concentreren: Jelske Wilmer is dat gelukt. Ze maakte een mooie debuutplaat, inclusief catchy radiohitje. Goeie muzikanten, aandacht voor teksten en een heldere stem - alles is aanwezig. Met wat tijd en geduld kan de Venlose het hele land aan."