Preview Nu Of Nooit: voorronde 1

Colossa, Junkestra, Cherry Darling, Shelter Four en Cuba Libre

Geert Smeets ,

Nu Of Nooit is al jaren de belangrijkste bandstrijd van Limburg. Ook dit jaar weer spelen 25 bands zich in het zweet voor de finale én natuurlijk die felbegeerde toevoeging aan de line-up van Pinkpop. Naast de gebruikelijke recensies besteden we dit jaar ook aandacht aan de voorrondes. 3VOOR12/Limburg zet alle deelnemende bands in een vijfdelige serie op een rijtje.

De bands in zeven kenmerken

Band:
Colossa

Genre:
Rock

Locatie:
Sittard / Utrecht

Inspiratie:
Foo Fighters, Led Zeppelin, Danko Jones

Bio:
Een Ep'tje dat de band in 2009 kort na de oprichting opneemt, levert Colossa meteen een behoorlijke clubtour op. Label Goomah Music is onder de indruk en legt de band vast. In 2011 verschijnt debuutplaat 'Born To Make A Sound' en die maakt vele positieve reacties los onder het Nederlandse muziekjournaille. 3FM pikt eerste single 'Darling I Want You' op en met opvolger 'Gotta Do It All The Way' speelt Colossa in tv-programma DWDD. Andere 'claims to fame': 'Serious Talent' bij 3FM, getourd met Band Of Skulls en Triggerfinger.

Nice To Know:
'Wake up' is te horen in de trailer van de populaire Amerikaanse serie 'House'. Anderen over Colossa: Oor: 'Nederland bezit niet overdadig veel sterke rockstemmen, maar dit is er toch echt een.'

Toekomstmuziek:
Colossa is weg bij Goomah Music, maar 29 maart gaat de band in alle vrijheid werken aan de eerste opnamesessies voor het tweede album. Alles over de aanloop naar deze plaat is te lezen op de website van de band.

Band:
Junkestra

Genre:
'sweaty-groovin'-funkalicious-hip-to-the-hop-jazziness'

Inspiratie:
Funk en hiphop en jazz dus

Locatie:
Maastricht

Bio:
Junkestra ontstaat tijdens een zomeravond op een Maastrichts terras. Het zestal, dat elkaar heeft leren kennen aan het conservatorium, begint als coverband, maar al snel besluiten de muzikanten om zich volledig te richten op eigen werk, een mix van funk, jazz, hiphop en pop. De bandnaam is een combinatie van 'junk', omdat de muziek geen pure funk, maar een mengelmoes van stijlen is, en 'orchestra' vanwege de zeskoppige bezetting inclusief blazer. Junkestra opereert slechts een klein jaar in deze huidige bezetting.

Nice to Know:
Voor de zes bandleden is muziek meer dan een passie alleen: ze hebben er hun werk van gemaakt of willen in de toekomst iets in de muziek gaan doen. Zangeres en drummer zijn afgestudeerd als muziekdocent, trombonist, toetsenist en bassist volgen momenteel een jazzopleiding en de gitarist wil later als muziektherapeut aan de slag.

Toekomstmuziek:
Junkestra wil in de zomer zijn eerste album presenteren. Komende periode staat dan ook in het teken van opnemen en veel tijd in de studio doorbrengen.

Band:
Cuba Libre

Genre:
Latin in de breedste zin van het woord.

Locatie:
Maastricht

Inspiratie:
Michel Camillo, Richard Bona, Poncho Sanchez, El Tattoo Del Tigre.

Bio:
Cuba Libre is opgericht door vier conservatoriumstudenten, maar al snel groeide de band met toevoeging van blazers naar een achtkoppige formatie. De band ontstond uit liefde voor latin-jazz en alle muzikanten hebben deze richting met succes afgerond aan het conservatorium. Onder de noemer 'latin' vallen vele Zuid- en Midden- Amerikaanse stijlen, zoals salsa, mambo, son en merengue.

Nice To Know:
Cuba Libre is het meest kleurrijke gezelschap uit de voorselectie en dan niet alleen vanwege de diverse nationaliteiten (Nederland, België, Zuid-Korea). De band bestaat uit sessiemuzikanten, conservatoriumstudenten en muziekdocenten met als grootst gemene deler het Maastrichtse conservatorium.

Toekomstmuziek:
Cubra Libre wil naar eigen zeggen een groter en breder publiek aanspreken en daarvoor moet de muziek wat 'commerciëler' gaan klinken. De echte jazzy elementen, zoals improvisaties en lange solo's gaan wat meer naar de achtergrond. Verder is het plan om met een zanger of rapper te gaan werken.

Band:
Cherry Darling

Genre:
Alternative Rock

Locatie:
Maastricht

Inspiratie:
Oude blues, stonerrock en garagerock

Bio:
De wortels van Cherry Darling liggen in twee bands: Reckless Pilots en INFA. Onder wisselende samenstellingen spelen de ex-leden van deze bands een tijdje onder de naam Hanging Tree. Al snel vormt zich een vaste bezetting en het trio besluit een nieuwe start te maken als Cherry Darling. Voorjaar 2011 verschijnt debuutplaat 'Cherry Darling' en waarmee de band ook buiten Limburg de aandacht weet te trekken. De band speelt op 3FM, staat in het voorprogramma van De Staat en maakt voorzichtige uitstapjes richting Duitsland. Claim to fame: Cherry Darling is afgelopen jaar uitgeroepen tot Local Hero door muziekblad LiveXS

Nice To Know:
De voorronde is een van de eerste optredens met een nieuwe zanger-bassist. In eerste instantie om toetsen, zang en gitaar aan de band toe te voegen, maar uiteindelijk bleek hij de bassist te zijn die de band op het oog had.

Toekomstmuziek:
Inmiddels heeft Cherry Darling met 'Night' een opvolger voor het debuutalbum. Het is een conceptplaat rondom lo-fi en underground cultuur die zeer van invloed waren op de nieuwe sound van de band. 'Night' wordt exclusief gepresenteerd tijdens deze voorronde.

Band:
Shelter Four

Genre:
Variabele Rock

Locatie:
Sittard

Inspiratie:
Kings Of Leon, Coldplay, Snow Patrol

Bio:
Shelter Four is in 2001 opgericht, maar na het vertrek van één van de gitaristen in 2007 gooien de overgebleven bandleden het roer om. Het accent komt op rock te liggen en elektronica krijgt een prominentere rol in de sound. Pakkende melodieën, catchy zang en diversiteit in stijl en gevoel kenmerkt tegenwoordig de muziek van Shelter Four. In 2009 vindt het vijftal dat hun muziek 'klaar' is om gehoord te worden door het publiek.

Nice To Know:
Shelter Four bestaat uit de drie broers Van Hontem. Toetsenist Ernest Poelma en drummer Dennis Weijers trachten de vaak hoogoplopende discussies tussen de drie bloedverwanten tot een creatief proces om te buigen.

Toekomstmuziek:
De debuut EP is inmiddels opgenomen onder de hoede van ex-Born From Pain gitarist Stefan van Neerven. Deze is tijdens Nu of Nooit 2012 voor het eerst én gratis verkrijgbaar. In de tussentijd maakt Shelter Four de tracks één voor één openbaar op de website van de band.